Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Hírek, események

Az Ubuntu közösség női aktivistát keres

A hazai Ubuntu közösség az elmúlt időszakban rendkívül dinamikusan növekedett: az oldal az 1 év 3 hónappal ezelőtti indulása óta több mint 5700 felhasználó regisztrált az oldalunkon, és az aktivisták száma is jelentősen növekedett - az elmúlt egy évben több tucat ember vett részt aktívan a munkában. Ezekkel az eredményekkel igazán elégedettek lehetünk. Ugyanakkor ha alaposabban megnézzük a felhasználói bázis szerkezetét, azt kell látnunk, hogy szinte alig van nő a felhasználók között. Vagyis miközben a férfiak valóban tömegesen kezdenek Ubuntut használni, addig a nőket szinte alig tudjuk megszólítani. Pedig a Hegyalja Fesztiválon azt tapasztaltuk, hogy a hölgyeknek is nagyon tetszik az Ubuntu - csak éppen nem jut el hozzájuk. Ma a Linux terjedésének egyik legfőbb hátráltatója, hogy szinte teljesen kimaradnak az egyik nem képviselői. Ez pedig nem az Ubuntu hibája, hiszen azok a hölgyek, akik már Ubuntut használnak, a tapasztalatok szerint nagyon elégedettek vele. Mi lehet az oka annak, hogy akkor mégsem terjed igazán nők körében a Linux? Nagy valószínűséggel az, hogy nem igazán tudjuk elérni őket. Ha egy lány ellátogat egy Linuxos portálra (például az Ubuntu.hu-ra), azt láthatja, hogy ez valami fiús dolog: az oldalon férfiak írnak, a fórumban férfiak beszélgetnek, a release party-król készült képek pedig akár egy fiúkollégiumban is készülhettek volna. Így pedig könnyen érezhetik úgy, hogy az Ubuntu a fiúk játéka. Ezt a problémát már mások is felismerték, és több nemzetközi projekt is indult azért, hogy nőket is bevonjanak a szabad szoftveres közösségekbe. Ilyen például az ubuntu-women, a debian-women, a gnome-women vagy a linuxchix. Itt az ideje, hogy mi is beindítsuk a hasonló projektünket. Olyan hölgyeket keresünk, akik szeretnének aktívan is részt venni az Ubuntu népszerűsítésében, és segítenének kitalálni, hogyan tehetjük nők számára is vonzóbbá a közösséget. A jelentkezéseket a hír alatt, hozzászólásként várjuk. Tegyük együtt nyitottabbá, és mindkét nem számára egyaránt vonzóvá az Ubuntu közösséget!

Hozzászólások (161)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

A hazai Ubuntu közösség az elmúlt időszakban rendkívül dinamikusan növekedett: az oldal az 1 év 3 hónappal ezelőtti indulása óta több mint 5700 felhasználó regisztrált az oldalunkon, és az aktivisták száma is jelentősen növekedett - az elmúlt egy évben több tucat ember vett részt aktívan a munkában. Ezekkel az eredményekkel igazán elégedettek lehetünk. Ugyanakkor ha alaposabban megnézzük a felhasználói bázis szerkezetét, azt kell látnunk, hogy szinte alig van nő a felhasználók között. Vagyis miközben a férfiak valóban tömegesen kezdenek Ubuntut használni, addig a nőket szinte alig tudjuk megszólítani. Pedig a Hegyalja Fesztiválon azt tapasztaltuk, hogy a hölgyeknek is nagyon tetszik az Ubuntu - csak éppen nem jut el hozzájuk. Ma a Linux terjedésének egyik legfőbb hátráltatója, hogy szinte teljesen kimaradnak az egyik nem képviselői. Ez pedig nem az Ubuntu hibája, hiszen azok a hölgyek, akik már Ubuntut használnak, a tapasztalatok szerint nagyon elégedettek vele. Mi lehet az oka annak, hogy akkor mégsem terjed igazán nők körében a Linux? Nagy valószínűséggel az, hogy nem igazán tudjuk elérni őket. Ha egy lány ellátogat egy Linuxos portálra (például az Ubuntu.hu-ra), azt láthatja, hogy ez valami fiús dolog: az oldalon férfiak írnak, a fórumban férfiak beszélgetnek, a release party-król készült képek pedig akár egy fiúkollégiumban is készülhettek volna. Így pedig könnyen érezhetik úgy, hogy az Ubuntu a fiúk játéka. Ezt a problémát már mások is felismerték, és több nemzetközi projekt is indult azért, hogy nőket is bevonjanak a szabad szoftveres közösségekbe. Ilyen például az ubuntu-women, a debian-women, a gnome-women vagy a linuxchix. Itt az ideje, hogy mi is beindítsuk a hasonló projektünket. Olyan hölgyeket keresünk, akik szeretnének aktívan is részt venni az Ubuntu népszerűsítésében, és segítenének kitalálni, hogyan tehetjük nők számára is vonzóbbá a közösséget. A jelentkezéseket a hír alatt, hozzászólásként várjuk. Tegyük együtt nyitottabbá, és mindkét nem számára egyaránt vonzóvá az Ubuntu közösséget!

A Nők Lapja fórumon láttam nőket, akik Linuxot, azon belül Ubuntut használtak. Az egyikőjük Xubuntut használ. Talán ott lehetne összetoborozni nőket. Nyitok egy fórumot, mégpedig Ubuntu női tábor. Vagy valami ilyesmi. Kinek mi az ötlete?

• [törölve]

nantalha bamilyen segitseg kell szoljatok. Keszul az uj ubuntuhu, majd keszutek vmi lanyos rozsaszin desingt :)

[törölve]Váá, a rózsaszínnel ki lehet üldözni engem a világból. Ha lehetne, akkor legyen egy szép zöld vagy kék, jó? :DD Egyébként nem lehet h az a probléma, a nők eleve félősen állnak hozzá a számítógéphez? Sztem a pasik inkább próbálkoznak új rendszerekkel, és a nők ritkán telepítenek. Tehát azokat kell elérnünk, akik a nőknek telepítik a rendszert, mármint azokat is. -------------- 'One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them'

dorcssaMeglehet. Van olyan nő, aki igenis tart kapcsolatot a korral, és kipróbál mindent, amit lehet vagy amit tud. Példa te. :-D Van olyan, aki fél a Linuxtól, ahogy te mondtad, és ha egy Linux CD-t mutatok neki, sikítva rohangál, mint egy mérgezett egér. Van, amelyiket egyáltalán nem is érdekel, hogy mire jó az Ubuntu. Egyébként a rózsaszínes, pinkes témával talán a plázacicákat sikerül meghódítani.

Szerintem a baj ott kezdődik a női felhasználókkal, hogy sokan nem mernek ugy kisérletezni, vagy nincsen nekik senki aki bevezetné a dolgokba, de van kivétel, két héttel ezelőtt egyik ismerősöm önállóan, mindössze a telefonos segítség és a közönség felhasználásával(ubuntu.hu) feltelepítette a rendszert(előtte még a windowst se telepítette) és azóta is elégedetten használja.

AnklarAnklar: Szerintem semmi baj sincs a női felhasználókkal. :-) Általában használják a számítógépet, és nem telepítik, kísérleteznek vele stb. Mivel használják a kérdéseiket sem itt teszik fel, hanem azt a férjüktől vagy a barátjuktól vagy a testvérüktől kérdezik meg, aki a számítógépüket valójában üzemelteti. Ez egy nagyon fontos dolog, mivel az átlag felhasználó is ilyen! Ugyanúgy az átlagfelhasználóhoz is nehezebben jut el a Linux, mint ahogy a nőkhöz is. De ez off, mert itt jelentkezéseket várnak nőktől, akik a nők körében népszerűsítenék az Ubuntut.

cypressCsakhogy ám az Ubuntu népszerűsítése úgy fog sikerülni, ha meg van elégedve az Ubuntuval az illető hölgy. Egyébként nem nagyon sikerülne. Habár van Debian woman csoport is asszem.

Szerintem több női felhasználó lenne, ha a Hegyalja Fesztiválos tapasztalatokból kiindulva más rendezvényekre is el tudnánk jutni. Sok nő a hozzájuk nem túl közel álló témákra ezt mondja: "Hát én ebből semmit nem értek, hülye vagyok ehhez", pedig ha valaki türelmesen el tudná magyarazni a dolgokat, lehet kedvet kapnának hozzá. A húgomat nem lehetne rászoktatni a linux használatára, mert ha valami egy kicsit is más, mint ahogy ő megszokta, akkor bajok vannak. Én kde-t használok, bal alsó sarokban ott a kde menü ikonja, pont mint windows alatt a start menü, de ha nem szólok neki, hogy az olyan mint a start menü, akkor magától nem találja meg. Amikor linux fut a gépen, és ő leül elé netezni, már tud magának böngészőt találni, régebben meg kiakadt azon, hogy nem találja az internet exploret. Amikor húgom azt mondja, kell neki a windows, akkor ő ezalatt azt érti, hogy msn-ezni akar, hiába mondtam neki, hogy ezt milyen egyszerű módon lehet megoldani linux alatt, ez őt nem érdekli. És még lehetne mondani 1-2 ilyen példát. Ha egy programnak más az ikonja és más a neve, akkor ott már megáll a tudomány. Igazából nem strapálom magam, hogy átszoktassam őt, mert reménytelen eset. Ha az általános iskolákban és a gimnáziumokban nem lopott windows-on tanítanának, hanem szabad szoftvereken, jobb volna a helyzet. Ilyen korban fogékony az ember sok dologra, aztán ha az embernek ilyenkor kialakul valami becsípődése, hogy valamit csak egy módon lehet megoldani, akkor azon utólag nem nagyon lehet változatni, ez nem csak nőkre igaz, hanem mindenkire.

hááát Ahhoz, hogy ez bejöjjön elemezni kell a nő és a számítógép viszonyát! Az átlag női user vaóban user azaz csak használja valamire a gépet és nem bütyköli. Azt meghagyja a pasiknak. Az én párom immáron 0,5 éve nem lát mást a saját notiján mint Ubuntut. Megírt rajta 2 szakdolgozatot, rendezgeti a fotóit, Gimpezik, levelezik, webezik és el sem hagyja a HOME könyvtárat. Ha kell neki valami a gépre szól nekem, hogy csináljam meg. (nem is hajlandó arra időt és energiát fecsérelni, hogy megértse és megtanulja a folyamatokat) Persze vannak olyan nők is akik a dolgok "szakmaibb" része is érdekel, de azok meg sokszor megrettennek attól a stílustól, ahogy itt a lapon az érdeklődőket kezelik. Lásd pl Tusi74, aki még jelezte is itt, hogy a RTFM és hasonló hozzáállás bizony sérti mint nőt. Szerintetek egy, az IT és a Linux iránt kevéssé érdeklődő női (de akár férfi) felhasználó, mit fog tenni, ha ezt a hozzáállást tapasztalja? No és persze az sem tesz jót a közösségnek, hogy a HUP-on (és a neten máshol is) is vizespolós csajszi hírdeti az Ubuntut. Hát ez a férfisoviniszta világ nem túl vonzó lássuk be! Amúgy érdemes megnézni az iwiwes ubuntu klubban hány nő/lány regisztrált és meg lehet lepődni!! Az első 5 oldalon 48/12 a férfi/nő arány.

nantalNagyon sokat népszerűsítettem az Ubit nők körében. Semmi ellenvetésük nem volt, azt mondták nekik mindegy, hogy mit használnak, lehessen filmet nézni, levelezni, böngészni, szöveget (és esetleg képet) szerkeszteni, lehetőleg ne legyen vírus és kész. Megmutattam nekik a laptopomon, és azt mondták, hogy tetszik nekik az Ubi. Innentől kezdve nem volt akadály. Csak telepíteni kell nekik, üzemeltetni, és használják :-). + ebben semmi különbség a windowshoz képest, mivelhogy azt is ugyanígy használják.

• [törölve]

A témában nagyon jó előadás-t láttam Emma Jane Hogbin-től a LugRadio Live-on: Stream: http://video.google.co.uk/videoplay?docid=4193655882378481312&hl=en-GB Letöltés: http://www.archive.org/details/women_in_open_source

elvileg minden férfinak vannak női ismerősei. azt írod, hogy sok a férfi felhasználó. ha nincsenek női felhasznlók, akkor tehát az a férfi felhasználók gyenge meggyőző erejéről is tanúskodik :)

szotaNo és persze az sem tesz jót a közösségnek, hogy a HUP-on (és a neten máshol is) is vizespolós csajszi hírdeti az Ubuntut. Az a HUP-on van, és itt talán kétszer volt említve. Voltak ömm... érdekes háttérképek, azok pl mind törölve lettek. Egyébként nagyon kevés RTFM stílusú hozzászólás van. Az "ilyen van már ezer, erre keress rá, vagy itt nézd meg" nem RTFM. Te viszont mindig kiszúrod őket. :P

• niko válaszolt erre.

nantalA rózsaszín nem minden nőnek gyerebe. Ismerek olyat, aki kifejezetten a zöldet imádja. :D Vagy a kéket. Szerintem a barna egy olyan szín, ami mindenkinek jó. :) Semleges, meleg, föld szín.

szekeresbarnabasA magyar férfiak egy része nincs is arra felkészülve, hogy a nők igen hasonló jelentőségű szerepet töltsenek be egy közösségben, mint ők. Ez a receptes script, meg rózsaszín téma verte ki a biztosítékot nálam. Aki ezt írta nem tudom mit szólna, ha valami gondja lenne a géppel, jönne egy csaj, és megmondaná neki a megoldást. Nem annak írtam, aki nem ilyen, akinek nem inge ne vegye magára!