klt Én inkább egy közepes laptopnak tekinteném, csak billentyű és kijelző nélkül.
Igen, ez egy jó nézőpont.
Nulláról indulás
Ha nulláról kell összehozni egy konfigurációt, akkor szerintem
miniPC + monitor + billentyűzet + egér + (hangszóró) + (webkamera) + (WiFi adapter) a befektetés.
Ezt lehet összevetni a laptop árával.
(Még egy új miniPC esetén is az egyéb összetevők bármelyike vagy akár összessége beszerezhető használtan is, ezzel a kiadás azért csökkenthető, egy új laptop esetében ez a mozgástered nincs meg. Laptopot vagy újat veszel vagy használtat, nincs más opció.
Extrém esetben, ha nagyon nincs anyagi keret, de valakinek van mondjuk egy tévéje, akkor egy használt miniPC-vel és ennek a kijelzőnek a felhasználásával is elindulhatunk, legfeljebb nem tud egyszerre tévézni és gépezni, de ez is lehet egy lehetőség. Ilyenkor egy használt MiniPC + egér + billentyűzet + (WiFi adapter) + (HDMI kábel) szerintem elég lehet.)
A laptop könnyen hordozható, útközben is használható és az aksi miatt áramkimaradás esetén a szünetmentes üzemelés funkciója is rögtön elérhető (nálunk nagyon ritkán van áramszünet vagy hirtelen áramkimaradás, szóval ez igazából a miniPC esetében nem hiányzik).
A miniPC-nek nincs aksija, viszont általában (sokkal) nagyobb kijelzőn nézhetjük a tartalmat. A perifériák könnyebben cserélhetők, például, ha véletlen leöntöm valamilyen folyadékkal a billentyűzetet, az nem akkora gond, mint a laptop esetében. (Nekünk ilyen balesetből adódóan két laptopnál is volt még új korában billentyűzetcsere. Nem volt olcsó, soká tartott, míg a szervizből visszakaptuk a gépet és még szerencse, hogy más nem sérült.)
Gépcsere
Ahogy halad előre az idő, és már nem a nulláról indulsz, a miniPC esetén az újabb beszerzése magában már nem olyan nagy összeg. Az a jó ebben, hogy a konfigurációt szép fokozatosan tudod fejleszteni, az összetevőit szakaszosan tudod cserélni, így nem jelent egyszerre akkora anyagi megterhelést.
Nekem ez a miniPC, amiről most is írok, még egy másik monitorral indult, de az időközben kipurcant és akkor vettem egy másikat használtan. A két vásárlás között volt legalább egy év különbség.
Ha a laptopot szándékozol lecserélni, ott újból kénytelen vagy megvenni mindent egyben, ezért ennek a cserének az összegét egyben kell kiadni.
Segítségnyújtás (támogatás)
A pártfogoltjaimnak azért választottunk eddig szinte mindig laptopot, mert azt én az otthonomban készre tudom konfigurálni és később is, amikor gond van, nem muszáj nekem elmenni a géphez, bármikor könnyen el tudják hozni.
Egy miniPC-t ilyen szempontból tekintve is elég jó választásnak tűnik. Otthon feltelepítem, beállítom, a pártfogolt otthonában egyszer összerakom a konfigot, felcímkézem a kábeleket.
Szerintem a pártfogoltak is simán le tudják húzni róla a kábeleket, elhozzák hozzám magában csak a gépet. Súlya nincs.
Nálam van mire rádugni, szóval ezzel nincs gond. Aztán hazaviszik, visszadugják rá a kábeleket és mehet minden tovább.
Ha valaki amúgy nem hordozza a laptopot, gyakorlatilag az otthonában is helyhez kötötten használja, akkor ugyanúgy jó lehet neki egy ilyen miniPC is.
(Tudom, te SSH-n keresztül is tudod piszkálni a távoli gépet, de én ezen a vonalon elakadtam, nekem ez az IPV6 már sok volt, ez van.
A képernyőmegosztással szintén tudnánk dolgozni, de nem vált be (az is lehet, hogy bunkó vagyok közben vagy ilyesmi), valahogy jobb szeretik, ha ott ülök a gépnél és nyomkodom a gombokat, nekik ne kelljen, szóval végül ez a „Gyere át, vagy áthozom a gépet” lett a vége, hiába volt nekem más tervem.)
Azok mondják, hogy a méret nem számít, akiknek kicsi van
Én eddig valamiért azt hittem, hogy tenkesnek laptopjai vannak. Az is lehet, hogy ebben tévedtem, mindenesetre arról nem szólt a fáma, hogy milyen kijelzőre kötötte a (fedorás, zorinos, windowsos) Acer MiniPC-t.
A tőle kapott link alapján 8K-t tud a gép! 😲
Nekem ugyanazt a miniPC-t egy kisebb és egy nagyobb kijelzőre kötve egész más felhasználói élményt ad, mintha nem is ugyanazt a gépet használnám, szóval szerintem érdemes valamilyen jó nagy kijelzőt választani.