tenkes Úgy látom lélekben érdemes lesz felkészülni
Én a pulse-pipewire váltással kapcsolatban sem hívtam fel a lelkisegély-vonalat. Egyszerűen csak lezajlott. Szerintem nem nagyon kell erre lélekben készülődni. A népszerű disztribúciókon bizonyára már most is lehet választani, hogy az Xorgba vagy a Waylandbe akar-e az ember bejelentkezni. Hamarost már a Wayland lesz az alapértelmezett, de erről szerencsés esetben az átlagfelhasználó nem is fog tudni, csak bejelentkezik, aztán használja a rendszerét.
Ha valami most még nem jól működik Wayland alatt, akkor érdemes átjelentkezni az Xorg felületre és megnézni, mert lehet, hogy ott minden rendben van, ez természetes velejárója egy ilyen átmeneti átállási időszaknak.
Persze, lesznek alkalmazások, amik kihullanak, de jönnek a helyükre korszerűek, melyek el tudják látni helyettük ugyanazt a feladatot. De ez amúgy is így megy mindig, mindenféle váltásnál, változásnál.
A változás meg folytonos, pláne ebben a gyorsan fejlődő iparágban.
Az UEFI-be és a Secure Boot-ba se haltunk bele, de akár említhetnénk a btrfs fájlrendszer megjelenését, a Calamares telepítő térhódítását, a Flatpak, a Snap és AppImage formátumok megjelenését...
A kedvenc rendszerednél is mindig sírnak, hogy ők aztán nem fogják megszokni az újat, maradnak a réginél. Aztán pár év múlva, amikor jön a még újabb, akkor ugyanezek sipákolnak, hogy ők maradnak az egykori újnál, nem fogják megszokni a legújabbat. Aztán dehogynem.