klt Ezt nyilván nem én fogom megmondani, mert én már korábban leszakadtam az értők táborából.
Én csak egy egyszerű felhasználó vagyok, egyszer béreltem egy tárhelyet és vettem egy domaint, volt egy (néhány) honlapom WorldPress alapokon.
Volt valami felület, ahol be tudtam lépni online, ott tudtam lementeni az adatbázis(oka)t a megadott protokollal pedig a FileZilla-ban sikerült kapcsolatot létesítenem a saját szemétdombommal, ott tudtam az adatokat fel-le tölteni, adatmentést csinálni.
A szolgáltatónak volt még egy ilyen tárhelyvédelem cucca is, ha nem kapcsoltam ki vagy, hanem automatikusan frissítette magát a WP (vagy valaki hozzáfért a tárhelyemhez), akkor egy óra leteltével visszaállított mindent az előző állapotra automatikusan.
Mindössze ennyi a gyakorlati tapasztalatom.
Az elemző logikát használva három modellt raktam össze:
- Helyben lévő lemez(ek)re készülnek a mentések, ekkor a proci és például a tápegység meghibásodása is odaverhet. Tűzkár, vízkár, Oszkár.
- A tárgygép csinál mentést külső lemezre vagy olyan gépre, mellyel távkapcsolatba lépett, ekkor már csak a proci meghibásodása okozhat gondot (esetleg vírus, betörés a szerverre), az elkészült mentések a forrásgéptől viszonylag biztonságban vannak fizikailag.
- Kintről lépünk be egy másik gépről, és úgy másolunk adatokat (mondjuk az rsync-kel vagy ilyesmi, így tudom elképzelni), ilyenkor a forrásgép hardverösszetevői szerintem nem számítanak, az esetleges fertőződése sem érinti a korábbi mentéseket és a fizikai távolság is adott lehet.
Ha jó az elképzelésem, akkor a 2.-ra tippelnék, hogy az történt.