Sziasztok,
Megállt a tudományom a Virtualbox és a KVM között; segítséget szeretnék kérni. Valamikor évekkel ezelőtt Ubuntu 16-ra telepítettem Virtualboxot, abban Win7, és ezt költöztettem mindig verzióról verzióra. Nem használom gyakran, de amikor kell, akkor nagyon.
Az idén valamelyik kernel frissítés után (el is felejtettem mondani, Ubuntu 24-en lakok) a Virtualbox már nem indult el. Akkoriban csak felületesen kigugliztam a megoldást (sudo modprobe -r kvm_intel) és ezzel egy darabig elvoltam – de valahogy nem volt az igazi, kezdtek hibák jelentkezni a VM futása közben. Rászántam magam, hogy költözzek Boxes-re, Gépek. Nem sikerült működésre bírni a megosztott vágólapot és könyvtárt, úgyhogy elkezdtem utánaolvasni, hogy tulajdonképpen mi is a baj a Virtualbox-szal, és egyáltalán. Így tudtam meg, hogy belekerült a kernelbe a virtualizáció közvetlen támogatása – nálam okosabbak ezt valószínűleg sokkal szakszerűbben mondanák – de mert a Boxes nagyon fapados, és éppen szembejött egy leírás a legfrissebb Virtualbox telepítéséről Ubuntu 24-en, gondoltam, adok neki egy esélyt és kipróbálom. Az addigi 6-valahányas helyett 7.2
A VM indítása első pillanatában leáll, megjelenik egy "guru meditáció" képernyő, mondván, hogy valami nem stimmel, mentsem le a log-fájlokat és látogassak el a virtualbox fórumba. Meg is tettem, beregisztráltam, nyitottam egy topikot az ügyemnek, de a topik csak adminisztrátori jóváhagyás után fog megjelenni a többiek számára. Mivel ennek már egy hete, gondoltam, nem várom meg a karácsonyt is, úgyhogy visszafordultam a kernelre épülő virtualizációhoz.
Kikutattam a témában amit tudtam, Virt-Manager QEMU kettős, és kipróbáltam, megpróbáltam (szerintem) mindent amit a blogokban, leírásokban össze tudtam szedni – de sajnos se osztott vágólap, se megosztott könyvtár... meg vagyok lőve: nem tudom átvinni Windowsra amin dolgoznom kellene, aztán pedig vissza. Alternatíva lehetne az internet, de hát a Windows újraaktiválásért kiált, mert szerinte megváltozott a hardver. Win7-et aktiválni 2025-ben... Próbáltam USB meghajtót is, a Windows észre veszi, próbál telepteni neki valamit, de aztán hibával leáll.
Őszintén szólva azt sem tudom mit kérdezzek tőletek, mert nem tudom mi nem jó vagy hogy esetleg mi hiányzik, vagy milyen screenshot-ot vagy log fájlt mellékeljek... Teljesen el vagyok szontyolodva.
De azért egy kérdést csak össze tudok hozni: meg lehet azt oldani, hogy valami localhost szerűségen tudjon kommunikálni egymással a host és a vendég?