Ightorn Manifest v3 már jó ideje van. A probléma az, hogy a Chrome/Chromium kivezeti a Manifest v2 támogatását, így az olyan reklámblokkolók, mint a uBlock, többé nem tudnak a megszokott módon működni, mert az API, amelyre támaszkodnak, a v3-ban már nem léteznek.
Lefordítottam a uBlock saját, 2024. szeptember 26.-i összefoglalóját:
A Manifest V3 és az uBlock Origin jövőjének megértése
A Manifest V3 (MV3) megjelenésével sok felhasználó aggódik az olyan reklámblokkolók jövője miatt, mint az uBlock Origin. A Manifest V3 egy jelentős frissítés a Chrome bővítményplatformban, amely olyan változásokat vezet be, amelyek hatással vannak a bővítmények webes tartalmakkal való interakciójára. Ezek azok amit az MV3-ról tudni kell, hogy ez miként érinti az uBlock Origint, és milyen lehetőségek vannak.
Mi a Manifest V3?
A Manifest V3 a Chrome bővítményleírójának legújabb verziója. Számos változtatást vezet be, amelyek kimondott célja a biztonság, az adatvédelem és a teljesítmény javítása. Az egyik legjelentősebb változás a webRequest API módosítása, amelyet számos tartalomblokkoló használ a hálózati kérések elfogására és módosítására.
Hogyan érinti az MV3 az uBlock Origint?
Az uBlock Origin nagymértékben támaszkodik a webRequest API-ra a nem kívánt tartalmak betöltés előtti blokkolásához. Az MV3 alatt a webRequest API korlátozott, és a kiegészítőket arra ösztönzik, hogy helyette az új declarativeNetRequest API-t használják. Ez az új API lehetővé teszi az előre meghatározott szabályok használatát, de nem rendelkezik azokkal a dinamikus képességekkel, amelyeket az uBlock Origin a fejlett tartalomblokkoláshoz használ.
Alternatívák és megoldások
- Az uBlock Origin további használata Firefoxon
- Az uBlock Origin Lite használata
- Váltás az MV2 támogatására elkötelezett böngészőkre
- Más tartalomblokkolási módszerek felfedezése
Néhány megjegyzés részemről a lehetőségekről:
- A uBlock Origin Lite egészen használható, de dinamikus blokkolásra nem képes, amely egyes webhelyeken kellemetlen lehet (például lehet hogy a reklámot nem tölti be, de feleslegesen ott marad egy üres doboz, míg az eredeti uBlock esetén ezt simán eltüntetem, erre a Lite nem képes).
- Több Chromium-alapú böngésző jelezte, hogy megtartják az MV2 támogatását, de ezzel szemben annyiban szkeptikus vagyok, hogy ez jelentős meló lesz, ha az érintett kódokat kidobják az upstream Chromiumból.
- Végül pedig: más módszerek vannak, de az uBlock egyszerűségét és sokoldalúságát szerintem semmi nem pótolja.