ovidUtánanéztem, a Dell notidban valószínűleg nem Synaptics, hanem un. ALPS touchpad van. Ez valóban nem ismer fel több ujjat, viszont van rá egy módszer, amivel emulálni lehet.
A trükk annyiból áll, hogy be lehet állítani a synclient egyik parancsával egy meghatározott nyomást, amit a touchpad két ujjnak fogad el. Ha két ujjad teszed a touchpadre, az általában tényleg több nyomást ad le, mint 1, ezért ezt elég szépen be is lehet állítani szerintem.
A synclient-et ha kilistázod, láthatsz egy értéket: "EmulateTwoFingerMinZ=257"
(nekem 257 alapból) Ez böszme nagy nyomás lehet, mert szinte rá kell feküdnöm EGY ujjammal a touchpadre, hogy kicsit görgessen, de MŰKÖDIK! Próbáld meg Te is, szerintem egy kicsit Neked is mozdulni fog!
Namost, a feladatunk már csak annyi, hogy ezt a minimális nyomásértéket levesszük annyira, amennyi nyomást 2 ujjad mozgatása a touchpaden éppen biztonságosan lead (nem többre).
Próbálgasd a synclientben. Először írd be pl.: synclient EmulateTwoFingerMinZ=120
Mozgasd 2 ujjad, és figyeld hogy a terminál ablakát görgeti-e, figyeld meg azt is hogy nem túl kevés-e a nyomás, mert ha nagyon alacsonyra állítod, egy ujjad érintését is kettőként kezeli majd.
Azonban lehet, hogy ezek a beállított értékek a gép újraindulásánál visszaugranak alapállapotba! Nem tudom, de mintha valahol ezt olvastam volna. Próbálgasd és ha találtál egy megfelelő értéket (és nem marad meg a beállítás), akkor ezt a plusz emuláló funkciót valahogyan beleágyazzuk a fenti fdi fájlba!