- Szerkesztve
Üdv Mindenki!
Még 2 évig szándékozom maradni a jelenlegi 24.04 LTS verzión. Van értelme szerintetek aktiválni az Ubuntu Prot?
Üdv Mindenki!
Még 2 évig szándékozom maradni a jelenlegi 24.04 LTS verzión. Van értelme szerintetek aktiválni az Ubuntu Prot?
Én is így voltam vele, na meg igazából mivel nem játszok a gépen nekem nem létszükséglet a legújabb kernel meg a legújabb ilyen-olyan csomag megléte, így majd 2 év múlva ráérek frissíteni a következő LTS verzióra, addig meg legalább kapom a biztonsági foltokat mindenre.
Egyébként jó dolog, hogy ezt ingyen szórja a Canonical.
Rowon
Nekem nincs telepített Ubuntum, ezert nem is foglalkoztam mélyebben az Ubuntu Pro-val,
de úgy tudom hogy az 5 éves LTS támogatás után meg további 5 (7?) évig "lélegeztető gépen"
tartja a rendszer. - Úgy hogy biztonsági frissítéseket biztosít a számára.
De az 5 éves támogatottság ideje alatt minden sérülékenység javítást, "pecset" automatikusan
megkap.
Szerk.: De gondolom ismered a Prohardver Ubuntu fórumáról "tordaitibi"- t és az O elhíresült
18.04 -es rendszerért amelyet mar régóta az Ubuntu Pro tart úgy-ahogy életben.
Javaslom hogy alkalom adtán kérd ki az O véleményét is erről.
lala2 Leginkább LTS rendszerekhez és szerverekhez találták ki a Prot, de lehet értelme asztali gépen is, annyiból, hogy egy plusz védelmi réteget ad. Nyilván nem kötelező, csak egy lehetőség.
Igen, ismerem a PH!-t elég jól, jelenleg a Linux Mint topikban vagyok topikgazda. Tibor egyébként 16-os LTS-t használ.
Rowon Nem leginkább, hanem az LTS verziókhoz találták ki (és tök mindegy, hogy szerver vagy csicsás asztali).
A másik pedig az, hogy egészen a hivatalos támogatás lejártáig lényegtelen, hogy aktiváltad vagy nem. A sima rendszeren is megkapod mindazt a biztonságot, amit vele kapsz (nem kapsz többet).
Aktiválod (amikor neked jól esik, akár egy ropogós, friss kiadású rendszeren) és kényelmesen elvagy a rendszereddel 10 évig.
Rowon Én valahogy úgy látom, hogy nem szeretik az emberek az új rendszer régi mellé vagy éppen az adott rendszer verziójának frissítésével járó macerát, próbálják elkerülni az ezzel esetleg jelentkező nehézségeket, ezért azt választják, hogy a kifutó rendszert próbálják a lehető legtovább lélegeztetőgépen tartani.
Ahogy halad az idő egyre több macera lesz ezzel lélegeztetőgépen tartott rendszerrel, szóval összességében végül vállalnak valamennyi/ugyanannyi/több gondot és azért ez a kiterjesztett támogatás is lejár egyszer, na akkor csak szembe kell nézniük azzal a rettegett „új rendszer telepítése” dologgal.
Én egyedül elavulófélben lévő vason, amin még esetleg ez a rendszer jól teljesít, de egy következő már nem, látom ennek valami értelmét, ezzel elodázva a gépcserét.
(De ha meg ilyen elavulófélben van már a gép, akkor venni helyette egy sokkal jobban használható és még hosszú ideig fejleszthető használtat nem nagy kiadás, ilyenkor nem arról van szó, hogy erőmű kell helyette, van hogy olcsóbb mint a megmenteni szándékozott gépet javítgatni, tisztíttatni, pláne fejleszteni, hogy még elköhögjön a megváltozott körülmények között. És ugye ott annak az esélye, hogy a döntés meghozatalának pillanatában még jól lehet használni a régi gépet, de az idő múlásával változik a környezet és akkor már lassú lesz például a böngésző mert több adatot kell lekezelni és az már sok ennek a gépnek, bejön a Chat GTP, ami korábban nem volt és persze, hogy azt IS használni szeretné a gép tulaja...)
Én a magam gépein általában kísérletezésként valahogy végül mindig telepítek egy másodlagos rendszert a jelenlegi mellé, aztán valamelyik kísérlet kiforrja magát elsődleges rendszerré, így itt nem is találkozom ezzel a támogatás megszűnése esettel.
A szintén felügyeletem alatt lévő gépeken mind Ubuntu vagy az azon alapuló Linux Mint van valamilyen felülettel. Éveim vannak arra, hogy valamikor készítsek egy másolatot egy direkt erre a célra létrehozott partícióra az éppen használt rendszerről és a két bitre azonos rendszer közül az egyiken végrehajtsak egy verziófrissítést, aztán beállítsam, hogy az induljon elsőként.
Ha valami gond van, indítják a korábbi tartalék rendszert és még masszírozom a frissebbet (bár ez megmaradt csak elméleti lehetőségnek, mert a gyakorlatban soha nem volt még rá szükség).
Rowon
Tételezzük fel, van 2 felhasználó 2 teljesen egyforma Ubuntu LTS rendszerrel.
A kettő között csupán az a különbség, hogy az egyikük regisztrált és aktiválta az Ubuntu Pro-t.
Gondolod hogy az 5 éves hivatalos támogatási időn BELÜL akinek van Ubuntu Pro-ja az több vagy
jobb támogatásban fog részesülni mint akinek nincs aktív Ubuntu Pro-ja?
Szerintem nem! ... De várom a tényeken alapuló korrekt cáfolatodat!
Rowon
Ezek szerint nagyon sok Ubuntu felhasználónak foltozatlan marad a pucája, mert nem
tudnak erről a kiskapuról, és nem aktiválták az Ubuntu Pro-t a hivatalos 5 éves támogatási
időtartam alatt.
Apropó! Mi a helyzet az LTS Ubuntu alapú LTS Linux Mintel?
Tudtommal Mintel nem lehet regisztrálni az Ubuntu Pro-ra. ... Lyukas marad a gatyánk?
lala2 Van egy erős megérzésem, hogy próbálod kiforgatni a szavaimat, remélem nem ez a helyzet, mivel én a kérdést nem ezzel a céllal tettem fel, hogy itt elkezdjek virtuálisan kötekedni veled. Ha neked ez a célod, akkor sajnálom, nem én leszek az embered. Elsődlegesen tanulni próbálok, annak ellenére, hogy Ubuntun kezdtem (Focal Fossa) 3 évet kihagytam belőle és többnyire Debianon töltöttem az időmet, így most soknak érzem az újdonságot.
Sehol nem beszéltem arról, hogy a "gatyád" foltozatlan marad, egyszerűen azt látom, hogy tényleg töltöget le plusz dolgokat a már említett ESM tárolókból a frissítéskezelő, ennek ellenére még a moderátor is azt mondja, hogy semmi értelme. Most akkor mi az igazság?
A legtöbb, amire külföldi fórumokon is jutottam, hogy ártani nem fog és az alaprendszerhez további biztonsági frissítéseket biztosít, ráadásul ingyen.