pewieÜdvözletem mindenkink!
Annyira dicsérték sokan a Puppy Linux-t, hogy elhatároztam, kipróbálom. Letöltöttem, CD-re írtam és telepítettem a 4.2-es magyar Puppy-t (kami).
- Nos, nem vagyok tőle elragadtatva. Ezen kivül még további három disztribúció van a gépemen - Felicia, Gloria és Jaunty. Mindegyik kiválóan kezeli az nVidia videokártyámat (a zárt meghajtó letöltése és telepítése után), de a Puppy sem xvesa, sem xorg meghajtóval nem képes beállítani a megfelelő képernyő arányokat. Xvesa használata esetén a képernyő jobb oldalán marad mintegy 5 mm-es halott sáv, amit nem lehet kikorrigálni, és a képernyő amúgy is a jobb oldalon eltorzul.
Xorg használata esetén az 5 mm-es halott sáv a bal oldalra kerül. Igaz, hogy xorg használata esetén az xvidtune progival képes vagyok korrigálni, és képes vagyok a teljes monitor területet használni, viszont az xvidtune az elmentett beállításait nem őrzi meg, a következő bekapcsoláskor minden a régi, kezdhetem elölről.
- Telepítettem a Puppyt egy kb. 6 éves Compaq laptopra is, amelyben 256 MB Ram van. A telepített Opera 9.64-es iszonyúan lelassul, a DVD meghajtóba tett audio CD-ket, adat CD-ket és DVD-ket teljesen esetlegesen, véletlenszerűen képes csak beolvasni a meghajtó, ugyanakkor az ugyanezen gépen futó Jaunty (256 MB Ram mellett!!!) minden tekintetben nagyobb sebességet, jobb minőségű futást biztosít, mint a Puppy.
- A következő gond a Puppy-ban, hogy a multimédia lejátszóként alapértelmezett gxine a DVD lemezekről csak a hangot hajlandó lejátszani, a videó helyett csak a Windows-ból közismert kék szinü ablak fogad. Ugyanez a helyzet az utóbb letöltött mplayerrel is.
Van valakinek ötlete, hogyan tudnám orvosolni a fenti problémákat?
Tisztelettel,
Fazakas Albert