Az már csak hab a tortán lenne, ha erről már lett volna szó :)
Mindenesetre az imént olvastam át 4-5 olyan fórumtémát, amire egyértelmű válasz van a súgóban, vagy olyan kérdéseket tartalmaznak, amik már több másik fórumtémában fel lettek téve, és csak a felhasználó lustasága (vagy a keresése hatékonytalansága) miatt kerültek újra megkérdezésre.
Eszembe is jutott egy ötlet, hogy lehetne csökkenteni a fórum ilyen téren történő elszemetesedését.
Ne haragudjon meg senki, nem akarok én megbántani semmit, de gondolom ti se bánnátok, ha egyértelműen meg lehetne találni az infókat, az embereket pedig rá lehetne szoktatni arra, hogy előbb nézzenek, aztán kérdezzenek.
Azok a témák amik már meg lettek másik topicban, vagy súgóban válaszolva kerüljenek törlésre. Szerintem nem kell az, hogy még 10-15 felhasználó odaírja, hogy erről már volt szó, nem kell az, hogy ugyanaz a vita 20-30x elinduljon a root felhasználó jelszavának szükségességéről, stb.
Az ilyen témákat egyszerűen le kellene zárni, és ugyanannyi erővel amennyivel publikusan odakerül, hogy már megbeszélt téma, privát üzenetben kellene tájékoztatni, hogy a topicja törlésre került, mert... és a súgóoldalra vagy a megfelelő fórumtémákra mutató linkkel ellátni.
Eszembe jutott még olyan ötlet is, hogy a már jól kitárgyalt témákat be kéne dolgozni egy varázsló-szerű soklépéses végigkattintgatós hibaelhárítóba pl Szoftverrel kapcsolatos hiba > Rendszerindítás során felmerülő probléma > Nem indul el a rendszer ... és akkor néhány ilyen kérdés: Telepített Ön mostanában egyéb operációs rendszert (igen/nem) Módosított-e a merevlemez összeállításán? (i/n) ... stb
Gondolom hogy nem kis munka egy ilyet összeállítani, de ha lenne egy hibaelhárító, gondolom lenne sok ember (ha nem is mindenki) aki azzal próbálna szerencsét mielőtt kérdez