gorkijÉn mostanában adtam el a vaterán egy olyan pentium 2 es gépet amiben 128 ram volt és 300-as nem celeron hanem teljes értékű proci a régi slot 1 sines verzió.
Nagyon sok Lightweight disztrót letöltöttem, és el kell mondjam nem mind volt könnyűsúlyú, ami meg az volt, az nagyon fapados, és nem felhasználó barát.
Sok volt ami bejött és működött is öreg vassal, de volt olyan is ami fogta a gépet rendesen.
Kedvenceim közt van az Ubuntu és gondoltam milyen jó lenne magyar 8,04LTS verzióval eladni az öreg gépemet, mert nem csak megszerethetnék az ubuntut de még a támogatása is meglenne jó sokáig hozzá, az LTS miatt.
Sajnos csalódtam a sebességében, még akkor is ha Xfce vagy Lxde ablakkezelővel telepítettem. Letöltöttem a Fluxboxos Linux Mintet is (szintén 8,04) de elfoglalta live cd ként a memória nagy részét, és a telepítés lefagyott, meg sem próbáltam újra tenni.
Alternatívaként leszedtem az 5 -ös Debiant, szintén live cdvel és Lxde ablakkezelővel, és csodák csodája olyan gyorsulást tapasztaltam amit az ubi is megirigyelne.
(szubjektív véleményem hogy nem szebb, és nem jobb a Debian, de hogy gyorsabb, afelől kétség sincsen).
Ha nem baj a magyar fordítás hiánya, akkor a Puppy a legnaprakészebb, és abból is van LXDE ami jobban testre szabható mint a fluxos verziók.(a komfort érzet már alakul).
http://www.puppylinux.org/?q=downloads/puplets/puppy-exton-lxde-2009
De a puppys fiúk felhívják a saját weboldalukon a figyelmet arra, hogy elérhető egy old kerneles verzió is, ami még támogatja a Pentium 1 -es alaplapokat is, viszont ők is fejlődnek és az új verziókat már "új " kernellel adják ki nagyon öreg gépekhez nem szerencsés. (gondolom a kernel fejlődésével kivettek belőle ezt azt ami már nem volt fontos, lévén ki használ még Pentium 2-est vagy lassabbat).
Meglepően gyors a slax a kde 3.5 ellenére, de ugyebár az nem LXDE és ez a topic itt az Lxde vel szerelt Ubunturól kéne szóljon, de mivel a társalgás átment abba a fázisba mi jó még az öreg gépekhez... gondoltam hozzá fűzöm a tapasztalatomat.
Megkedveltem a Vector Linuxot is LXDE szintén játszik és stabilabb mint a Saxen os valamint a csomagok beillesztése is pofon egyszerű, de 5,9 a maximum ami még játszik az öreg gépeken, mert a hatos verzió már belassult, (igazán az 5,9 előtti volt a legjobb és legkorszerűbb mert minnél régebbre megyünk vissza annál inkább könnyűsúlyú de annál elavultabb is, de sajna ez is csak angol).
Az atom processzor bejöttével érdekessé válik a könnyűsúlyú fogalom, de minnél újabb az operációs rendszer kernele, annál valószínűbb hogy nem támogatja az öreg cuccokat, elavult hardvereket amikhez a meghajtó programok bár elengedhetetlenek, de a mai felhasználók 75-80 %a nem használja ezeket, így nem is kell a kernelbe. (sőt lehet hogy stabilabbá tehető a kernel, ha kiveszik belőle az időközben feleslegessé vált drivereket).
Szeretem az Ubuntut, de nem öreg gépre fejlesztik annyi biztos. Az ubuntus fiúk a jövőbe tekintenek, és meghagyják más jóval kissebb csoportoknak a régi gépek további támogatását.
Zárószónak ha valaki valamiért életet akar lehelni egy pentium 1-2 vagy 3 ba (még) akkor ha nem baj a Magyar nyelv hiánya akkor 1. a Puppy 2. a DSL (kicsit könnyebb mint a Knoppix bár az alpja ha jól tudom ugyanaz de itt sem mindegy a kernel verzió), 3. Vector Linux régebbi Lxde verziók,4 és 5,9 között akármelyik, de át kell nézni tüzetesen minden ftp szervert mert kezdik leszedegetni az elavult verziókat.
Magyarul: Slax valamiért gyorsabb mint a Slackware, és a KDE felület sem lassítja le a komfort megvan nem úgy mint a fluxbox openbox jwm és más Lightweight ablak kezelőknél. Na és nem olyan bonyolult telepíteni sem, de amit a Puppy fiúk is megírtak a kernelről, csak a Slackware 12,0 van még a régebbi kernellel, az összes frissített verzió már nem.
Jó még a naprakész Debian is, ha tudjuk használni az apt-get install synaptic parancsot mert alapból nincs benne Synaptic és nagyon hiányzik az ubuntus komfortérzet.