Kisspepe!
Amint a fenti hozzászólásokból (és számos másik fórumtémából is) látszik, nincs egyértelműen, mindenki számára egyöntetűen elfogadott legjobb program, bármelyik csoportot nézzük. Eltérő ízlés, felhasználási terület, hardver, stb. mind befolyásolja a választást. Saját 3 hónapos tapasztalatom az, hogy bizony jó néhányat ki kell próbálni, a netes informálódás sokszor nem elég. Ha összeállt a rendszer, nem árt egy újratelepítés persze...
Az általam jól használhatónak (céljaimnak megfelelő) programok közül:
tűzfal beállításához segítség: FireStarter - bár a profik ezt másképp csinálják, ha jól tudom.
vírusirtó: nem nagyon kell, de azért nálam van fenn ClamAV és avast.
böngésző:
1. Opera - már win alatt is, bár sok honlap nincs rá optimalizálva, bizonyos dolgokat a biztonság miatt nem enged, tehát sok embernek valószínűleg nem tetszik.
2. Fentiek miatt, és mert a hivatalos dolgok (pl. sok ebank, emagyarország) nem megy vele, pluszban Firefox. Sok dolog szimpatikus benne, sőt jobban tetszik az Operánál, mások kevésbé. Elismerem viszont, hogy egyéb böngészőt még nem próbáltam (ie-t hagyjuk...). Ha tudtok biztonságosabbat, jobbat FF-nél, szóljatok!
levelező: Evolution - egy-két furcsasága van, pl. a törölt leveleket áthúzva bennhagyja a mappában, ez engem zavar. Túl sok funkció van belezsúfolva, amiket egyébként nem használok (régimódi lévén, pl. szeretem a hagyományos határidőnaplót). Más szempontból viszont jobban tetszik a Thunderbird-nél, de azzal is meg voltam elégedve win alatt.
letöltés: nem szoktam használni, mert csak edge netem van, de a gwget jónak tűnt elsőre.
képnézegetés és alapszerkesztés: gThumb - az XnView-t jobban szerettem, mert füles, meg egy-két apróság, de nekem ez is megteszi. XnView-t be lehet fordítani kézzel, ha esetleg ismered és tetszik - én még nem próbáltam ilyesmit.
képszerkesztés: Inkscape és Gimp - nem vagyok grafikus, amire szükségem van, azt tudják. Inkscape-ben írom a CD-borítókat, ha esetleg szükséges.
betűtípus szerkesztése: Fontforge (én csak arra használom, hogy egy-két hiányzó magyar karaktert hozzászerkesszek.
betűk nézegetése: Opcion - jobbat nem találtam, bár nem az igazi.
filekezelő: GnomeCommander - nem lehet a TC-hez hasonlítani. Win alatt az állandóan ment, Ubuntun nem érzem szükségét, megoldom Nautilus-szal, szóval nagyon ritkán "veszem elő". TuxCommander részben jobb, részben rosszabb, MC-t nem próbáltam, Krusader már majdnem TC, de nálam nem minden funkció működött rendesen, meg KDE-s is.
webfejlesztés:
1. Quanta+ - nálam az egyetlen KDE-s jelenleg, de csont nélkül megy. A CSS-kódhoz nem ajánlja fel a lehetőségeket, és az előnézet nem az igazi (de arra ott a böngésző), egyébként szerintem mindent tud. Dreamweaver talán jobb volt kicsit, viszont nagyobb és nehézkesebb is. Hozzáteszem, hogy a kódot kézzel írom, nem bíznám egy pagemaker-re.
2. Agave - színösszeállítások tervezéséhez nagy segítség lehet.
iroda: OpenOffice - nem olyan kényelmes, mint az MS, viszont néhány dologban túl is tesz rajta. Azért ez számomra kicsit megalkuvás még így is, de ingyenes, használható. NeoOffice csak Mac alá van, tudomásom szerint, ahogy az iWork is. Abiword nem tetszett, más nem nagyon van.
kiadványokhoz: Scribus - bár e téren kevés a tapasztalatom.
szótár, útvonaltervező, lexikonok, stb: nem nagyon találtam jót, a Stardict nem akar működni, pedig egy Mobimouse-szerű szótárnak én is örülnék. Ezeket inkább a neten kerestem, beraktam könyvjelzőknek, aztán ott megnézem, ha kell. Gyönyörű a minden OS alatt működő Stellarium, a csillagokat a saját helyedről nézheted meg, mintha az eget figyelnéd. Lehet, nem szuper galaxis ismertető, de a legjobban hasznosítható, ha felnézvén az égre, szeretnél kiigazodni a csillagok között.
Végére hagytam a média-részt, mert azzal sok gondom van (írtam is erről külön):
zenehallgatás: Exaile - internetes zenét nem hallgatok, a többi igényemet tökéletesen kielégíti. iTunes-szerű megoldások nekem nem rokonszenvesek.
filmlejátszás: minden kínlódásom ellenére még mindig Xine, az mindent lejátszik. Mplayer és VLC nem funkcionál hibamentesen nálam, pedig az előbbi tetszene igazán...
gyári SoundJuicer, SoundConverter jól jöhet néha.
audio-szerkesztés: Audacity
videot nem szerkesztek (még).
CD-írás: GnomeBaker úgy tűnik, beválik. K3b nálam is hibázik, meg különben is KDE-s. Braseroval is gondjaim voltak, meg nem szeretem a varázsló-szerű megoldásokat.
DVD-film írás: Shrink-nek egy rendszeren sincs párja, marad az wine-nal, esetleg próbáld meg a Vamps/Qvamps párost. DVD95 a végét lehagyja a filmnek, és francia nyelvű. K9copy sem ment nálam.
Automatix telepítése után egy csomó rendszerfájl-t felülírt, amit aztán Ubuntu visszatelepített, nem tudom, én nem rajongok érte...
Amit írtam, az én gépem, én bénázásom, én ízlésem - nem kőbe vésett törvény! Azért írtam mellé kis megjegyzéseket, hogy ne csak a 40. listát lásd.
Üdv.