Sziráki TamásÉn is hasonlóan oldottam oldottam meg.
Egy naagy partíció van a /home-tól külön, csak adatoknak.
előnye:
- sok kis bizbaz beállító fájl (ami a /home-ban van) nem szemeteli tele a lemezt (lévén ext3 alatt nincs töredezettségmentesítés ... - tudom annyira nem is fontos mint ntfs alatt- ).
- Nem kell attól tartani, hogy valami elszabadul (új ablakkezelő beállító fájljai) s 1000 kis mappa közül kell keresgélni a lényeget.
- Könnyebben osztható meg hálózaton, illetve csatolható /media alá (amit lát a többi user is) mint ha /home-ba menne a tárterület
- Esetleges másik linux disztró próbálgatása esetén is lehet használni, nem vagy kötve egy-egy /home-hoz. (pl. ubuntu /home-ja és egy suse /home-ja nem biztos hogy szeretnéd ha egyik kupac beállító fájl a másikba belekutyulna)
VirtualBoxszal sincs gond, mert amikor létrehozol egy virtuális lemezt (.vdi fájlt) akkor az ugyan a /home/.virtualbox /VDI -ben lesz, de onnét át lehet másolni egy mozdulattal az adatpartícióra s Virtualboxban belinkelni az új helyen lévő .vdi-t.
Amit még én használok, lévén nekem a nagy területű 'adatpartíció' külső lemez:
belső meghajtón van egy 50GB-os szintén külön álló (/home-tól elkülönített) lemez, amire torrentezek és egybeket nyúzok. Itt rakok össze .rar-okat. Lévén nem minden torrent kliensen van "előzetes lemezterületfoglalás" így ez is praktikus lehet ... Nem gányolja össze a nagy lemezt ...
És szerintem nem kell formázás nélkül hagyni. Extendedben simán elfér eggyel több partíció, simán ext3-ra formázza és oda csatolja ahová jólesik...
+1 előny: jobban lehet tán a biztonsági mentéseket is kezelni, ha egy független partícióra teszed rá a / és a /home tömörített vagy lemezkép változatát is. Könyebb lesz visszanyerni is a rendszert esetleges ballépés után.
Zoli