Üdv.
Én nem igazán a konferencia megvalósításának részleteiről szeretnék írni, de hátha elgondolkoztató és meg tudjátok beszélni és népszerűbbé tenné a rendszert.
Gondolatmenetem a következő:
-Haver nem ismeri az Ubit. Winezik, azon állandóan vírust írt, tűzfalat frissít és újratelepít. Viszont ezen tanulta/tudja szerkeszteni a dokumentumait, kottáit, képeket rendez, videókat konvertál, szerkeszt, kameráról digitalizál, MiniDiscről, vagy egyéb speckó hangfelvevőről (csak win supportos) tesz át felvételeket gépre, stb.
-Netezni meg szeretne biztonságosan, és szeretné a folytonos újratelepítést átlépni.
-Adok neki egy Ubuntu Live CD-t/DVD-t amiről tud netezni biztonságosan. De ha kap egy PDF-et, videolinket, .doc.ot, MP3-at, pps-t, torrentet, amit meg szeretne nézni azt nem tudja feltétlenül live CD-ről és ez a problémám lényege. Tehát érdemes lenne megcsinálni olyanra a Live CD-t, hogy mindenféle külön telepítés és machinálás nélkül lehessen Flash videót nézni, tudja a java támogatást, hogy az internetbankba be tudjon lépni, a megszokott M$-fontokat tudja használni, meg nagyon fontos lenne alapból egy MC és ami a "finomhangolás" címszó alatt van a dokumentációban.
Szóval az a lényeg, hogy egy live CD-ről, ha éppen tönkre ment a winje, teljes mértékben tudja használni amiket szokott. (Mert ugye a demó verzió az "$Kapuk$ $Vili$" találmánya)
Valamint a legjellemzőbb, hogy a hardware support miatt win mellett kénytelenek vagyunk winnel használni.
Ha egyszerűbbé lehetne tenni (még az óvodásnak is) particionálás folyamatát (pl lenne egy olyan opció, hogy a wint hagyja alaphelyzetben és felajánlaná a kérdést, hogy melyik partícióból kíván ~6-8 Gigát elkülöníteni a telepításhez, akkor megcsinálná mindenféle extra babrálgatás nélkül a felcsatolással együtt. Grubba beteszi, ahogy eddig is, és azt is megkérdezhetné, hogy melyiket indítsa alapértelmezettként és hány másodperc után.)
Meg akár lehetne első indulás utáni varázsló, amivel könnyedén testre lehet szabni a rendszert.
A leg lényegesebb viszont tényleg az, hogy egy live lemez tudja a mindennapokban használt fájlok, formátumok megnyitását/szerkesztését. Hogy bátran, veszély mentesen lehessen ajánlgatni. (Én csak úgy ajánlom bárkinek, hogy elmegyek és feltelepítem neki, meg finomhangolom, mert másképp sajna nem megy.)
El tudok olyat is képzelni, hogy a live csináljon egy beállításmentést egy meghajtóra és az asztalon, szemelőtt lenne egy ikon ami egy beállítás visszatöltő alkalmazást indítana, hogy a rendszeren végzett beállításokban végzett változtatásokat lementse.
Én spec. miket tennék egy live CD-re a jelenlegi progik mellé?
-M$ fontok
-flashplugin-nonfree
-java
-Krusader/gnome-commander (vagy egyéb kétpaneles fájlkezelőt)
-emesene (pidgin mellé, de nem életbevágóan fontos)
-exaile
-az összes kodeket
-mplayer
Örülök annak, hogy egyre több program megtalálható .deb-ben. Így nem kell pepecselni vele.
(indítok egy fórumtémát, hogy ki mit tartana fontosnak a live-cd-re, onnan lehet válogatni, amit nagy százalékban kérnek és értelmesnek tűnik.)
Üdv. T
Bocs, a regényért, de hátha van bent hasznos.