warpTisztelt warp!
Komolyan mondom nagyon hasznos ez a link és szerintem mind közül amiket eddig találtam a leghasznosabb, érdemes lenne kitenni főoldalra a leggyakrabban feltett kérdésekhez megoldásként.
Sokkal átláthatóbb hogy mit kell tenni, de... és itt jön a kezdő ember kérdése.
Ha már valaki ilyen gyönyörűen csokorba szedte az egészet és weboldalt is készített neki, akkor egy picit (egy icipicit) többlettel is elmagyarázhatta volna miért van vagy 3 megoldás is erre az esetre, és mi mit csinál.(mely parancs mit változtat mit ír át a rendszerben).
Pontosítok: egy kezdő félelme az, ha ezeket beírja, akkor mit fog reagálni a gép, hisz a terminál ablakban ugyebár kommunikáció folyik, és egy hozzá nem értő nem tud mit beírni ha olyan üzenet jön vissza amire nem számított, ami a példázatban nem szerepelt. És ha Murphy törvénye szerint pont nála mégsem működne, akkor hogyan tovább? Nem -e állít el valamit végérvényesen, amit azután Ő mint kezdő már nem tud orvosolni, hisz valahol mégiscsak parancsfájlokat állít át, olyanokat amiket hozzáértő programozók írtak!
Toros írta az egyik "újságcikkjében" hogy minden Linux disztrónak nyitnia kell afelé, hogy ha egy idős ember, vagy egy általános iskolás ül a gép elé, nem feltétlen tudja kezelni a terminált, és nem úgy kell nekik elmagyarázni a dolgokat, mintha már alapszintű programozók lennének, hanem úgy mint a legtöbb windowsos felhasználónak tennék ezt az egész világon.
Hosszú távon csak úgy győzhető le a win egyeduralma, ha minden olyan pofon egyszerű lesz, hogy segítséget sem kell kérni a kezeléséhez.
Szeretem a Linuxot, és az ubi sem nehéz, de még mindig tanulni kell, bár már lassan eléggé intuitívan megcsinál ezt azt egy két klikkeléssel. Grafikus felületen is.
Roppant mód átláthatóbb lenne ha minden mappa ami a Linux rendszeré a felhasználó számára nem lenne egyből elérhető, (usr, bin, var, temp, sys stb) hanem valahogy úgy mint a winben egy mappában lenne bent mind Linux mappanév alatt, és ha ebbe akarunk belekattintani, akkor feljönne egy figyelmeztetés hogy az ebben a mappában végrehajtott változások kihatással vannak a gép stabilítására... Biztos hogy megnyissam a mappát? Csak a Home mappának kellene az asztalon lennie, így nem is kell keresni mit hol találok, és hova mentsem a beérkező adataimat.
Mint írtam nem az én gépemen vagyok, és nem haragíthatom magamra a barátnőm apját, ha nem tudom visszacsinálni a gépen tárolt adatait, ha nem tudja megnyitni az outlok expressét. Még azt sem tudja nekem megmondani, hogy a mailboxához amit a t-online nél vezet ki a pop3-as kiszolgáló. Hogyan is állíthatnám be neki a thunderbirdet ha nincs ehez infóm? Kénytelen vagyok elindítani az xpt és kimásolni az outlokból az adatokat.
Összetett feladat, és én most tanulom.
Köszönöm a segítséget!