Nem tudom, mennyire vagy tapasztalt linuxos, de a kérdésből adódóan talán kevéssé, így én arra szavaznék, hogy töltsd le, írd ki az általad választott Ubuntu (variáns) telepítőjét egy pendrive-ra és bootolj be róla.
(Szerk: A többiek észrevételét is belefűzve, tölts akár le több különböző LTS változatot, és rakd őket egy Ventoy-jal megírt pendrive-ra, aztán próbálgasd őket, válassz, melyik tetszik. Ehhez egy viszonylag nagy kapacitású pendrive kell mindössze.)
Ha így jól működik, akkor tegyél egy üres vagy törölhető tartalmú SSD-t a gépbe, a másik (többi) lemezt húzd le vagy szereld ki és így telepítsd fel az Ubuntut. Utána szereld vissza a másik (összes) lemezt.
Így a legnagyobb esélye annak, hogy az összes adatod viszonylag biztonságban lesz a telepítés során és a végén lesz egymástól függetlenül két rendszered.
Ha valamiért elakadsz az Ubuntuval, tudod használni a Windowst.
Amikor már biztosan mindenre megelégedéssel tudod használni az Ubuntut, ráérsz akkor törölni a Windowst.
Persze felőlem nyugodtan csinálhatod akár azt is, hogy nem szánsz másik lemezt az Ubuntunak, bebootolsz a telepítőről és a windowsos lemez teljes tartalmát törölve a helyére megpróbálod feltelepíteni helyette az Ubuntut.
Remélem, az adataidról van mentésed és minden egyből sikerül, működni fog, a szoftverválaszték teljesen meg fog felelni az igényeidnek. Nekem sincs egyetlen telepített Windowsom sem, mégis jól megvagyok.