Üdv. Van a gépemen egymás mellett egy XP és egy Ubuntu 8.10, és az lett a probléma, hogy a héten újra kellett telepíteni az XP, így ugye felül írja az Ubuntu grubját tehát az nem bootolható. Ezt viszont sikerült vissza állítanom, viszont most meg az XP nem indul :-S [Vinyo 1db 200Gb-s PATA, sorrendbe: XP partíció, Ubuntu, Swap és a maradékon adatok.] Bios ezt a hibát írta ki: Error 13: Invalid or unsupported executable format. Viszont (Sajnos) a /boot/grub/menu.lst végét módosítottam erre: title Windows XP root (hd1,0) savedefault makeactive map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) chainloader +1 Így viszont ha XP-t akarom bootoltatni azt írja, hogy "Vegye ki a lemezt és nyomjon meg egy gombot" pláne, hogy floppy meghajtóm sincs :DD Kérlek segítsetek. [Már ha tudtok]

Az a root (hd1,0) nekem nem oké. Ha egy HDD-d van és az első partíció kell, akkor (hd0,0)-t kell írni, és szerintem menni fog. Persze lehet, hogy nem ez a probléma :)

NightWolf_Nos, átirtam arra amit javasoltál... erre meg másfajta hiba: "Error 12: Invalid device requested"

Hello! Tedd fel a KGrubeditor-t Synaptic-ban benne van. Elindítod Tools menü és ott View Device info meg tudod nézni h melyiken van a GRUB és annak mi a jelölése. Mivel 1 vinyó van szerintem root hd0,0 hd0,1 hd0,2 .... kellene lenni. Nálam 3 vinyó van Ubi hd0,0 XP hd1,0 ... A map sorokat szintén szerkesztheted ezzel a progival. Csak 1 tipp nálam így működött!!

Emerich45Sajnos ezzel sem jutottam előrébb. :-S "Vegye ki a lemezt és nyomjon meg egy gombot" mondom floppym nincs, eszembe jutott a pendrive... lehuztam.. arra meg valami Error 21...

szokeneszEzek szerint a meghajtó jelöléssel van a gond. 100%. én ezt úgy oldottam meg h.: mikor bejön bootoláskor a választó képernyő akkor írja h nyomd meg azt hiszem az e gombot és szerkesztheted az adott sort.Ott átírogattam , aztán újraindít és sokatszorra eltaláltam. Biztos van olyan szaki aki ért ehhez a jelölésekhez, kitartás valaki biztosan tud megoldást. Remélem azért valamit ért a segítségem. title Microsoft Windows XP Sp3 root (hd1,0) map (hd1) (hd0) chainloader +1 Nálam így nézz ki.

szokenesz(Nem tudom mennyire vagy jártas a témában, igyekszem érthetően leírni). Kapd elő az Ubuntut->Terminal->sudo fdisk -l. Megmondom mit nézz: ha hda-t ír, akkor lesz az a GRUB-ban hd0 (hdb-ből lesz hd1, és így tovább). Utána a hda/hdb/stb után lévő szám a partíció száma, az megy a vessző után. Keresd az NTFS partíciót (gondolom azon van az XP), utána az azonosítójából vonj ki egyet (merthogy grub 0-tól számozza csak úgy, mint a lemezeket) és nézd meg, hogy úgy stimmel-e azzal, ami a menu.lst-ben van. Ha igen, akkor egyelőre így látatlanban passzolok (majd délután inkább tudok foglalkozni a témával), de ha nagyon kétségbeesel akkor windows mbr visszaállít, ubuntu újratelepít és akkor fel fogja ismerni.

NightWolf_Hmm, érdekes számra, de a (hd0,4) -re nem azt irja, hogy Error 21, hanem: Lemez olvasás hiba Újraindítás CTRL+ALT+DEL

szokeneszAz már Windows hiba (tehát bootloadere betöltődött). Próbáld meg esetleg csökkentett módban (hátha úgy megy), vagy gparted-del nézd meg, nem sérült-e a partíció.

NightWolf_Csökkentettig nem tudok eljutni, mert így néz ki a boot: Starting up... Lemez olvasási hiba Ujraindítás CTRL+ALT+DEL Hmm, nem sérült, fájlokat tudok rá másolni meg onnan is, nem úgy néz ki mint aminek baja van

szokenesz"Hmm, nem sérült, fájlokat tudok rá másolni meg onnan is, nem úgy néz ki mint aminek baja van" Attól még lehet baja (nekem volt olyan, hogy Windows tökéletesen futott, mégis bebootoltam Gparted-ról, és kiírta, hogy sérült). Egy CD-t sztem megér, később is szükséged lehet rá (bármilyen particionálást kell csinálni, mindig ezt használom). Az XP partíción lévő boot.ini-be meg be kéne szúrni a következő sort: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINXP="Nemletezo XP" /fastdetect /NoExecute=OptIn Így elvileg meg kéne állnia és a rendszerválasztónak előjönnie, persze csak ha a hibaüzenetet nem azelőtt írja ki.

Ennyivel később: 13 év