getta tenkes "Csak egy "lemez" van a lapiban? Az esetleg több partíció? Telepítésnél automata a lemezválasztás pl. "Win helyére", vagy kézileg van megadva valami?" 1 totál üres új lemez volt. vadi új. win nincs fenn. és a telepítéskor semmit se variáltam auto part és volume management.
tenkes getta Tuti jó az az SSD? Tudom, hogy furán hangzik, de én megpróbálkoznék egy W10 telepítéssel is azon az SSD-n, lehetőleg a hivatalos MS eszközzel létrehozott usb-vel. (Nagy bajt nem csinálsz vele, a Linux imádja ledúrni a Windowst.)
getta tenkes " Tuti jó az az SSD?" azóa felnyomtam rá egy win 11-et 5 perc alatt. pöccre felment semmi baja.... mi baja is lenne. hd sentinel 100/100
tenkes getta Akkor viszont most jön a kérdés jó volt-e az a rufus? Miért legacy a gép? Régebbi masina? A rufus kiírás ISO, vagy dd? Ja, és mégegy. Nem ismerem a Mintet, Kubuntut, de van annak MS aláírása? Magyarul ki kell neki kapcsolni a Secure Boot-ot?
getta tenkes nem értem hogy jön a képbe arufus hogy jó vagy sem,annál inkább mert időközben már egy Balena etcher menetet is futtattam (iso--> pendrive) és az eredmény dettó. Install lefut, majd reboot és invalid partition table. Tehát a rufus vétlen.
getta tenkes "Magyarul ki kell neki kapcsolni a Secure Boot-ot?" semmi értelme a secure bootot firtatni mert legacy módban a secure boot eleve inaktív ha akarná se tudnám bekapcsolni.
Htibi getta tehát a telepítéssel van a gond. Leghamarabb az UEFI<->Legacy összeférhetetlenség, de én nagyon gyanakszom a GPT kontra MBR problémára. Mint írtam, jó lenne megnézni azt a lemezt egy live rendszer alól, hogy pontosan mi is található rajta.
tenkes getta Csak arra tudunk ötletelni amit írsz. A rufusban az MBR/BIOS, GPT/UEFI, MBR/UEFI non-CSM (Legacy) szabadon állítható és így keverhető is. Meg eléggé furcsa egy 16GB ram/1TB SSD gép esetén a legacy mód. Ezért ennyi a kérdés, igaz következetlenül (és ezért jött be a SecBoot is).
klt getta Install lefut, majd reboot és invalid partition table Nekem az a gyanúm, hogy valamiért gpt tábla kerül a lemezre (hibásan?), és ezzel a csak legacy BIOS nem tud mit kezdeni. Biztos nem képes UEFI-re az a gép?
meskobalazs Mi van beállítva a SATA-hoz a BIOS-ban? Pont mostanában jártam így egy Dell géppel, az valamiért RAID módra volt állítva, viszont a helyes bootoláshoz AHCI módot szeretett volna.
getta tenkes "Meg eléggé furcsa egy 16GB ram/1TB SSD gép esetén a legacy mód." pedig ez egy 2012-es i5 -ös gépecske max supported ram sizes 2x8 GB DDR3 az ki is van használva, 1 TB ssd ma már nem pénz kisebbet nem is veszünk mert minek....
a mester getta Nekem az rémlik (igaz, csak netes olvasmányokból), hogy a W11 nem is telepíthető legacy módban, csak UEFI-ben.
tenkes a mester Ez a hivatalos és ajánlott álláspont, a "not recommended" gyakorlat szerint felmegy mindenhogy. A legacy mód eleve nem támogatott, hiszen akkor nincs Secure Boot, TPM2, min. 8. gen CPU. Szóval régebbi a hardver.