Szervusztok! Probléma, adott egy ~/.asoundrc fájl:

pcm.emu10k1 {
          type hw
          card 0
           }

ctl.emu10k1 {
          type hw
          card 0
       }
Ezt a hangkarit akarom használni. Ezzel a kóddal alapértelmezetté teszem:
pcm.!default {             
  type plug                
  slave.pcm "emu10k1"
}
ezután kipróbálom: alaplayer -d emu10k1 zene.mp3 jól szól alaplayer zene.mp3 rosszúl szól. Kérdés, hogyan tudom hogy paraméternélkül is az emu10k1-es eszköz szóljon. Olvastam ha default értékre állítom, akkor az szól, de nálam nem, miért? Köszike!

Nagyon kell az asoundrc? Úgy értem akarsz bonyolultabb varázslásokba bocsátkozni vele? Mert ha nem, akkor csak nevezd át pl .asoundrc.nemkell-re, és a síma GUI-s hangbeállításokban rendezd a default dolgot. Esküszöm, hogy az aplay is behódol neki! :)

gyurman"Síma GUI-s hangbeállítások" = Rendszer/Beállítások/Hang a menüben Az 5.1-re valóban létezik megoldás, és általában asoundrc-s, szépséghibája, hogy virtuális kütyüt kell létrehozni, és lehet elegánsan is, tehát a lejátszott stream csatornaszámától függően utasítani szétosztásra vagy egy az egyben 5.1-re. Az alsa-project.org-on azt ajánlják az általad vázolt esetre, hogy pcm.!default { type hw card 0 } ctl.!default { type hw card 0 } forrás: http://www.alsa-project.org/main/index.php/Asoundrc#The_default_plugin Akad megoldás az 5.1-re szétdobálásra is mindenféle fórumokban. Fejvakarós cucc ez az alsa konfigfájl-mizéria, halogatom is rendesen, hogy megértsem végre, és közzétegyem a varázsigéket... Főleg hogy erősen változásra ítélt alprojektként tartják számon :)

gyurmanNem keresel, öreg harcos. :) http://ubuntu.hu/forum-tema/5-1-hang-beallitasa#comment-26643

Ennyivel később: 9 nap

DcNdrewSzervusztok! Megszületett a megoldás: .asoundrc fájlom ilyen: [code]pcm.emu10k1 { type hw card Live } ctl.emu10k1 { type hw card Live } pcm.!default { type plug slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } [/code] És a hangkezelőben választottam a legfelső SB LIVE 5.1 ALSA eszközt és meg minden 5.1-en. Az alapértelmezett hangeszköz beállítással nem jó az eredmény. Tehát így kell csinálni, így a kiváló. Mindenkinek köszi!

Ennyivel később: 13 év