Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Blogok

Biztonságos kommunikáció Pidgin üzenetküldő alatt

(Mivel most már gaim helyett pidgin van, és már magyarul is tud egy kicsit, frissítettem a leírást.) Azok számára, akik azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat használnak, az egyik leghasznosabb eszköz a Pidgin. A Hardy Heronbann a pidgin alapból telepítve van, és számos üzenetküldő protokollt, szolgáltatást támogat (irc, msn, yahoo messanger, AIM, jabber/gtalk stb.). Az üzenetküldésnél alapvető biztonsági norma, hogy az üzenetek kódolt csatornán utazzanak, így nem hallgatható le a beszélgetés. Erre szolgált a pidgin esetében az OTR plugin (Off-the-Record Messaging plugin for pidgin). Telepítése: Terminál alól az alábbi parancs begépelésével:

sudo apt-get install pidgin-otr
(Természetesen, az pidgin-otr plugin telepíthető a synaptic segítségével is, de azt nem írom le ide. Egyébként is, parancssorból gyorsabb, egyszerűbb kényelmesebb.) Beállítás: 1) Pidgin/Eszközök/Bővítmények/Off-the_Record Messaging előtti négyzet bejelőlése 2) a beszélgetőpartnernél kezdteményezni a magánbeszélgetést. Ekkor megnyomni az OTR gombot. 3) Pidgin/Eszközök/Bővítmények/Off-the_Record Messaging/Configure Plugin A megadott fingerprint engedélyezése: Verify Finfegprint/I have verified... beállítása 4) a kezdeménezett beszélgetés frisssítése az OTR gomb megnyomásával Hasznos megoldás, ha öt percenként újra megnyomjuk az OTR Private gombot. Ilyenkor a rendszer új kulcsot generál, s ez megnehezíti azok dolgát, akik esetleg menet közben feltörték a kulcsot :)

Hozzászólások (23)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

(Mivel most már gaim helyett pidgin van, és már magyarul is tud egy kicsit, frissítettem a leírást.) Azok számára, akik azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat használnak, az egyik leghasznosabb eszköz a Pidgin. A Hardy Heronbann a pidgin alapból telepítve van, és számos üzenetküldő protokollt, szolgáltatást támogat (irc, msn, yahoo messanger, AIM, jabber/gtalk stb.). Az üzenetküldésnél alapvető biztonsági norma, hogy az üzenetek kódolt csatornán utazzanak, így nem hallgatható le a beszélgetés. Erre szolgált a pidgin esetében az OTR plugin (Off-the-Record Messaging plugin for pidgin). Telepítése: Terminál alól az alábbi parancs begépelésével:

sudo apt-get install pidgin-otr
(Természetesen, az pidgin-otr plugin telepíthető a synaptic segítségével is, de azt nem írom le ide. Egyébként is, parancssorból gyorsabb, egyszerűbb kényelmesebb.) Beállítás: 1) Pidgin/Eszközök/Bővítmények/Off-the_Record Messaging előtti négyzet bejelőlése 2) a beszélgetőpartnernél kezdteményezni a magánbeszélgetést. Ekkor megnyomni az OTR gombot. 3) Pidgin/Eszközök/Bővítmények/Off-the_Record Messaging/Configure Plugin A megadott fingerprint engedélyezése: Verify Finfegprint/I have verified... beállítása 4) a kezdeménezett beszélgetés frisssítése az OTR gomb megnyomásával Hasznos megoldás, ha öt percenként újra megnyomjuk az OTR Private gombot. Ilyenkor a rendszer új kulcsot generál, s ez megnehezíti azok dolgát, akik esetleg menet közben feltörték a kulcsot :)

ja, es az ember partnerei kozul hany hasznalja? meg ahany fele im annyifele (sot, meg im-enkent tobb is) titkositas van. legalabb lenne egyfele, ami minden im-mel mukodik minden protokollon. addig felesleges.

maatNekem nem kell hátrafordulni ahhoz, hogy tudjam, követnek!!!!111

charlieCsak egy kicsit nagyobb figyelemfelkeltés kell neki, és máris többen használják. Egyik ismerősömnek demonstráltam nemrég, hogy hogyan lehet msn-t lehalgatni és csak nézett. Azóta használ pidgin-t és ezt a titkosítást. Az pedig hogy szabvány kéne igazad van, sőt tovább megyek alapértelmezetten ezt kellene beépíteni a csevegőbe, így legalább ha átmegy a M$ szerveren a log nem tartalmaz semmit.

amiota linuxom van,no para :) lathatatlan vok :))) maxudv: Zo :) uhu suse ubuntu user :) www.dpglinuxosok.extra.hu

uhuzoBiztos hogy láthatatlan vagy? Egy mezei iptables alapbeállításokkal válaszol a pingre és ez korántsem láthatatlanság. Viszont ha telepíted a firestartert akkor a pinget is ki tudod kapcsolni, no meg láthatod hogy mégis mennyi a próbálkozás a rendszeren...

lacyc3na, ezért jó a jabber, az nem megy át az MS szerveren. Sőt, ha akarsz, saját jabber szervert is üzemeltethetsz.

fiduszCsak az a kérdés ki használja? :-\ Ha azt mondom a csevegők 90%-a MSN-es lehet nem is túlzok..

lacyc3nekem csak az unokahugaim hasznalnak msn-t. a tobbi ismerősöm inkabb skype-ot. és mióta kiderült, hogy a gtalk is jabber, azóta a gmailes ismeroseimmel is jabberen keresztul tartom a kapcsolatot. nem biztos, hogy a te mintad eleg reprezentativ. és különbenis, a felhasználói szokások is változnak. szerencsére senki nem kényszeríthet, hogy msn-t hasznaljak...

fiduszAz egyik unokahugomat már rászoktattam a gtalkra. Most is gtalkon keresztul okosítom. Ebben a hőségben nem árt, ha megtudja, honnan ered a kánikula kifejezés. :)

Ennyivel később: egy hónap

lacyc3Miért kell ahhoz telepíteni bármit is? Ez nem Windows :) iptables -A INPUT -i eth0 -p icmp --icmp-type echo-request -j LOG --log-prefix "DROP_IN_PING" iptables -A INPUT -i eth0 -p icmp --icmp-type echo-request -j DROP Ha meg akarod számolni :) cat /var/log/messages | grep "DROP_IN_PING" -c

mondjuk ez a pingszures eleg nagy baromsag, tobbet art mint hasznal.

charlieÉn csak azt akartam megmutatni, hogy nem kell firestarter csak ezért. Egyébként kifejtenéd mire gondolsz?

Ennyivel később: 16 nap

budacsika szkennelessel nem pingre valaszolo gepeket keresnek, hanem nyitot protu gepeket. ha meg nagyon meg akarnak keresni, akkor sem pingelnek, hanem megvan ennek amodja. szoval azonkivul, hogy magadatt szivatod, nem sok ertelme van a ping letiltasanak.

Ennyivel később: 23 nap

Sziasztok! A Pidginben telepítettem a titkosítást. kijelöltem használtra meg is jelent a kis ikon hogy éppen ki illetve be tudom kapcsolni. A kérdésem a következő lenne: csak olyan illetővel tudok tikositottan kommunikálni akinek ez szintén telepítve van?Illetve ez milyen programmal működik együtt ez alatt azt értem pl: Gaim? A válaszokat előre is köszönöm! Üdv Sanyi

Ennyivel később: egy év

current88Én pl most beböktem, mert így már tudom mi a franc lehet :) Aaannyian vagyunk...! :D