Kutyó Erre válaszolok, mert csak 🙂
Én érteni vélem, hogy miért jó a konténer, azon belül mondjuk a Docker. Ettől én még nem szeretem, nem szeretném használni, szeretném elkerülni ameddig csak lehet.
Mondjuk, hogy a szemléletmódomból fakadó ízlésemet nem szolgálja ki, ez így kellőképpen elég szubjektív elemet tartalmaz ahhoz, se @gytoth se @Kittus2 ne tudjon belekötni 🙂
Szeretném idehozni az alábbi fórumbejegyzést, ami a közelmúltban került a szemem elé, mert pontosan az én akkori problémámról van benne szó:
https://forum.seafile.com/t/seafile-server-13-without-docker/24670
Innen pedig szeretném kiemelni, és alaposan megvastagítani Daniel Pan válaszának egy részletét, mert ebben van az egész lényege:
With the complexity of modern software dependencies and the speed at which software evolves, supporting and documenting manual installations across diverse environments is increasingly difficult.
Docker provides a standardized, predictable deployment platform that ensures reliability for users and greatly reduces the maintenance burden for the Seafile (our) team.
Vagyis, a szoftverkörnyezet iszonyat gyorsan fejlődik, változik, gyakorlatilag lehetetlen minden rezdülését követni.
A konténerezés a "dobozon belül" befagyasztja annak a világnak a rettenet gyors változását.
Emiatt praktikus a használata a fejlesztőknek a dobozon belül.
A felhasználóknak (szerverüzemeltetőknek) pedig nem kell izzadniuk, hogy kielégítsék a gépükön az egymásnak ellentmondó függőségi követelményeket, mert az egyik konténerben futó akármi csak a bizbasz 2.0-val működik, a másikban lévő pedig ragaszkodik a bizbasz 1.5-höz mondjuk.
Az én esetemre lefordítva, a Seafile 12.x 3.11-es Pythonnal hibátlan, emlékeim szerint 3.12-vel is jól ment, de 3.13-on tonnányi syntax warning jön, és az egész egy kalap fossá válik.
A fejlesztő számára kényelmesebb konténerbe csapni, amibe beleteszi a Python 3.12-t például, aztán csók.
Az a konténer viszont minden konténert fogadó rendszeren tud majd menni, így @Kittus2 és @gytoth könnyen és GYORSAN üzembe tudja helyezni.
Az én esetemben ez nem szempont, mert ráérek vele pepecselni, mitöbb, jól érzem magam, mikor sikerül valamit jól működőre bekonfigurálni. De ha az alapján kapnék fizetést, hogy milyen gyorsan sikerül beröffenteni egy ilyen összetett valamit egy erőforrásokkal igen gazdagon ellátott gépen, lehet, hogy én is inkább konténereznék.
De csak akkor 🙂