A Prohardver lapcsaláddal történt sajnálatos esemény kapcsán merült fel bennem, hogy vajon mit tudtok tanácsolni az olyan egyszerű felhasználóknak mint én, hogyan és mit csináljon?
(Az ami ott bekövetkezett igen ritka, a processzor nem szokott megvadulni, szerintem mi nyugodtan maradhatunk annál, hogy akár az adott gépet használjuk a mentés elkészítésére.)
Talán az egyik legegyszerűbb módszer az adatmentésre, hogy mondjuk fogunk egy külső lemezt, (természetesen először meg kell formázni és a jogosultságokat beállítani rajta, ha ez még nem történt meg) készítünk rá a dátum alapján könyvtárat és a fontos adatainkat ide szépen átmásoljuk. Kicsit lassú, meg macerás, de gond esetén sokat érhet számunkra, ha van ilyenünk.
Bizonyára elég favágó módszer ez is, de ha egy gépben csak egyetlen lemez van és azon minden [rendszer(ek) és adatok], akkor én már csináltam olyat, hogy megnéztem, mekkora ez a forráslemez és beszereztem egy legalább ekkorát.
Live rendszer (Linux telepítő, ami képes úgynevezett live rendszerként is működni, az Ubuntu telepítői például ilyenek) alól bootoltam, a sudo parted -lparanccsal megnéztem, hogy melyik lemez melyik majd kiadtam a
sudo dd if=/dev/sdX of=/dev/sdN bs=4M; sync
parancsot, ahol nagyon fontos, hogy az X helyére a forrás, míg az N helyére a céllemez aktuális betűjele kerüljön, mert ellenkező esetben minden odalesz!
Aztán kivártam, míg végez. Esetleg ebbe jó lenne még beletenni egy status=progress-t, ha jól tudom, akkor azzal mutatná, hogy hol tart.
Azt hová kellene tennem? Ha csak úgy egy szóközzel a végére biggyesztem az jó?
Előnye, hogy minden egyszerre megvan, hátránya, hogy jó sokáig tart és ha mondjuk van egy 4TB-os lemez, de csak 900 GB foglalt rajta, akkor esetleg elég lett volna egy kisebb lemez is, ami nem költséghatékony.
Lehet ezt persze kissé cizelláltabban is. Csak a rendszert vagy a rendszert és általunk kiválasztott állományokat menthetünk mondjunk a Timeshifttel vagy más rendszermentő alkalmazással. Ezt végezhetjük akár a telepített rendszer alól is és szintén használhatunk külső lemezt. A Timeshiftet én az rsync-kel használom, ez azért hasznos, mert ha jól tudom, akkor, ha több mentést is készítek, akkor a második mentésbe már csak az első mentéshez képest azóta keletkezett változások kerülnek bele, vagyis a második mentés mérete sokkal kisebb lesz.
Én olyan rendszeren, ahol nincs még se Flatpak se Snap a systemback.sh-t használom erre a célra, én nagyon szeretem a pici mérete miatt és azért mert gyakorlatilag elég, ha a mentési lemezen ott ez a pici fájl és onnan futtatom.
Jöhetnek a ti módszereitek, tapasztalataitok, akár az is, hogyan kell RAID-ben telepíteni, hadd okosodjak!
Köszönöm!