Üdvözlök mindenkit!
Mostanában kipróbáltam pár Linux alapú operációs rendszert, azonban a feltelepítésük során falakba ütköztem. Ennek az okát a Secure boot bekapcsolásában látom a BIOS-ban. Visszatérve a disztrókra! Az egyik ilyen rendszer, amit telepítettem, az a Fedora 43 KDE Plasma volt, a másik pedig a Tuxedo OS. A Tuxedo-nál és a Fedora 43 KDE Plasmánál is a legfrissebb verziójú ISO képfájlokat töltöttem le és telepítettem. A Fedoránál elindult a telepítő készlet, vagyis a telepítés (Secure Boot bekapcsolása mellett) is lezajlott; viszont a Tuxedo telepítőkészlete el sem indult ugyanebben a beállítási módban! A Fedora 43-nál, azt írta ki a rendszer, hogy a "Telepítés sikeres" volt és hogy indítsam újra a rendszert. Azonban mihelyt újraindítottam a gépem, sajnos nem tudott bebootolni a Fedora 43 KDE.
A Fedorával ellentétben a Tuxedo nemcsak hogy nem indult el Secure boot módban; hanem még angolul kiírt egy hibaüzentetet is. (Ezt megpróbálom ide valahova belinkelni.) Azonban, mihelyt kikapcsoltam a Secure boot módot, szinte azonnal elindult a Tuxedo OS. A Fedóránál nem próbáltam ismét feltelepíteni az operációs rendszert a Secure boot mód kikapcsolása alatt.
Én azt a végköveztetést vontam le, hogy ha Linuxot alapú op. rendszert telepítek, akkor a letöbbjénél jobban járok, ha a Secure boot módot kikapcsolom, mert különben ez problémát fog okozni vagy azonnal, vagy később. Ha pedig ez így nem igaz (ezt majd fejtések ki, ha lehet), akkor nincs valami jól beállítva a BIOS-omban. Nektek mi a véleményetek erről az egészről? Mik a tapasztalatok Linux alapú operációs rendszerek telepítése közben? Szabad használni bármely Linux disztribúció telepítése során a Secury boot-ot vagy nem?