szaborosi Köszi a képeket! Nekem ez olyannak tűnik, mintha
nem a ~/.local/share/applications/opera.desktop ikonról indulna az angol nyelvű Opera.
Meg tudnád nézni, hogy mi van az angol nyelven induló és a magyar nyelven induló Opera példányokban a Menu/Help/About Opera illetve a Menü/Súgó/Opera névjegye alatt?
Tesztrendszerről lévén szó, nálam sajnos a magyarul és angolul induló is üres volt, mindjárt megpróbálok újra feldobni egy Ubuntu 24.04-et, remélem ez most jobban sikerül, mint a tegnapi, aztán tesztelgetni ez az Operát, hátha kitalálok valamit egymagam is, mire újra benézel ide.
Te is az https://www.opera.com/download töltötted le és telepítetted az Operát?
Szerintem megvan, úgy tűnik, jó volt a megérzésem! Nem véletlen tüntettem fel már az első hozzászólásom legelején, hogy én honnan töltöttem fel és telepítettem fel az Operát! Nem reagáltál rá semmit, nem írtad, hogy te nem onnan... Sebaj.
Elindítottam a Szoftveráruházat és abban is van két Opera verzió is, méghozzá Snap!
latest/stable és latest/edge
Én arra tippelek, hogy te valamelyik Snap Operát telepítetted fel először, az indul mindenképp angolul, a beállításaid abban vannak. Talán a DEB csomagból települő Operát is feltetted, annak a felhasználói állományai máshol vannak mint a Snap-é, így ha azt indítod (akár magyarul), akkor az természetesen üres, nincsenek benne a SNAP részre elmentett adatok.
Feltettem a Snap latest/stabe-t.
Ennek az ikonja máshol van, nem az /usr/share/applications-ban, hanem a /var/lib/snapd/desktop/applications/ alatt van egy opera_opera.desktop
Ezt kell másolni az ~/.local/share/applications-ba másolni és módosítani a megfelelő Exec= kezdetű sorát.
Kitartás! Jó lesz ez!
Most egy kicsit vakon vagyok, de próbálok neked rögtön eredményt hozót adni.
A terminálból csak indítani próbálunk, ha onnan jól indul, akkor megcsináljuk az ikont, hogy ne a terminálból kelljen indítani, hanem kényelmesen a menüből. Az teljesen OK, hogy amikor terminálból indítod, ha a terminált bezárod, akkor bezáródik az abból indított folyamat, az Opera (futtatása) is.
Próba:
Szóval terminálba:
/snap/bin/opera --lang=hu %U
Reményeim szerint már ennyitől magyarul kell indulnia az Operának és meg kell lennie benne a beállításaidnak is.
Így van?
Ha igen, akkor mehetünk tovább, csináljunk neki ikont, hogy ne kelljen terminálból indítani! (Amennyiben nincs így, akkor ne menj tovább, tisztázzuk a helyzetet!)
Először is akkor töröljük a ~/.local/share/applications-ből az opera.desktop fájlt, nehogy összekavarodjon neked a grafikus felületen a menü!
rm ~/.local/share/applications/opera.desktop
Másoljuk be a Snap Operát indító ikont a felhasználód könyvtárába:
cp /var/lib/snapd/desktop/applications/opera_opera.desktop ~/.local/share/applications
Nyissuk meg szerkesztésre:
gedit ~/.local/share/applications/opera_opera.desktop
Lesz benne egy ilyen jó hosszú sor, hogy
Exec=env BAMF_DESKTOP_FILE_HINT=/var/lib/snapd/desktop/applications/opera_opera.desktop /snap/bin/opera %U

A tegnap szerzett tapasztalatid most jól jönnek annyiban, hogy talán már tudod is, hogy a végét a
/snap/bin/opera %U részt kell szerkeszteni, átírni
/snap/bin/opera --lang=hu %U-ra és a fájlt elmenteni.
Ha minden jól megy, akkor most már a menüből is magyarul indul az Operád és megvannak a beállításaid is.
(Ha esetleg fent van a DEB csomagból is az Opera meg a Snap csomagból is az Opera [nem tudom, hogy ez lehetséges-e, nem nagyon használok Snap dolgokat] és a Snap csomagból települtet szeretnéd használni, de a menüből a DEB csomagból települt indul, akkor lehet, hogy a DEB csomagból települtet el kellene távolítani.)