Több helyütt olvastam, hogy nem megy a WiFi titkosítással, a network-manager a újra és újra kéri a jelszót, de nem csatlakozik. Ez nálam is előfordult, egy U.S. Robotics usr5421 USB adatert és usr5461 Routert használok. Én az alábbiak szerint oldottam meg.
Elsőként eltávolítottam a network-managert, a wlan adapter konfigurálását pedig a /etc/network/interfaces fájl szerkesztésével oldottam meg. Az alkalmazni kívánt hálózati paraméterek a következők: ssid broadcast kikapcsolása, statikus ip cím kiosztás, WPA és WPA2 titkosítás, AES és TKIP titkosítási metódus.
Ezeknek megfelelően a következőkkel egészítettem ki a már említett /etc/network/interfaces fájlt:
auto wlan0
iface wlan0 inet static
address 192.168.1.2
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
dns-nameservers 192.168.1.1
wpa-driver wext
wpa-ssid Router
wpa-ap-scan 2
wpa-proto RSN WPA
wpa-pairwise CCMP TKIP
wpa-group CCMP TKIP
wpa-key-mgmt WPA-PSK
wpa-psk 0123456789abcdef
Megjegyzések:
az inet után kell megadni, hogy az ip címek kiosztását hogyan szeretnénk megvalósítani, ami lehet static, statikus esetén, és dhcp, automatikus címkiosztás esetén
address: a gépünknek szánt ip cím, dhcp esetén nem kell megadni
netmask: alhálózati maszk, dhcp esetén nem kell
gateway: ez az alapértelmezett átjáró, általában a router ip címe, dhcp esetén nem kell
dns-nameservers: DNS névszerver címe, itt is a router címét kell megadni általában, dhcp esetén nem kell
wpa-driver: a wpa titkosért felelős driver (ez függ az használt hardvertől, nálam a wexttel működik, de előfordulhat, hogy más kell)
wpa-ssid: a hálózatunk ssidje
wpa-ap-scan: 1, ha az ssid broadcast be van kapcsolva, 2, ha ki can kapcsolva a routerben
wpa-proto: RSN=WPA2 esetén, WPA=WPA1 esetén
wpa-pairwise és wpa-group: CCMP=AES esetén, TKIP=TKIP esetén
wpa-key-mgmt: WPA-PSK előre megosztott kulcs (pre-shared key) használta esetén
wpa-psk: az előre megosztott kulcs hexadecimális alakban, ehhez az ASCII kulcsunkat az alábbiak szerint konvertálhatjuk:
nyitunk egy terminált és a következő paranccsal megtehetjük:
wpa_passphrase SSID ASCII kulcs
pl. ha az SSID=teszt, kulcs=12345678
wpa_passphrase teszt 12345678
eredmény:
network={
ssid="teszt"
#psk="12345678"
psk=962cd2c7455289e077ec7ed73a879322e820c9b6781837f2b0036e9547a146d7
}
A fentebb említett helyre a psk utáni hosszú számsort másoljuk be.
Ezek után mentsük el az új interfaces fájlunkat, és indítsuk újra a hálózatot a
sudo /etc/init.d/networking restart paranccsal.
Még annyit ennék hozzá, hogy az Intrepidben nem volt nálam a korábban megszokott Rendszer>Adminisztráció>Hálózat menüpont, de én ezt visszavarázsoltam a gnome-network-admin csomag telepítésével.
Ez az első ilyen jellegű írásom, a kiegészítéseket, javaslatokat, javításokat szívesen veszem.