Az már csak hab a tortán lenne, ha erről már lett volna szó :) Mindenesetre az imént olvastam át 4-5 olyan fórumtémát, amire egyértelmű válasz van a súgóban, vagy olyan kérdéseket tartalmaznak, amik már több másik fórumtémában fel lettek téve, és csak a felhasználó lustasága (vagy a keresése hatékonytalansága) miatt kerültek újra megkérdezésre. Eszembe is jutott egy ötlet, hogy lehetne csökkenteni a fórum ilyen téren történő elszemetesedését. Ne haragudjon meg senki, nem akarok én megbántani semmit, de gondolom ti se bánnátok, ha egyértelműen meg lehetne találni az infókat, az embereket pedig rá lehetne szoktatni arra, hogy előbb nézzenek, aztán kérdezzenek. Azok a témák amik már meg lettek másik topicban, vagy súgóban válaszolva kerüljenek törlésre. Szerintem nem kell az, hogy még 10-15 felhasználó odaírja, hogy erről már volt szó, nem kell az, hogy ugyanaz a vita 20-30x elinduljon a root felhasználó jelszavának szükségességéről, stb. Az ilyen témákat egyszerűen le kellene zárni, és ugyanannyi erővel amennyivel publikusan odakerül, hogy már megbeszélt téma, privát üzenetben kellene tájékoztatni, hogy a topicja törlésre került, mert... és a súgóoldalra vagy a megfelelő fórumtémákra mutató linkkel ellátni. Eszembe jutott még olyan ötlet is, hogy a már jól kitárgyalt témákat be kéne dolgozni egy varázsló-szerű soklépéses végigkattintgatós hibaelhárítóba pl Szoftverrel kapcsolatos hiba > Rendszerindítás során felmerülő probléma > Nem indul el a rendszer ... és akkor néhány ilyen kérdés: Telepített Ön mostanában egyéb operációs rendszert (igen/nem) Módosított-e a merevlemez összeállításán? (i/n) ... stb Gondolom hogy nem kis munka egy ilyet összeállítani, de ha lenne egy hibaelhárító, gondolom lenne sok ember (ha nem is mindenki) aki azzal próbálna szerencsét mielőtt kérdez

Igen, általában így szoktuk csinálni. Áthelyezzük, töröljük, ahogy jön. Viszont elhiszed, hogy több tíz-, vagy akár százezer témát és hsz-t nehéz fejben tartani? Arról nem is beszélve, hogy még külön megkeresni egy adott témát egy-két perc biztos megvan. Aki keresi a megoldást, annak egyszer egy-két perc, utána jó helyen van, csak oda fog kérdezgetni. de a moderátoroknak ezt naponta többször is el kell játszani. Emellett ugye van, aki tanul, más dolgozik, a harmadik meg munkát keres, de mindenképp van egyéb feladata is. Ráadásul, mivel ez egy önkéntes feladat, nem is kapunk pénzt érte, tehát tényleg kell másra is időt hagyni. Szerintem nem kell tovább ragozzam, úgyis tudod. :) A hibaelhárítós dologról meg volt már topic. Ezt most töröljük? :D Egyébként egy-két ember próbálkozik Drupal-modulok írásával, ha beszállsz, és csinálsz egy ilyet, szerintem nem fognak meglincselni érte. :)

valahol igazad van. de lehet igénylik az emberek, hogy beszélgessenek velük :) egyébként ha minden újonc, aki úgy tesz fel kérdést, hogy nem keres, esetleg azt is megtehetné, hogy később is visszajár és ő is megválaszol cserébe egy következő ilyen irányú kérdést és akkor egy ilyen láncolat lekezeli a dolgot :D

DcNdrewNo, nem azért mondtam, hogy utasítgassak ám, csak gondoltam hátha ötletet tudok adni :) A hibaelhárítós dolgon gondolkodtam sokat, de nem vagyok én olyan jó programozó, hogy tudjak valami értelmeset összehozni. Meg egyelőre nagyon időm se lenne, viszont nyáron ha még aktuális a dolog lehet megpróbálkozom, úgyis érdekel a drupal téma engem :)

hmmm. szerintem már az is nagy előrelépést jelentene, ha a keresőmező jobban ki lenne emelve, hogy még a kérdés feltevése előtt észrevegyék...

tihiA prog.hu-n úgy van megoldva, hogy mielőtt létrejöhetne a fórumtéma, az oldal automatikusan rákeres azokra a kifejezésekre, amik a topic címében lettek megadva. Ez használható lenne itt is

tihiesetleg, ha az "Aktív fórumtémáknál" nem csak a legutóbbi 10 fórum lenne kiemelve? kicsit holisztikusabban nézve a problémát, ha 10 helyett 20 (vagy 50, 100...) téma lenne az oldalsávban, lehet, h kevesebb téma "veszne el a süllyesztőben". Gondolok itt arra, hogy gyakran hiába jószándékú az ember, merő általános jószándékból nem pörget át minden alkalommal 2-3 oldalt (1-2 naponta simán csúszik ennyit lefelé 1-1 új bejegyzés). A másik oldalról nézve a dolgot, szerintem aki nem most esik innen be a google-ról először, ösztönösen azt sávot vizslatja, van-e valami ami érinti őt. Ergo ha látja ott a saját problémáját (legalább nagyy vonalakban), kisebb a késztetés az új fórumtéma nyitása iránt. Mondjuk fogalmam sincs, mennyiben kellene emiatt áttúrni a fórráskódot és mennyire terhelné le a gépeket a sok link.

Sziasztok! Van hibaelhárító, a neve google, általában dob jó megoldást, és kattingatni sem kell anyit, persze némi inglis nem árt :) Üdv, Gábor

sutee84És vannak akik tudják hogy google-ben érdemes keresgélni. Viszont azt tapasztalom, hogy az emberek félnek információt keresni, mert el kell olvasniuk dolgokat amik lehet hogy nem is segítenek nekik, át kell rágniuk magukat olyan dolgokon, ami őket egyáltalán nem érdekli, hogy eljussanak ahhoz a két sor kódhoz, ami nekik kell a probléma megoldása érdekében, és még azt sem merik külön topicnyitás nélkül használni, mert nehezen helyettesítik be a /dev/sdx-be az x helyére ami rájuk vonatkozik. Sokkal egyszerűbb feltenni a kérdést, és megvárni amíg a rájuk vonatkozó válasz a saját nyelvükön megérkezik (a magyar szövegekben jobban megbíznak a kevésbé "advanced" felhasználók. Viszont ha lenne egy végigkattintgatós hibaelhárító, akkor szerintem használnák az emberek. Szeretik az emberek az interaktív dolgokat, és ahogy elképzelem ez ilyen lenne. Egyre többet gondolkodok a témán :)

Ennyivel később: egy hónap
          Ennyivel később: 3 év

Fotóztam egyet. Látszik, hogy rövid időn belül kétszer van conky téma, kétszer pedig rendszermentési. Vajon tényleg jó ez így? Lehet, hogy ugyan két külömböző kérdés, de mégis... http://kepfeltoltes.hu/view/120221/ism_tl_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Hali mindenkinek! Ha gondom ill bajom van a linuxal azaz az ubuntu 10.04.4 lts-sel akkor előszőr a keresőbe bepötyőgöm amit keresek s ha netán nem találnám meg a számomra a megfelő topicot akkor fórumon felteszem a kérdést.

X-PadavanKendek fejleszti a rendszerment nevű programot, így van egy témája. A másikban a rendeszermentésről kérdeztek, milyen programokkal lehet megvalósítani. A conkynál az egyik téma leírásokról szól a másik pedig egy hibajelenségről. Persze tényleg jól látod szorosan összefügg a két téma, de tegyük fel, ha minden hasonló probléma egy topicban lenne megvitatva, hatalmas lenne a káosz.

Ennyivel később: 10 hónap

Hello, a keresovel kapcsolatban szeretnem megkerdezni,h. van-e valamilyen mod ugy beallitani, h. idorendi/forditott idorendi sorrendben jelenitse meg a talalatokat (rakerestem, de nem talaltam valaszt). Mert jelenleg nekem "keverten" jelennek meg (pl. 2009, 2009, 2011, 2008, 2012 stb.) gondolom olvasottsag vagy egyebek szerint listazva. Nekem jol jonne, ha pl. a legfrissebb hozzaszolas szerint, vagy legalabb a tema megnyitasi ideje szerint lehetne latni. Van erre lehetoseg?

Ennyivel később: 9 év