Ablakos Nem tudom, lehet, hogy elbeszélünk picit egymás mellett.
Én chmod-dal állítok jogot, chown-nal tulajdonost. (A legegyszerűbb amúgy az mc-ben piszkálni ezeket, akkor még a parancsokat se kell tudni, elég egy sudo mc, aztán a többi már egy majdnem grafikus felületen zajlik.)
És amúgy igen, ez maradandó változtatás.
Én grafikus felületen vitézkedő otthoni huszár vagyok, utána szoktam csinálni egy ki-bejelentkezést és akkor már tudok rá írni (ha korábban az volt a bajom, hogy nem tudok). Biztos lehet ezt úgy is csinálni, hogy felcsatolod kézzel az /srv/photos alá, aztán ott beállítod a kívánt jogosultságot és tulajdonost, majd valami szolgáltatást újraindítasz, hogy ne kelljen ki aztán meg bejelentkezni.
Aztán szerkeszted az /etc/fstab-ot, ehhez se kell leállítani a szervert.
A következő újraindítás lesz a rizikós, ha valamit esetleg elkeféltél az fstabban, szóval azt érdemes megérzésem szerint úgy ütemezni, hogy ott legyen lehetőség, idő beavatkozni szükség esetén.
(Nem tudom, mi a bevált eljárásrend szervernél ilyen esetre, csak azt tudom, az nem gyerekjáték. Talán lehet úgy csinálni, hogy nagyon figyelni, hogy csak ezt az egy sort piszkáld az fstab-ban és úgy paraméterezni, ha nem sikerül ennek a partíciónak a csatolása, akkor azért ne hisztizzen, álljon meg, lépjen ezen túl az induló rendszer.
Így talán nem gond az sem, ha nem sikerült jól az fstab szerkesztése, ekkor is újra fog indulni a rendszered és távolról tudod tovább piszkálni. Megnézed, fel van-e csatolva az a lemez automatikusan, ha nincs akkor valamit elrontottál.
Én talán leklónoznám az egész szervert (mármint a rendszer részét) és virtuálisban kipróbálnám, hogy jó ez az fstab-om, indul-e rendesen, nehogy az élesen legyen kellemetlen meglepi. Valami ilyesmi, de írom még egyszer, ebben láma vagyok. Ha nem férsz fizikailag is hozzá a szerverhez, akkor légy nagyon körültekintő, ott egy rossz fstab bejegyzés miatti emergency mode-ban való elakadás iszonyatosan nagy gondnak számít, azt gondolom. Itthon nem számít, bebootolok egy másik telepített vagy akár live rendszer alól, aztán javítgatom az elkefélt fstabot (visszaállítom a mentésből), hozzáférek.)