pewieMondok én valamit nektek.:D
Elsőként. Rendszergizdaként dolgozom egy cégnél, ahol mit használ az átlag felhasználó? Mondom. Open Officet, mert a cég nem fizet az msért, Thunderbird, Firefox. (Királyásg mondom én, unom az xp telepítést) felmérés, miegymás. Próba egy két gépen: eredmény: közfelkiálltással marad az xp, mert az emeberk hiába látják, hogy ugyanugy lehet vele dolgozni nem kell, mert nem úgy vannak a dolgok, és nem ezen rakta az mittoménmilyen office meg ecdl vizsgát. Jah és már elő sem veszem a kérdést, hogy az oot is utálják, és szapulnak, hogy legyen ms. (Nah ebben egyet értek, mert hiába reménykedtem a 3asban nem vált be, mindenki hozzám jön, mikor nem tud valamit megcsinálni ooban, mert vagy nincs benne, vagy valami más módon van... és nem csak a world/calckról van szó...)
Hogy tovább menjek.
Én bent ubit, debiant, és fedorat használok (debianból és ububol servret is). Itthon xpt. Nah és miért? Mert egyik sem tökéletes. Közel sem. Van ami egyiken jó, van ami a másikon. És windowsra még mindig több az app, és van mindehez driver, linuxéknál nagyobb a biztonság, meg stabilabb. (De aki nekem azt állítja, hogy egy linux nem használódik el, meg hogy tökéletes az install uninstall részlege az menjen el... uninstallálj shell scriptet, meg forrásból fordított cuccokat... és milyen érdekes hogy azt mondom pl apt-get remove akármi, és mikor visszarakom ugyanazzal a configgal jön, mint volt... a windowsba legalább egy helyen van (nah jó valójában 3 helyem Program files, Doc&Sett, Windows mappa), de linuxnál ha tökéletesen el akarsz tüntetni valamit akkor keresgélhetsz.) Linux előnye, hogy valóban se szeri se száma a hozzá elérhető cuccoknak. - Windowsra még így is 2x annyi van, de tejelünk érte. rendszergizdaként szembesültem még 1 problémával: az ingyenes ritkán ér fel a fizetőssel. Az ingyenest gyakran kell patkolni, a fizetőset kevésébé. A fizetőshöz van support.
Konklúzióm: mindkettő jó, izlések és pofonok. Én szeretem mind a kettőt. Az Ubit kifejezetten imádom, a többi linux disztró labdába se rug nálam. De az Xpt eszembe sincs letúrni, mert ha bármi van azon biztos müxeni fog.
Az elmúlt fél évben 4 havernál tettem föl ubit, és mindent belöttem nekik alá. Azóta mindnél xp van megint sajonos pedig átlagfelhasználok és elvoltak linuxal is. De ez sokat mutat. Pattoghatunk linuxosoként az ms meg a windows ellen ha ez a tendencia. Különben kiábrándító.
Windows 7. Fölraktam. Nem kellet neki driver, hasított 1 g rammal, és egy 1,6 os intel provkoval és integrált videokártyával. (két gépre ment föl, az elős asus 1000h ez volt a leírt config ugye, a második gép egy izmos darab volt, ott p4 3g proc, nvidia video, 2 g ram, és az is ment simán) Megevett mindent, egy 2 perces bütykölés amire bárki képes lett volna (betolsz egy cdt és kész). Ubinál nem mondom mint anyáztam össze, és átlagfelhasználó már ment volna a baltáért, vagy a szomszédért. A progik felmentek rá, és tudja amit kell. Ennyi. Átlagfelhasználóként hozta amit kellet. Mind a hivatalos, mind az előzőek (néminemü torrent verziók). Innetől kezdve lehet szidni, az átlagfelhasz.ot nem fogja meghatni, fölrakja és kész.
Ez az egész csak személyes meglátás, vélemény. Én mindkét oldalon vagyok, mindketőt szertem, és mélységesen lenézem mindkét oldalt, mikor szapulja a másikat, közben fingja sincs, hogy mit beszél. Ez vica vezrza igaz. Pedig csak adni kéne egy esélyt neki. Hisz mindkét rendszer jó, csak kicsit mélyebben mögé kell nézni. És van még falami. Sokszor látom itt hogy a windows xp így rossz úgy rossz. Én csak annyit mondok, hogy nekem az egyik gépen 5 éve megy, és semmi baja, nem lassul. Átlag dolgok futnak rajta, és szépen muzsikál. Itt is egy a nagy titok: érteni kell hozzá, és ha kék halál van elgondolkozni. Ugyanaz. A linuxhoz is érteni kell. Persze mindent lehet úgy használni hogy csak fölrakom oszt lesz valami, de ez esetben igazából mindegy hogy mit használsz.
Még sokáig tudnám ragozni a kérdést, de úgy érzem elég:D Lényeg az, hogy részemről +1 az msnek a 7ért, de addig nem fogom élesben vinni míg a kezmben nincs a végleges. (Abban meg egyet értek, hogy akkor sz@r mint a vista kevés van a földön) De úgyanígy várom a kövi ubit is:D Az ubinak meg ennek az oldalnak meg soksok+ :D