Hogyan forgassunk kernelt egyszerűen és kényelmesen.
HowTo
1.Ahogy azt már megszoktuk megint szükségünk lesz csomagokra a tárolóból
tehát
sudo apt-get install libncurses5-dev fakeroot build-essential
2.Le kell töltenünk a kernel forrásfájljait
link: http://www.kernel.org/
itt válasszuk az európai HTML vagy FTP szervert (én az utóbbit választottam)
ha felcsatlakoztunk az FTP -re (az én esetben) akkor lépjünk be a linux/kernel/ „egy verziószámú” (ajánlott a 2.6) / mappába
tehát a gyakorlatban:
görgessünk le és keressünk egy nekünk megfelelő kernelt, én most a 2.6.26.3 -mas számút választottam
töltsük le a fájlt a gépünkre, majd csomagoljuk ki
3.Most másoljuk az új kernelünk mappájába a jelenlegi kernelünk konfigurációs fájlját
cp /boot/config- „kernel verziószám” /újkernelmappája/.config
ezzel nem csak átmásoltuk de át is neveztük a fájlt .config névre (ez a fájl rejtett lesz)
gyakorlatban
4.Most állítsuk be az új kernelünket, tehát lépjünk be annak mappájába és adjuk ki a következő parancsot
make menuconfig
gyakorlatban
íme a menuconfig első pillantásra, szerintem egyáltalán nem bonyolult
tovább lépve, léptessünk a legaljára és válasszuk a „load an alternate configuration file” opciót
most az előző másolás + átnevezés nagyon megkönnyítette a dolgunkat, csak egy Enter-t kell nyomnunk
majd lépjünk ki ha végeztünk a többi kernel beállítással, ekkor egy költői kérdést tesz fel a gép, ezért nyilván használnunk kell megint a bűvös gombot az Enter-t
5.Rendben is van a konfigurációs fájlunk, most takarítsunk egyet
make-kpkg clean
6.Nos elérkeztünk a legérdekesebb részhez (ha még nem untad magad eddig majd most fogod, ugyan is a forgatás időbe telik, az én esetembe 3200+ 64 es amd -vel 2 óra kb, :P )
tehát még mindig az új kernel mappájába maradva adjuk ki a következő parancsot
fakeroot make-kpkg -initrd -append-to-version=mw1 kernel_image kernel_headers
és a gyakorlatban
és most nyugodtan hagyd el a szobádat, mozdulj kicsit ki mert van időd (természetesen nem zavarja a gépet ha forgatás közben netezel, legalábbis az enyémet nem)
és igen, végre, van aki sír és van aki nevet ennél a résznél
7.Most menjünk vissza oda ahova letöltöttük még az elején a kernelt és láss csodát két deb fájl fogad minket
ezekkel egy dolgunk van, telepítenünk kell őket
mikor a „kernel image” debet telepítjük ismét meg lep egy kérdéssel a gép
a kérdés egyszerű bele írja e az új kernelt a menu.list-be, én az javaslom hogy ezt manuálisan tegyük meg, kitudja mivel lep meg minket az automatika
8.Tehát nyitnunk kell egy terminált és begépelni a következőket
gksu gedit /boot/grub/menu.list
gyakorlatban
keressük meg ezeket a sorokat ( vagy hasonló sorokat ), másoljuk őket és tegyük a régi kernel alá
majd írjuk át a kernel verziót és a kernel elérési útját
mentsük a fájlt, indítsuk újra a gépet és válasszuk a grub menüjéből az új kernelt,
Ne felejtsük újra tenni a vga drivert, különben nem lesz X -ünk!!!
és íme az új kernel
ennyi lenne nagy vonalakban a kernel forgatás.
És most akkor jöjjön az új kernel eltávolítása ha még se tetszene.
1.Bootoljunk be a régi kernellel, majd indítsunk egy synapticot
eltávolításnál szintén megkapjunk a közismert kérdést
(én továbbra is a manuális utat javaslom)
2.Vissza kell írnunk a grubot, hmm szükségünk lesz egy terminálra
pöntyögjük be a következőket
gksu gedit /boot/grub/menu.list
és nincs más dolgunk mint azokat a sorokat törölni amelyeket másoltunk és szerkesztettünk
mentsük el a fájlt.
A kernel beállításról pedig majd egy másik HowTo-ban szót ejtek...
UÍ.: ugye hogy nem is volt olyan nehéz, ja és ismételten elnézést a helyesírási és szövegértési hibákért :)