tenkes Én sem vagyok borúlátó, csak realista. Összehasonlítom a múltat a jelennel, aztán levonom a következtetéseket és eredményül ismétlődő mintákat látok - mert hiszen a történelem már csak ilyen: az ember versengő szelleme által szított vágyból kifolyólag ismétli önmagát. Nem lesz ezalól kivétel az AI-val való versengés sem, miként az ebből fakadó váratlan események láncreakció-szerű következményeinek sorozata sem. Ez csupán racionális gondolkodás kérdése, se több, se kevesebb.
tenkes A legjobb példa a GUI, de a Systemd, a C nyelv cseréje, vagy épp piaci szereplők csatlakozása mind olyan dolog, ami inkább erősítette a szabadszoftver lehetőségeit.
Többé-kevésbé igen, bár lássuk be egyik sem tökéletes, mert minden eszköznek megvan a maga előnye, de mindeközben a hátránya is.
Valóban lemaradna? Nézőpont kérdése, pontosítva én inkább úgy fogalmaznék, hogy egy régi világ hagyatékait őrzi, mint egyfajta relikvia.
tenkes Egyszer csak kipukkan az a lufi, jó nagyot fog szólni
Igen, a kérdés már csak az, melyik oldalon pukkan 😉
Szóval igen, részben egyetértek addig a pontig, hogy az AI valóban jól alkalmazható bizonyos területeken, mert per pillanat van némi kontroll felette, hiszen még "csak" félautomatán működik, de az emberekre mi a leginkább jellemző? Az, hogy hamar elkényelmesedik, aztán jön a teljes automatizáció és az összes velejáró epizód mint az "ó ugyan, épp csak átterjesztjük a QA-ra", majd később "ó ugyan, épp csak avval íratom meg a teljes programot, mert hiszen már újabban azt is lehet " aztán a végén arra eszmélünk fel, hogy mindent is az AI csinál, mindenki tud mindenkiről mindent is, de akkor már túl későn lesz.
Különben én a Windows-t (meg úgy általánosságban az egész Microsoftot) is azért hagytam ott, mert már a csapból is AI folyt, és már nagyon elegem volt belőle. No de így, hogy pandora szelencéje (mi esetünkben most épp az AI) egyszer kinyitásra került, terjed mint a pestis és már nincs visszaút. Sajnálom, hogy a Linuxot is egyre inkább behálózza.