szota"Sokan csak azt tudják, hogy az Ubuntu == Linux... :-( "
És ez miért baj?
Sztem ez azért baj, mert az Ubuntuban elég sok a hiba. Legalábbis főleg a kiadás után a sok frissítés nélkül. Ha jól tudom még a 6.06-ban is van kritikus hiba. Nekem stabil, szó se róla. De azért ha megnézzük a fórumokat láthatjuk, hogy nem mindenkinek. Azt elismerem, hogy kiadás után 1-2 hónappal már tökjó kis rendszer lesz belölle. De ha valaki kipróbálja és neki valamin vacakol az Ubuntu akkor nem azt fogja mondani, hogy az Ubuntu a rossz, hanem hogy a linux egy sz@r. Itt evvel van a gond. Még most is megvannak azok a legendák sok ember fejében, hogy a linux ilyen olyan nehéz meg hogy nem ismeri fel jól a hardvereket. Az Ubuntu egész jól áll a hardverfelismerés terén, főleg ez a 8.10-es verzio. De aki mondjuk 1-2 évvel szerette volna feltenni mondjuk a laptopjára azt lehet hogy érték meglepetések. Miközben pl. az Opensuse már akkor is jó választás volt laptopra. Nekem pl. Lenovo laptopom van, nem hiszem hogy annyira egy gagyi márka ez és azt sem hiszem hogy teljesen az opensource ellen lenne. Ez biztos! De az Ubuntu 7.10 volt az első "LINUX" ami erre fel települt. Az aksi jóval hamarabb lemerült, altatni nem tudta, hang az nem volt, meg elég sok minden nem ment rajta. Jött az Ubuntu 8.04. Semmi se változott az én szempontomból. (Hangot persze megbuheráltam, mert volt fenn egy suse is és annak a sound-ját átmásoltam ide) Most itt az Ubuntu 8.10 ami már most se rossz. De nekem 512 MB rammal olyan lassú volt (a 64 bites verzióját próbáltam ki) hogy amikor ment a synaptic 10 percig semmit sem tudtam kezdeni a géppel, csak a hdd kapart mint az őrült, pedig csak az emesene-t tettem fel. Evvel szemben a Mandriva 2009 one (gnome) sokkal gyorsabb default módban. Biztosan javítják majd az Ubuntut is, mert mindig szokták. Viszont ez az Ubuntu legalább már felismeri a hangomat is egyből és még altatni is tudja a gépet, jól működik a wifi LED-je is. És most írom le hogy az Opensuse 10.3-tól ment minden, minden jó volt vele. Ha jól tudom azt akörül adták ki mint a 7.10-t.....
Evvel azt szeretném érzékeltetni, hogy vannak más linux distribeknek is előnyei, és az emberek ha csak azt tudják hogy Ubuntu==Linux akkor ha esetleg negatív tapasztalatai vannak vele akkor elkönyveli az egészet szarnak.