Tisztelt Mindenki!
Mindenek előtt szeretném jelezni a most következő sorokat bő 1 hónapnyi Kiwi Linux használat előzte meg, tehát a szerző is a GyIKok közé tartozik.
Az Ubuntura való áttérésem történetével nem fárasztanálak benneteket most. Elég legyen annyi, " Hogy volt ott nagy adok-kapok, még talán valakit szemen is köptek, ha BRÚSZLÍ ott lett vóna végük van.."
Mint minden áttérés és újra kezdés ez sem volt zökkenő mentes, és bár azóta voltak fennakadások, DE ezeknek köszönhetően szert tettem néhány - talán mások számára is - hasznos tapasztalatra. (Itt az oldalon néhány bloggal arrébb felvetették egy fejlett Ubuntu Help System megalkotását, amihez a magam szerény eszközeivel és képességeivel (3 agysejtemmel) igyekeznék most hozzá járulni.)
Első és legfontosabb tapasztalatom: a hibák, problémák nem azért vannak, hogy nekünk rossz legyen, hanem azért, hogy lehetőségünk legyen fejlődni! Ezt a mondatot a sokadik sikertelen telepítési kísérlet után kinyomtattam szép nagy betűkkel és a monitor mellé jól láthatóan elhelyeztem. Nem azt mondom, hogy másnak is ezt kell kiírni, de mindenképpen célszerű egy ehhez hasonló hosszú vagy hosszabb mondatot rendszeresíteni a kezdeti időkben. Ugyanis, amíg elolvassa az ember, addig az idegei lenyugodnak, és a nyugalom elengedhetetlen a kezdeti időkben.
A következő tapasztalat: Lehetőségekhez mérten vegyük a fáradtságot a doksik alapos tanulmányozásához. (NEM KELL KÍVÜLRŐL TUDNI AZ EGÉSZET, DE A TARTALMÁT ÉRDEMES MEGJEGYEZNI!) Rengeteg energiát lehet megspórolni ezzel.
Persze nagy valószínűséggel ettől még nem fog megoldódni a gond, viszont nyomra lelhetsz a helyzeted nagyobb pontosságú meghatározásához. Ebből következik, hogy a gubanc pontos megfigyelése nélkülözhetetlen. Ha ez "ránézésre" nem lehetséges, akkor jönnek a segédeszközök bevetése (memtest, naplófájlok átfésülése, gugli, VÉGÜL! kérdés a fórumon).
A fent említett segédeszközök közül kettővel foglalkoznék bővebben. Az első a naplófájlok használata: a hiba felmerülésekor mindenképpen nézz rá egy órára (lehetőleg mutassa a másodpercet is) és jegyezd meg az időpontot, bonyolultabb esetben sokat segít az időpont pontos ismerete. A naplófájlokban az időpont ismeretében már könnyebb tájékozódni. A konkrét sorból pedig ki kell bogarászni a guglival jól kerestethető kulcsszavakat.
Ezzel el is érkeztünk a keresők(példul.: gugli) hatékony használatához. Ezt a saját példámon keresztül mutatom be: Adva volt egy webkamera (Logitech E2500), amit nem ismert fel a Kiwi. Először is nagy naívan beírtam a keresőbe, hogy "webkamera telepítése":). Az elém táruló látvány felejthetetlen volt. Mindenkinek érdemes egyszer kipróbálni, de Tényleg! A helyes eljárás a következő "Logitech E2500 webcam driver for Linux", bár még így is sok találat volt, de már legalább a keresett dolog közelébe kerültem. Tehát a keresőben a lehető legpontosabb adatokat adjuk meg. Még így is előfordulhat, hogy nem találunk valamit, de mindenképpen közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.
Sokszor olvasom hogy az így kapott találatok értelmezhetetlen, egzotikus nyelveken íródtak, amiket emiatt nem tudnak megérteni és alkalmazni. No, ennek a kiküszöbölésére két eszközt használok egymással kombinálva: 1. gugli weboldal fordító szolgáltatása 2. http://www.webforditas.hu/ oldal. Ennek a kettőnek együttes használata sokat segített eddig rajtam.
Ha az eddigiek nem vezettek volna eredményre, no akkor érdemes az eddigi ismereteink ismertetésével egybekötve feltenni a kérdésünket a megfelelő fórumon.
Az eddig leírtak, a cím ellenére, sem tekintendőek szentírásnak. Viszont talán segítenek néhány sorstársamon.
2009. március 16.
Nos eltelt jó néhány nap az előző bejegyzésem óta, és így talán összegyűlt néhány említésre méltó esemény, amelyet most megosztok Veletek.
Az elmúlt időszakban sajnos jelentősen romlott a Kiwi stabilitása. Gondol egyet és lefagy. Utána néztem a neten, azonban nagyjából annyiban merültek ki a találatok, hogy igen tudunk róla. Konkrét megoldás sehol. Ez van, ezt kell szeretni.. (A Mit ír ki? jellegű kérdésekre elég legyen annyi, hogy valami KDE <-> Gnome (etnikai)ellentét húzódik az ügy hátterében.)
Elég súlyos problémáim voltak a Tűzrókával, szeret kilépni a nagy semmibe a legváratlanabb pillanatokban. Továbbá nagyon nem szereti a Java-t. Ezt a petit maleurt azzal sikerült orvosolnom, hogy feltettem az Operát pluszba. Mint azonban kiderült van néhány oldal (pl.: Freemail), ami képtelen normálisan együttműködni az Operával. Így most együtt használom a kettőt! :) (ÉS persze egyik se szereti az Adobe Flashplayert és társait:)))
Ez a módszer, mint kiderült sikeresen működik nagyban is (van neki valami tudományos neve is, valami kockázat minimalizációnak, vagy minek hívják). Történt ugyanis hogy az egyetem ahova járok videJÓ felvételeket készít a konzultációkról, és azokat a neten el lehet érni. Természetesen MS alapú kodeket használnak a felvételekhez, ennek következtében Kiwi alatt akad a kép, míg az Xp alatt nézhető. És itt végre elérkeztünk a szilva vs. barack problémához.
A napokban elég sokan és sokat foglalkoztak az MS termékeivel és felfogásával. Némi - számomra nehezen érthető - ellentétet generálva a kettő között, és - még nehezebben érthető - értékítéletet alkotva "egyszerűsítették" a képet. Nem tisztem igazságot tenni, azonban van néhány friss benyomásom az ügyről:
Az Ubuntu gyorsabb mindenben (boot idő, program indítás, számolások, adatbáziskezelés). Ha valami nem működik azt működésbe lehet hozni (Logitech webcamomat igen sikerült műkődésbe hoznom (alig) néhány órás (napos) melóval, Google Earth is megemberelte magát némi rábeszélés után). Az Xp viszont stabil, megbízható, de legalább jó lassú környezetet biztosít az arra vágyóknak. Plusz még a kis aljas jobban szereti a "márkás" cuccokat.
Ezekből a tapasztalatokból nekem egyértelműnek tűnik, hogy mindkettőt használjam! (LSD. fentebb kockázat minimalizálást). Az Ubuntu még most kevés, ahhoz hogy teljesen kiváltsa az Xp-t, és ennek külső és belső okai egyaránt vannak. DE mindenképpen jó úton halad efelé szerintem, SŐT...
Mindezekkel együtt is eddig nem bántam meg, hogy nyitottam a Linux felé. Úgy hogy megyek tovább a (sárga) úton. :)