KiralyMarta Pfú, ez de jó! Megpróbálok válaszolni én is, kíváncsi vagyok, mit mennyire találok el, mennyire hiányos a tudásom, téves az elképzelésem!
Disztribúció amit használsz az Ubuntu 24.04.3
Ez önmagában egy rendszer amiben az alapvető meghajtók pl.: billentyűtet, alap VGA meghajtó, betű stb. van? Lehet mindenki a fejéhez kap ha így gondolom ö a DOS alap parancsok alap driverek.
Nekem ez inkább egy nagyon alaptelepítésben mutatkozik meg, amiben azonban már ott szunnyad az Ubuntu 24.04 összes kiaknázható lehetősége.
Van a mag és körülötte valamennyi nagyon minimális összetevő, ami ahhoz kell, hogy kapjunk egy minimális rendszert, ami képes bootolni, felállni, ahová be tudunk jelentkezni egy felhasználóval SSH-n vagy Tty-n, amivel mindent is tudunk adminisztrálni.
Nincs igazából még se grafikus felület, se hang, se egér...
Billentyűzet és billentyűzetkiosztás az van, él a szoftverkezelő, bizonyos tárolók aktívak, és van vezetékes internetkapcsolat, és talán van a rendszernek egy választott nyelve, de nagyjából ennyi.
Innen aztán bármit építhetünk tovább.
Tudjuk szerkeszteni a tárolók listáját, tehát gyakorlatilag az Ubuntu 24.04 teljes családjában megtalálható összes csomag elérhető számunkra.
Csinálhatunk belőle akár Ubuntu Desktop-ot, Kubuntut, Xubuntut, Lubuntut, ... az összes változat bármelyikét illetve azoknak bármilyen kombinációját vagy amit csak szeretnénk.
Ezek a grafikus és parancssoros programok gyűjteménye pl.: szövegszerkesztő Gedit, partíciókezelő Gparted.
Szerintem a Desktop környezet egyrészt adja, hogy milyen folyamatok induljanak, amikor bejelentkezel a fiókodba, másrészt meg mondjuk, úgy, hogy az asztalod kinézetéért felel. Hol egy panel, hogy néz ki, mi van vagy lehet rajta, mi van a menüben. Illetve, mivel itt komplett asztali környezetről beszélünk, abba biztosan beletartozik például a fájlkezelő is, ami a GNOME esetében tudtommal a Nautilus. De az Ubuntu GNOME tartalmaz például kötelezően bizonyos ikontémákat is.
És igen, az Ubuntu GNOME, ha Ubuntu GNOME lemezképből telepítetted akkor tartalmaz előre meghatározottan telepítve bizonyos alkalmazásokat is.
De bármi is legyen a kiindulás, az Ubuntu 24.04 összes tárolójában lévő összes csomagot telepítheted kedvedre (persze csak azokból a tárolókból, melyek a rendszeren engedélyezve vannak).
KiralyMarta Ez bizonytalan mit csinál esetleg ez indítja az X11 vagy a Waylandot?
Szerintem nem, azt hogy X11 vagy Wayland legyen a bejelentkezési képernyőn választod ki.
Az ablakkezelő az ablakok megjelenítéséért és mozgatásáért felelős.
Ez intézi azt is, hogy hogyan fedik például egymást az ablakok, melyikből mennyi látszik, ha kettőt egymásra pakolsz.
Mivel nálad tudjuk, hogy Wayland és mutter van, arra úgy emlékszem, hogy ott a mutter az egyben kompozitor is.
Talán olyat is olvastam már, hogy például az Alt+TAB-ot is az ablakkezelő intézi, ami nekem nagyon fura volt, ezért emlékszem rá.
KiralyMarta Grafikus megjelenítési rendszer pedig Wayland.
KiralyMarta Ez felelős azért hogy, hogyan milyen számításokkal, milyen parancsokkal lefuttatásával jelenjen meg a kijelzőn az amit utasítás, frissítés, révén adunk a rendszernek.
Így jól gondolom? (nagyon leegyszerűsítve)
Számomra ez a legnehezebb rész.
Az én fejemben ez úgy van, hogy a Wayland intézi, hogy hogyan „beszélgetnek” az alkalmazások a billentyűzettel, az egérrel és a képernyővel a grafikus felületen.
Az X11 mindent tud, de régi és most már nehézkes, a sok szabály, kivétel és kerülőút miatt, ezért próbálják lecserélni valami másra ami egyszerűbb és gyorsabb.
Arra számítok, hogy sok kiigazítást fogok kapni, de most magában már annak is örülni fogok, ha legalább kevés dolgot eltaláltam.