klt Nekem meg nem kell Windows, de annyira nem, hogy nem vagyok hajlandó valós gépre telepíteni - itthon legalábbis.
Ismerősöknek szívesen telepítek Windowst, meg windowsos programokat, de ragaszkodom a licenchez.
Warez shopból nem telepítek.
Itthon nekem sincs Windowsom, mert nincs rá szükségem, de ha kell, akkor kell, nem zárkózom el előle.
Telepítenem nagyon régóta nem kellett, mert aki azt választotta, annak alapból járt a használt gépéhez, vagy egy tízesért rádobta neki a bolt.
Az üzemeltetésében, amennyiben szükséges, ugyanúgy segítek, mint Linux esetében, még eddig mindent megtaláltam rajta, de mondjuk telefonon keresztül vakon a Linuxszal jobban elboldogulok, azért olyankor érződik, hogy napi szinten azt használom.
A warez nekem se fér bele, vegye meg vagy keressen más támogató személyt, illetve mondjuk egy Office esetében nézzük meg az ingyenes alternatívákat, hátha valamelyik azok közül is megteszi.
Ez szokott lenni amúgy a csali, meg tudja teremteni „az ingyenes ugyan úgy jó tudd lenni neked, mint a fizetős, jól jársz vele” érzetét, aztán ezt már könnyű előadni az operációs rendszerrel kapcsolatban is.
Sokszor a Windowst azért választják, mert eddig is az volt nekik és azt hiszik, hogy azt tudják adminisztrálni (de valójában ez nem igaz, mert ha ez így lenne, akkor nyilván nem engem kérdezgetnének).
A böngészőn, a fájlkezelőn és egy Office alkalmazáson kívül semmit nem használnak (ráadásul utóbbit is csak alap szinten, saját maguk, nem valakikkel közös munkára) egy Linux is teljes mértékben megfelelne az igényeiknek.
Csak valahogy el kell jutni oda, hogy kipróbálják a Linuxot (ebben nagy segítség lehet, hogy ma már ott tudok hagyni egy USB-n fityegő SSD-t, nem kell nagyon belenyúlnom a gépbe, elég, ha a külső SSD bootol elsőként és az behív egy menüt, melyről alapból a Linux indul, de a Windows is választható).
Általában a pozitív tapasztalat birtokában utána már könnyen megszületik a döntés a Windows támogatásának lejártakor vagy a következő gépcserénél, ha az operációs rendszer nélküli változat olcsóbb és mehet a Linux egy belső lemezre a Windows mellé vagy helyett.