klt Szép válasz, köszönjük! Ezek a parancssori shellek.
Lehet, hogy Márta a grafikus felület héjaként gondolt a Shell-re (Plasma shell, GNOME shell).
Nekem ez nehéz, hisz minden az Ubuntu 24.04.3-on belül van, tehát hogy lehetne nem annak a része?
Ha egy telepítés minimális, ahol csak Tty van és billentyűzet és be tudsz jelentkezni, aztán különböző parancsokkal meglévő állományokat tudsz szerkeszteni, mozgatni, törölni, sőt újakat is létrehozni, az is azt fogja mondani magáról, hogy ő már egy Ubuntu 24.04.3.
Aztán erre feltehetsz különböző, akár komplett asztali környezeteket (felhasználói felületeket).
Ha KDE-t teszel, akkor az Plasma shell-t fogja feltenni és használni, ha GNOME desktop-ot, akkor az a GNOME shellt fogja feltelepíteni és használni. Ha esetleg mind a két környezetet egyszerre feltelepíted, akkor fent lesz mindkét shell, aztán attól függően lesz használva, hogy éppen melyik környezetbe jelentkezel be.
És ha fel is van téve az összes környezet, akkor is bármikor nyomhatsz egy Ctrl+Alt+F3-at és bejelentkezhetsz Tty-re és ott parancsokkal piszkálhatod az állományokat, ugyanúgy, mint amikor még csak a minimal telepítés volt. Ilyenkor egyik (grafikus) shell sem lesz használva, de telepítve lesz, szóval a rendszernek része, hiszen például egy paranccsal el is lehet távolítani bármelyiket, akár az összeset. Ettől elvileg a rendszer még életben marad, legfeljebb nem lesz grafikus felület és ez a felhasználót egy picit zavarhatja.
Szerk:
Én valahogy úgy gondolom, hogy a (grafikus) shell a disztribúció része, azon belül bizonyos grafikus környezet(ek)hez tartozik.
@KiralyMarta
Nem is tudom. Mondjuk egy öltöztethetős baba jó példa lehet neked erre?
Felöltöztetheted ennek is meg annak is. Sőt a különböző kollekciókat variálni is lehet, de persze egyes darabok egyszerre történő használata kizárja egymást, vagy kalapot adsz rá, vagy sapkát. De ettől függetlenül mind a kettő be lehet szerezve (telepítve), csak viselni egyszerre egyet tud.