puhoFerenc, ezt talán át kellene gondolni... A Mac pl. állítólag a legstabilabb desktop-rendszer és a leginkább felhasználóbarát. "Állítólag", mert nem használtam :) Persze ők csak egy meghatározott hardverre írják a rendszert, úgy könnyebb...
Szerintem pl. az Ubuntu egyáltalán nem kevésbé felhasználóbarát, mint a win. Sok-sok apró és fontos dologban kényelmesebb, persze van, amiben nem. A "fontosabb" dolgokról mindenütt olvashatsz, pl. telepítés, frissítés, stb. Két apróságot hadd mondjak:
1. Ubuntun akármelyik ablak fölött áll az egér, azt az ablakot lehet görgetni vele, anélkül, hogy kattintással fókuszt kellene neki adni. Winen még egy programon belül sem igaz ez, a program különböző részeire rá kell kattintani ahhoz, hogy ott tudjál görgetni. Winen pl. becsuksz egy üzenetablakot és utána kattintanod kell az előzőleg aktív ablakra, hogy ismét aktív legyen...
2. Ubuntu a fájlt a valós típusa szerint kezeli (ez nem csak kényelmi kérdés egyébként).
Pl: Asztal - jobb gomb - dokumentum létrehozása - adok neki bármilyen nevet és ha akarok, bármilyen kiterjesztést (de nem muszáj). Utána megnyitom, és behozza a szövegszerkesztőbe, mert tudja, hogy az egy szöveges fájl. (Ezt pl. egy-egy szövegrészlet ideiglenes kimásolására használom időnként.)
Win: Asztal - jobb gomb - új dokumentum - KIVÁLASZTOM A KÍVÁNT TÍPUST (maradjunk a szöveges dokumentumnál) - adok neki bármilyen nevet és... ...és ha nem .txt lesz a kiterjesztése, akkor megnyitásra azt mondja: ismeretlen fájltípus. Hát ez elég nevetséges...
Volt olyan, hogy elküldtem egy .pdf-et (amit mellesleg sokkal egyszerűbben lehet készíteni). A fogadó fél biztonsági rendszere átnevezte .dat-tá. Szegény ügyintéző nem tudta megnyitni, visszaküldte, hogy ez így nem jó. A levelező kiírta a fájl nevét, zárójelben viszont a helyes típust, vagyis pdf-dokumentum. Kattintásra természetesen meg is nyitotta azonnal. Mondtam az illetőnek, nevezze át, akkor jó lesz - így is volt.
Szóval a kényelem és stabilitás nem feltétlenül mond ellent egymásnak.
Üdv.