Tegnap lehetőségem volt egy barátom számítógépén megismerkedni a windows 10-essel. Most láttam ilyet először. 2 órát töltöttem a gépházában, átvizsgálva a beállítási lehetőségeit. És azzal szembesültem, hogy sokkal egyszerűbb, primitívebb lett, mint a régi windowsok. Egyben nagyon hasonló a felépítése a Gnome 50-hez. A legtöbb beállítást be-ki kapcsolókkal vagy választómenükkel valósították meg. Nyilván azért, mert a korábbi évtizedekben túl részletessé, bonyolulttá váltak a különféle rendszerek és ez akadályozta a képzetlen felhasználók tömegeit a használatukban. Néhol viszont ez inkább hátrányosnak tűnik a számomra. Olyan az egész, mint a nemzeti konzultáció, ahol a kormány csak két választási lehetőséget ad a népnek, de olyan módon, hogy kénytelen legyen abból is azt az egyet választani, ami pont megfelel a kormány narratívájának. Mintha a világot csak igenekre és nemekre egyszerűsítenék le.
Időközben megszoktam az Ubuntu 26-ost és a Gnome 50-est. Ami nem jobb, mint a régi rendszerek, csak más. Remélem, azért majd a következő években megfordul ez a trend és a túlzásba vitt leegyszerűsítések helyett újra részletesebben testre szabhatók lesznek a grafikus felületek.
Ami nagyon jól jönne a telepítőben és az alkalmazásközpontban, az a választási lehetőség a különféle grafikus felületek között. Hogy többet is föl lehessen tenni és a belépő oldalon választhasson egy menüből a felhasználó, hogy melyiket szeretné használni belépéskor? Hisz most már van belőlük legalább 30-40 féle. Abba a 7,5 Gigás ISO telepítőbe igazán belerakhatták volna ezt is alapból.