üdv.
Bocs ha hosszú leszek, szeretném kaidni magamból a feszültséget :)
Jópár napja keresgélek a megoldás után, és 3 helyen kértem segítséget (ubuntu.hu, ubuntuforum.org, HUP IRC), de nem sikerült megoldani a problmát, így azt hiszem ez már a 'reménytelen' kategóriába tartozik. Aki esetleg kételkedik az elszántságomban, az nyugodtan kioktathat, hogy milyen hülye vagyok, de mellékelje, legyen olyan szives a megoldást.
Kezdjük az elejétől:
Kb fél éve kezdtem el foglalkozni az ubuntuval, azóta egészen megszerettem, 1 fontos dolgot nem sikerült ezalatt beállítani: hogy működjön a TV-out az ATI 7000-es kártyámmal. Kicsit utánajártam a dolgoknak, kiderült, hogy nincs hozzá zárt driver, a nyílt meg nem tudja kezelni a kimenetet. Gondoltam OK, régi kártya, elnézzük.
Pár hete kíváncsiságból megnéztem, hogy hogyan boldogul a régi vasam a compizzal. Meglepően jól, csak a várható grafikai problémák jöttek elő, de az meglepett, hogy a memória + processzor elég neki. Úgy döntöttem, hogy veszek egy új kártyát, ha már ilyen szépen működik a compiz, és így a TV-kimenet is működni fog.
A közeli számítástechikai szaküzletben nincs megfelelő kártya, az eladó szerez nekem. Szerzett, Nvidia 6200: ez azért nagy ugrás az ATI 7000-hez képest, de ami számomra fontosabb: van hozzá zárt meghajtó.
Régi kártya ki, új be, gép elindul, minden működik remekül. Kicsit villog a monitor, de a fene se bánja, majd a zárt meghajtóval jó lesz.
Az ubi jelzi, hogy van zárt meghajtó a kártyához, feltelepítem, gép újraindul. sudo Nvidia-settings, minden szép, jó. Felbontás: 1024x768, mellette ki lehet választani a frissítési frekvenciát: auto, 60, vagy 87i (váltottsoros). Nekem 70 Hz kell, úgyhogy értelemszerűen auto-ra állítom. (közben 2 szobával arébb, a TV-n is megjelent a kép)
Kijelentkezek, és itt jött a baj, nincs kép, villog a monitor LED-je, mintha nem lenne megfelelő a felbontás/képrfrissítés. De a TV-n volt kép, úgyhogy Anya elnavigált a megfelelő menüpontokhoz (közbe néha én is kimentem, hogy megmondjam, hova kell 'elvezetnie'). Így átállítottam a frissítést 60-ra, újra megjelent a kép a monitoron.
Ezután átnéztem az Xorg.conf-ot, és kitöröltem minden beállítást, ami nem egy ideális értékre vonatkozott (minden modeline-t kitöröltem, ami nem 1024x768@70). Nvidia settings-ben ismét auto-ra állítottam a képrfrissítést, ezuttal nem ment el a kép. Viszont villogott, 60 Hz-en. Ezután kipróbáltam a 87 Hz interlaced-et, de így csíkos a képernyő, és ugyanúgy villog.
Ezután megpróbáltam a displayconfig-ban beállítani a dolgokat, nem sikerült, meghalt az X, újraindítás után csökkenettt mód fogadott, xorg.conf visszaállítás se segített.
Megnéztem, hogy nem e a kártya rossz, elindítottam az XP-t. Az jelezte, hogy új kártya van, driver kéne neki, CD be, szépen felhúzta, a végén megkérdezi, hogy milyen képrfrissítést szeretnék, 60, vagy 70. Természetesen 70, tökéletesen működik, az ubuntu 60 Hz-e után egy álom ránézni a 70 Hz-es windowsra. a kártya jó
Javasolták itt, hogy nézzem meg, hogy a legújabb driver van e telepítve, de a halott rendszeren nem igazán tudom ezt megnézni (egyébként az 'élőn' se tudnám így hirtelen). Megnéztem az Nvidia oldalán, hogy miket is tud a legujabb driver, meglepődve tapasztaltam, hogy szó esik benne a 60 Hz-es képfrissítésről. Így új reményekkel telepítettem újra a rendszert.
http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_177.80.html
Letöltöttem a drivert, hátha a tárolókban egy régebbi verzió van. IRC-n elmondták, hogyan lehet kilőni az grafikus felületet (killall gdm), és kis kutakodás után megtaláltam, hogy melyik az a 'your distribution's libc'. Szépen elindult a telepítés, csík végigmegy, gép újraindul, zárt meghajtók: Nvidia: nincs engedélyezve. Mondom OK, biztos engedélyezni kell telepítés után... Hát nem, szépen letöltötte magának újra a drivert.
Gép újraindul, ismét csak csökketnett mód, és ismét nem oldja meg a problémát az xorg.conf visszaállítása. Megint újra kell telepíteni a gépet, de mostmár az Ibex-et telepítettem. Itt már 2 zárt meghajtót is lehet telepíteni, 173, és 177 verziószámút (sajnos nincs pontos verziószám, így nem tudom, hogy az a 177 a legújabb 177.80-nak felel e meg). Természetesen az újabbat telepítettem, gép újraindul ... Az Nvidia settingsben továbbra sem szerepel 70 Hz a frissítési értékek között.
Kicsit alaposabban átnéztem az nvidia-settings-et, találtam egy menüpontot, ahol az összes elérhető felbontás-képfrissítés elérhető, íme (kép jobb oldala)
http://kepfeltoltes.hu/081101/949324685resref_www.kepfeltoltes.hu_.png
Minden felbontáshoz megfelelően meg van adva a maximális képfrissítés, kivéve az 1024x768-hoz. Irritáló, hogy az elérhető összes felbontás-képfrissítés kombináció beállítható, kivéve az, ami nekem kell.
A képen lehet látni, hogy beírtam a xorg.conf-ba az 'Option "UseEDIDFreqs" "False"'-t, továbbá hozzá adtam az 1024x768_70 medamod-ot a Screenhez. De ugyanúgy 60 Hzen villog a kép.
Itt meg vagyok lőve. Már 2. napja nem találok semmit, és már segítséget se tudnék honnan kérni (habár ott se tudtak segíteni, ahol a legprofibbak vannak).
Amiket tehetnék:
-új monitor: (jelenleg: Samsung SyncMaster 551s) talán megtalálja a helyes képrfrissítési értékeket egy új monitor esetében, de a hangsúly a talán-on van, nem akarok (megint) feleslegesen pénzt kidobni (nincs is most miből), kipróbálni meg nem igazán lehet (egy monitort nem kérhetek csak úgy kölcsön).
-régi kártya vissza: azért az durva lenne, hogy a nagy nehezen összekapart zsebpénzem így egyszerűen 'kidobjam', tehát erről sem lehet szó.
-nem használok linuxot: egyelőre ez tünik a leg reálisabbnak, nehéz lesz visszaszokni, de úgy nem tudok gépezni, hogy 60 Hz-en villog a monitor. Majd várom, hogy kijöjjön egy új driver, és azzal TALÁN jó lesz.
köszönöm, hogy végigolvastad.