Kisérleteztem az LXDE-vel én is, igen egy gond van, kell pár gnome dolog hogy használható legyen. Egyszer neki áltam a gnome-os kiwi linux telepítőt átformálni hogy csak gnome dolgok csak a feltétlen szükségesek maradjanak csak meg, pár dolgon vacillálok még, de az első iso az már használható volt egyébként. Engem csak egy zavar vele kapcsolatban hogy az asztalra az istennek nem tudok ikont tenni, és elég körülményes a tálca személyre szabása.
Jaj meg egy pipa elég az asztalbeállításnál és utána én többet nem tudom visszahozni a megszokott alap beállítást. :) De volt szerencsém kipróbálni a "unity linuxot" ez fejlesztés alatt áll, jövő év elejére igérnek kiadást és megjelenést, de viszont LXDE asztalkezelőt használ!
A rendszer most még csak live cd-ről fut, telepíteni nem lehet, mert annyira kezdeti stádiumban van, de ott lehet már asztalra tenni ikont a menüből egyszerűen jobb egér gombbal.
A unity az rpm-es lesz egyébként, teljesen más, semmi köze az ubuntuhoz.
Talán a Pclinuxos-ra hasonlít, hiszen az onnan kivált fejlesztőcsapat csinálja.
Lényeg az hogy ha már választani kéne, akkor inkább LXDE mint KDE4
Egyszerűen elegáns szép, és gyors. A KDE meg csúnya lett és szerintem nehezen kezelhető fagyásgyűlytemény.