Akik mindig is irigyelték a Macbook tulajdonosoktól a pöpec 2 ujjas görgetést, azoknak itt a megoldás Ubuntu 8.10 alá. Úgy írom le, ahogyan amatőrök is (pl. én :)) meg tudják csinálni.
Ubuntu 8.10-nél korábbi verziókkal ez a módszer nem működik!
(Néhány notiba ún. ALPS touchpadet tesznek. Ezek nem ismernek fel 1-nél több ujjat, de egy ügyes kis trükkel emulálni lehet a kétujjas használatot... most kutakodom csak, amint biztos leszek a megoldásban, kiegészítem a leírást - addig olvassátok a hozzászólásokat!)
1. Töltsétek le ezt a fájlt az alábbi helyek valamelyikéről:
http://www.deathlord.it/public/dblog/2008/file/11-synaptics-options.fdi
http://www.tar.hu/mrbyu/11-synaptics-options.fdi
2. Másoljátok be ezt a fájlt az "/etc/hal/fdi/policy" mappába.
Ez egy védett mappa, ezért a Terminálon keresztül nyissatok meg egy olyan böngészőablakot, amiben már elvégezhettek rendszerműveleteket is.
Írjátok be a Terminálba: gksu nautilus
Miután megadtátok a jelszavatokat, felugrik egy böngészőablak, ahol elnavigáltok a fent említett mappához, és egyszerűen beillesztitek a fájlt.
3. Indítsátok újra a gépet. A horizontális és vertikális kétujjas görgetés már működik is. :)
(ha pedig kétujjal röviden rányúltok a touchpadre, az a jobb egérgombnak felel meg)
Előfordulhat, hogy alapbeállításként a görgetés nagyon gyors, és nem tudjátok használni, vagy később egyszerűen ki szeretnétek kapcsolni. Ehhez nem kell mindenféle rendszerfájlokat módosítgatni, hanem van erre egy remek kis program, amiben az érintőtábla finomhangolásait végezhetitek el. A neve: gsynaptics
Telepítéséhez írjátok be a terminálba: sudo apt-get install gsynaptics
A progit már meg is találhatjátok a Rendszer -> Beállítások -> Érintőtábla (System-Preferences-Touchpad) alatt. Pofon egyszerű, és rengeteg hasznos dolgot lehet állítani benne.
A görgetés fül alatt kipipálhatjátok, hogy akarjátok-e az újonnan beizzított kétujjas görgetéseteket használni, és beállíthatjátok az érzékenységet, ha túl gyors vagy túl lassú.
Ennyi volna az egész, és már élvezhetitek is a Mac-esek kiváltságát. :)