Már egy ideje olvasom mindenhol, csak elbambultam, meg mással foglalkoztam és így jól belefutottam.
Szóval az MI térnyerésének sok hozadéka van, amiből az egyik, hogy a memóriák és az SSD tárolók, meg az azt használó szerkezetek ára megemelkedett, megemelkedik. Az okok sokrétűek, de a lényeg, hogy az MI igényeit jelenleg nem tudják követni.
Ami már jól látható, nyár óta a memóriák ára minimum duplázódott, de nem ritka a 3x-os ár, az SSD-k épp most emelkednek a 128-256 kapacitásúak még tartják magukat, de 512 és felette már duplázódás figyelhető meg.
Következnek az egyéb eszközök, a miniPC-k piaca már felborult (afene), nyilván ezek nyers áránál a fenti az alkatrészek súlyozottabban számítanak. A lapiknál még kevésbé látható emelkedés, ott nagyobb az egyéb alkatrészek aránya.
És végül jönni fognak az egyéb berendezések, főleg a telefonok, de a többi sem fog kimaradni, TV, router, bármi, amiben valamilyen memória és háttértár van.
Szóval aki ilyen fejlesztésben, vagy beszerzésben gondolkodik, az már vagy elkésett, vagy igyekezzen, vagy várjon ki addig amíg a kapacitások kiegyenlítődnek. Ezt a net úgy 2026 második felétől 2028-ig jósolja.