warp
Szia! Pedig úgy nézem, hogy nem a file:/// okozza a gondot, a Snapből telepített Thunderbird még nem tökéles.
Röviden: Én lecseréltem DEB csomagosra és láss csodát, az jó, mást nem változtattam a rendszeren és ez is 140.9.1esr verzió.
Hosszabban:
Próbáltam reprodukálni és valamiféle módon megoldani a problémát. Feldobtam virtuálisba egy Ubuntu 24.04-et, a magyar tükörről váltottam a fő kiszolgálóra felraktam az elérhető frissítéseket és kiadtam egy sudo snap refresh parancsot is. Megnéztem a súgóban, most már az én Thunderbirdöm is 140.9.1esr, ha a Súgó/ A Thunderbird névjegye lehetőségre kattintok. Ez bizony snapből van telepítve, amit mutatott az is, hogy kiadtam a snap list parancsot, és ott vigyorgott a kapott válaszban a Thunderbird. Szerintem nálad is ez a helyzet.
Nekem ez az „Alapértelmezett rendszerhang az új üzenethez”-et sem játssza le, ha a Lejátszás gombra pacsálok, szóval azon nem is csodálkozom, hogy egy kézzel kiválasztott fájlt sem.
A snap connections thunderbird parancs kimenetéből láttam, hogy az audio-playback-kel a snap Thunderbird kapcsolatban volt, szóval az én ötleteim a snap irányába ezzel elfogytak, így gyorsan meghoztam a döntést én nem próbáltam ezt a csodát javítgatni, a rendszert hozzá reszelni.
Ha vannak a levelezőprogramodban fontos dolgok, beállítások, akkor csak kell körültekintés mellett próbáld esetleg utánam csinálni!
(Nekem ez egy üres tesztrendszer, szóval én nem mentettem le a ~/snap/thunderbird/common/.thunderbird/ tartalmát és nem is másoltam át a ~/.thunderbird/ alá mert az én Thunderbirdöm üres, nincs belakva, de az élesen biztos megtettem volna ezeket.)
Fogtam és eltávolítottam ezt a snap Thunderbirdöt: sudo snap remove --purge thunderbird
Még egy sudo apt remove thunderbird parancsot is utána küldtem (bár ezt lehet nem is kellett volna).
Aztán feltettem a Thunderbirdöt külső tárolóból:
sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/ppa
echo '
Package: *
Pin: release o=LP-PPA-mozillateam
Pin-Priority: 1001
' | sudo tee /etc/apt/preferences.d/mozilla-thunderbird
sudo apt update
sudo apt install thunderbird thunderbird-locale-hu
Ez lejátssza az alapértelmezett rendszerhangot és azt is, ha valamit kitallózok az Egyéb helyekből kiindulva az /usr/share/sounds-ból. Ezek amúgy általában .ogg vagy .oga kiterjesztésű fájlok, de nem hinném, hogy a .wav a gond, vagy ha csak az, azt legfeljebb átkonvertálod, ha meg az Asztalon rossz helyen van, akkor onnan bemásolod egy jobb helyre és utána akár az eredetit törlöd is az Asztalról.