csuhas32 Itthon nem használok RAID-et.
Van viszont gép bőven, mert sokan vagyunk. Összeszámolva 4 desktop, 4 laptop, plusz a két szerver, meg egy Raspberry is bújkál a nappaliban. A bérelt VPS-t hova számoljam?
Minden gépen a Debian valamelyik változata fut, az egyik kölöknél van Windows, mert neki kell a LOL-hoz.
A gépeken a rendszert systemback.sh menti (értelemszerűen a Windowst nem, de arra teszek is magasról), ez mindegyiken ott lokális dolog (a VPS-en is van systemback mentés). Arra az esetre kell, ha valami egy frissítés következtében befékezne, de mióta Debian van (10-es verzió óta) nem volt még ilyen. Inkább én barkácsolok széjjel valamit, amit aztán egyszerűbb systemback.sh-val kisimítani.
A házi szerveremen a funkciók egyike, hogy van egy Seafile szerver. A gépeken a felhasználóknál a Seafile kliens fut, és a fontos adatterületeket szinkronizálja, nem azonnal, de pár másodperc késéssel.
Az adatterületek, úgy mint dokumentumok könyvtár, képek könyvtár, stb. automatikusan szinkronizálódnak.
A törlés is.
Igen ám, de a szerveren a kötetek úgy vannak beállítva, hogy az utolsó 1 hónap minden változását jegyzik a dokumentumok könyvtárakban, képekben az utolsó 1 hét van megtartva.
Így ha véletlenül kitörlök egy doksit, ami mégis kellene, a Seafile-ban meglesz a kukában. Vagy ha felülírom valami hülyeséggel, akkor az előző változata lesz meg.
Letöltésekben, meg a bazi nagy (sok 100 GB-os) munkaterületemen ez luxizás lenne, ott csak a legutolsó változat van megtartva, de a projektjeim, meg azoknak a nyersanyagai külön kikerülnek külső vincseszterekre.
A Seafile minden családtagomnál be van állítva.
És akkor az adatok jelenléte:
Teszem azt, a laptopomon beszkennelek valami számlát pdf-be. Azt elmentem a dokumentumaim közé, a laptopon a Seafile kliens másodpercek múlva szinkronizálja a szerverrel. Bekapcsolom a desktopot, belépek, ott is elindul a kliens, és szinkronizál a szerverrel. Mindjárt meg is jelenik ott is az a pdf. Ekkor már fizikailag 3 helyen van meg: a laptopon, a desktopon, és persze a szerveren is.
Ha eleve be volt kapcsolva a desktop, akkor kb 1 perc múlva fog szinkronizálni, majd csak akkor jelenik meg ott is az a fájl.
Van egy backup szerver is a házban, ebben annyi HDD van, hogy kényelmesen ráférjen minden adattartalma a szervernek. Ez úgy működik, hogy hajnali 3-kor magától elindul, és futtat egy mentő szkriptet, ami a házi szerver adattartalmát áttolja rsync-kel. Általában 5..10 perc alatt szokott lefutni, de ha új projektbe kezdtem, és megjelenik a Seafileban 400..500GB új adat, akkor órákig is elmolyol.
Egy ilyen mentés után már fizikailag 4 példány létezik egy 2 gépen szinkronizált fájl.
Időnként megnézem a backup.log-ot, amit a mentőszkript ír.
Amikor egy rendezvényről hazajövök nyitok egy új könyvtárat a Videók/Gyártásban könyvtáramban az adott dolognak, oda bemásolgatom a kamerák SD kártyáinak tartalmát. Ekkor már két példány van belőlük.
Amilyen hamar tudom, az új projektkönyvtárat kimásolom az egyik HDD-re, majd ezután egy másikra is.
csuhas32 Mit kellene kiadnom ahhoz, hogy az eredeti és a „mentett” könyvtár tartalma megegyezzék?
Kérdezek mást is. Ti milyen módon paranccsal használjátok az rsync-et mentésre?
Például a mailserverem tartalmát így mentem:
rsync -av --delete-before /srv/vmail/ /mnt/nfs/srv/vmail/ >> /srv/samba/backup.log