tatuWeb 'n' Walk stick modem telepítése ( Model GI0225) A PIN kódot ki kell tiltani! Pl. egy mobil telefon vagy windows segítségével Letölteni a „ hso-udev.tar.gz” hso-udev.tar.gz „hsolink_1.0.118-1_i386.deb” hsolink_1.0.118-1_i386.deb „hsoconnect-py2.5_1.1.128_all.deb” hsoconnect-py2.5_1.1.128_all.deb hsoconnect-py2.5_1.1.128_all.deb (esetleg magasabb verziószámok az alábbi címeken) http://public.warp.es/wader/wiki/Sprint/080707/Deliverable http://ppa.launchpad.net/baltix-members/ubuntu/pool/main/h/h... /dev/ttyHS0 … lekérdezése: a terminál elindítása után a következő parancsokat kell kiadni, ls -a /dev/ttyHS* (a lekérdezés előtt a Web'n'Walk stick-et csatlakoztatni kell) ha telepítve van akkor /dev/ttyHS0 /dev/ttyHS1 /dev/ttyHS2 ha nincs akkor: „nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár” Ilyenkor fel kell telepíteni a hso-udev -et mert nem jön létre a /dev/ttyHS0 ..1 ..2 (létrehozni pl. egy stick könyvtárat a $Home/felhasznév/ alá. A „stick” könyvtárba bemásolni a hso-udev.tar-gz-t Terminálban, cd stick tar zxf hso-udev.tar.gz sudo make install ha nincs hiba akkor a következőknek kell megjelennie: install -d /usr/sbin install -d /etc/udev/rules.d install rezero /usr/sbin cp hso.udev /etc/udev/rules.d/z20_hso-udev.rules ezek után fel kell telepíteni a „hsolink_1.0.118-1_i386.deb” és „hsoconnect-py2.5_1.1.128_all.deb”-et (rákoppint, csomag telepítése. Ha el kell távolítani pl. a Synaptic – ben lehet ezt megtenni) A gépet újra kell indítani! (Volt gép amelyiken semmilyen „restart” vagy újraindításra nem volt szükség és minden működött) Ennek hatására az Alkalmazások/Internet menüben megjelent egy HSOconnect nevű menüpont, Elindítva a programot miután regisztrálta a szolgáltatót (automatikus) a fel és lecsatlakozást egy gombbal lehet megtenni. Valamint méri a le és feltöltést és mutatja a térerőt is. (egyéb beállítás szolgáltató függő lehet) Megjegyzés: A fent leírtakat asztali PC-ken és több laptopon próbáltam sikeresen. A minimum laptop konfiguráció a próba alatt – Mobile Pentium II, 370MHz, 256M RAM. Ubuntu 8.04-8.10. A 8.04. alatt a kernelt legalább 2.6.24.22- re kellett frissíteni, mert bár a programok települtek, a rendszer nem ismerte fel a modemet. A frissítés és az újra indítás után minden megfelelően működött. Köszönet a programok íróinak! Barnabás

Ennyivel később: 3 hónap

kerezsiKöszönöm! Eléggé megkésve, mert most kerültem szembe a problémával, de ez lett a megoldás! Kis kiegészítés: T-mobile szolgáltató esetén ezt meg kell tenni: Profil->Kapcsolat szerkesztése Felhasználónév és jelszó legyen üres! (APN: internet) Majd megint kellet egy restart Illetve hasznos lehet tudni, hogy amit az Ubuntu felismer "szélessávú mobilinternetnek" azt a kapcsolatot bizony ki kell törölni a helyes működéshez. (Vagy létre sem kell hozni mikor megjelenik a varázsló)

kerezsiSziasztok! Segítsetek egy picit pls! Szét olvastam az arcom a témában, az általad leírtakat is megcsináltam, de nem jelenik meg az eszköz a /dev-ben! A gáz szerintem az, hogy ez egy vadonás új Huawei E1750! Van valami tippetek, hogy tudnám működésre bírni! Ciki a dolog, mert 7 db van belőle, céges felhasználásra vettük! :o( Nem akarok 7 win-t venni, hogy tudjak netezni a notikkal! :o( Előre is köszi! Üdv.: Vakán Zoltán

Ennyivel később: 4 nap

kerezsiSziasztok! (kezdő vagyok) Vettem én is a múlt héten dominonetet. Az eszköz típusa ZTE MF626. A rendszerem Ubuntu 8.10 AMD64. Mindent úgy csináltam ahogy, Kerezsi kolléga leírta, kivétel a hsolink_1.0.118-1_i386.deb, mert nekem 64 bites kellett és azt innen töltöttem le. https://launchpad.net/~troyproject/+archive/ppa/+sourcepub/458680/+listing-archive-extra A gépet újraindítottam, majd rádugtam a stick-et (jelzem a gép meg sem szólalt, mintha nem is látná) elindítom az Alkalmazások/Internet/HSOConnect-et és egyfolytában ezt a hibaüzenetet ismételgeti: Init serPort /dev/ttyHS1 Could not open port: [Errno 2] Nincs ilyen fájl vagy könyvtár: '/dev/ttyHS1' Valaki tudja mi lehet a megoldás? Előre is köszönöm Sam

Ennyivel később: 10 nap

SamuelSzia Sam! Sajnos attól tartok úgy jártál mint én a Huawei E1750-el ... ( azért remélem tévedek ) Jelenleg ezeknek az eszközöknek nincs linux alatt támogatásuk! :o( Én most egyezkedem a T-mobile-al, hogy cseréljék ki egy régebbi, Linux alatt is már támogatott eszközre, sajnos eddig sikertelenül, mert már nincs nekik. Üdv.: Vakond

VakondSziasztok! Tudom segíteni nem tudok, de leírom az én esetemet. Kb: 1-2 hete vagyok linuxos. A Chip Online-ról vettem le az Ubuntut. Felraktam, de nem ismerte fel a Web'n'Walk Stickem-et. Visszaraktam a W7-et. Majd /mert nagyon tetszik az Ubuntu/ megint feltettem az Ubit. NET-em még nem volt, úgy voltam vele, hogy keresek egy profit, s ott hagyom a gépem nála , csinálja meg. Az Ubi 70% még angol volt. Amit tudtam állítgattam rajta. S egyik reggel csak úgy rámentem , s legnagyobb örömömre csatlakozott a NET-re. Azóta is nagyon tetszik, s mindig is ezt fogom használni. Jani

Ennyivel később: 5 nap

VakondSamuel és Vakond, itt a megoldás a problémátokra: http://hup.hu/node/72930

VakondLegroszabb esetbn visszaviszed a Westelnek!!! és vesztek 7 céges HSDPA tudású telefont... Aztán belerakjátok a sima céges Simkártyáitokat és zamek! Vodánál vettem 1 éve a Sony Ericsson v640i-t HSDPA, Exchange szinkronizáció (mail, naptár, címjegyzék) stb... 19900 péééézt fizettem vitamax kártyával... Van Westel!!!-es megfelelője... és hirtelen 2 in 1 lesz... mőködik mint usb modem (semmit nem kell állítani) Bluetooth modem (szintén semmi állítgatás) illetve neten keresztül a telefont is tudod szinkronizálni... Nem értem én ezt az usb-s mizériát mire jó... a pénzköltésen kívül, amikor egy eszközben (telefon) 2 dolgot nyerhetünk, sőt hármat, ha jól használjuk...

kerezsiIgazán hasznosak voltak az itt leirtak,mert most már a T-Mobile (eleddig csak átkozott) stickje is működésre kényszerittetett.Igaz,csak ha a Magyarubinál (9.04)alkalmaztam,mert pl. Ubuntu 9.04 ,vagy Kiwi 9.04 esetében a HSOconnect inditás után a "python2.5 fájl,vagy mappa nem létezik"hibaüzenetet olvashattam.Tudsz erre magyarázatot?

Ubi 9.04 Jauntyval szépen működik a T-MO modem. Volna viszont kérdésem: nem tudom bontani a kapcsolatot, a fenti hálózati ikonnál megjelenik ugyan a "Bontás", de rákattintva nem történik semmi, sőt, ha kijelentkezek és más néven belépek, akkor nem is kell csatlakozni, mert folyamatosan él a kapcsolat. Csakis újraindításra lehet a modemet és a kapcsolatot leállítani. Ezzel lehet valamit tenni? A másik: hogyan tudom megnézni, hogy hol tarthatok letöltésileg? Rakjam be a nagy vindózos gépbe a modemet és akkor ott vajon megkapom az értesítéseket a felhasznált mennyiségről (fele, illetve a teljes)? Köszi előre is!

bigseeElső kérdésre: Nem jelölted be hogy más felhasználóknál is látszik a kapcsolat? akkor nem lehet bontani és átlépve is még él a kapcsolat :) ez vmi BUG szerintem, de ha nagyon zavar akkor szed ki a pipát és telepítse mindenki magának. kicsit önző, de hát ha zavar akkor ez van :) a másodikra: ez nem egészen úgy megy ahogy hiszed. a letöltött adatot a kliens számolja, tehát amire Windows alól emlékszel azt a Windows program számolta. Ha Te használod ezt Linux alól akkor arról a Windows kliensed nem tud -> nem számolja. De ha jól tudom az előfizetéshez jár felhasználónév-jelszó, ha belépsz ott szerintem meg tudod nézni hogy mennyit használtál, és az független lesz Windows vagy Linux alól ment a használat ;)

fulopr- Nem kellett telepíteni, magától bekerült a hálózati kapcsolatok közé, csak az volt a gond, hogy egy felhasználó nevet és jelszót kellett megadni, különben nem kapcsolódott. Igaz, hogy a modemet ha beusb-zem, akkor felugrik a varázsló, de nincs rá szükség (mert sztem a Netbook Remix már alapból ismeri a HSDPA modemeket). - Itt arra gondoltam, hogy a HSDPA modemről automatice települő vingyózos progi fogadja az sms-eket, amiket a szolgáltató küld (fél-, illetve teljes korlát elérése). Feltételezem, hogy a szolg. (T.MO) elküldi az sms-t, és én azt egy wines gépre telepítve a modemet, tudom fogadni.

Ennyivel később: 4 nap

Üdv Mindenkinek! Most vettem én is Web 'n' walk V-ös modemet, ami valóban egy huawei e1750. Addig jutottam, hogy beüzemeltem az usb-modeswitch-et (peekaboo linkje alapján), illetve a wvdial beállítását is megtettem. Most tudok kapcsolódni, de csak "wnw" APN-nel. Azt nem tudom elérni, hogy az "internet" APN beállítással is működjön! Tud valaki nekem egy részletes beállítást adni? (Ehhez nem kell HSO driver a működéshez! Azt már tudom, hogy csak PAP authentikációval üzemel ez az APN, de momentán azt sem tudom beállítani, pontosabban annyit megtettem, hogy a /ppp/options fájlban a -chap elől és a +pap elől kivettem a kommentet...) u.i: KDE-t használok, a knetw.men. semmit nem ér, tehát a járható út a wvdial beállítása.

Ennyivel később: 21 nap

helo, nekem is egy t-mobilos ZTE modemem van, a 9.04 telepítés után felismeri és a kapcsolatot is sikerül megadni (apn, jelszó...) de csatlakozás után nincsen net, nem jön be oldal. Ha valaki megmondaná mit kell csinálni a networkmanagerrel, hogy ez működjön az nagyon jó lenne. A modem automatikus cd-jét már letiltottam így az nem indul csatlakozásnál. thx...

Ennyivel később: 5 nap

kovcorpmilyen DNS-t adtál meg? hmmm A ZTE az milyen modem? nem ismerem... :|

Ennyivel később: 2 hónap

kerezsiHello! Az alapproblémám pont az, ami a topic címe. A linuxhoz szinte egyáltalán nem értek, úgyhogy megköszönném, ha valaki szájbarágósan el tudna vezetni a megoldásig. Leírom amit tudok, segítségnek: a modem típusa: GI0225. PIN-kérés kikapcsolva. Kerezsi hozzászólásának ezt a részét: "... /dev/ttyHS0 … lekérdezése: a terminál elindítása után a következő parancsokat kell kiadni, ls -a /dev/ttyHS* (a lekérdezés előtt a Web'n'Walk stick-et csatlakoztatni kell) ha telepítve van akkor /dev/ttyHS0 /dev/ttyHS1 /dev/ttyHS2 ha nincs akkor: „nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár” Ilyenkor fel kell telepíteni a hso-udev -et mert nem jön létre a /dev/ttyHS0 ..1 ..2 ..." nem tudtam kivitelezni, mert nem értem, mert nem értek a linuxhoz, és nem tudom, mit kell csinálni. Úgyhogy ezt kihagytam, és a következő mondattól kezdve (bár végig nem voltam biztos a dolgomban :) ), megcsináltam a többi lépést. Minden csont nélkül ment látszólag, nem volt hibaüzenet, semmi, meg is jelent a végén az Internet menüben a HSOConnect. Pöpecnek tűnt, a gépet újraindítottam, rádugtam a modemet, majd a HSOConnect-re rákattintva megpördül az ikon kétszer, és semmi sem történik. Amikor a modemet rádugom a gépre, a két kék led elkezd folyamatosan "szuszogni", és felugrik a "New Mobile Broadband Connection" varázsló, de semmi más nem történik. Ha ezzel a varázslóval létrehozom a "T-Mobile" kapcsolatot (username és jelszó kitörölve, APN: internet, DNS-szerverhez magától a következőket írja be: 212.51.115.1, 194.176.224.6), és megpróbálok csatlakozni, akkor egy pillanatig (max. fél másodperc) a hálózat "állapota" ikon mintha gondolkodna, aztán megjelenik a piros X, és kiírja, h "GSM network disconnected - you are now offline". Miközben ez történik, a modemen semmi sem látszik, ugyanúgy "szuszog". Akárhányszor próbálok csatlakozni, mindig ez történik. A számítógép Asus EEE 901, 1 giga memóriával. A szoftver rajta (a system monitor szerint): Ubuntu, release 9.04 (jaunty) kernel Linux 2.6.30.5-ep0 Gnome 2.26.1 Szóval, még egyszer, ha valaki kézenfogva végig tudna vezetni a hibakeresésen, vagy van valami fogalma, hogy mi lehet a megoldás, nagyon hálás lennék. Köszönettel: Tuba Zoltán

tubazoltanÜdv.! A HSOConnect -el és a beépített hálózat kezelővel is megy 9.04 - től. Egy ideje mind kettőben kell felhasználó - jelszó páros, ami T-mobile esetén felhasználó=wap jelszó=Wap A szám: *99# APN: internet Viszont azt tapasztaltam, hogy Win-es használat után valamiért nem mindig ismeri fel azonnal a Stick-et. Megoldásként ki kell húzni várni kicsit majd visszadugni. Az is előfordult, hogy ha a HSOConnect-el elindult akkor a beépített hálózatkezelővel nem és fordítva ... de valamelyikkel mindig ment. Egyébként: Alkalmazások->Kellékek->Terminal A megnyíló ablakba kell beírni: ls -a /dev/ttyHS* az ls - listázó parancs utána pedig, hogy mit is listázzon. Ha telepítve van akkor a megjelenő üzenet (lista) az alábbi. /dev/ttyHS0 /dev/ttyHS1 /dev/ttyHS2 ha nincs akkor: „nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár” üzenet látható. :-) de ez már nem érdekes, ha sikerült feltelepíteni.

Helló legyen szíves valaki segítsen!!Amikor feltelepítettem a programot semmi gond nem volt vele de amikor indítom ezt a hibaüzenetet írja ki: Init serPort /dev/ttyHS1Could not open port: [Errno 2] NInit serPort /dev/ttyHS1Could not open port: [Errno 2] Nincs ilyen fájl vagy könyvtár: '/dev/ttyHS1' legyen szives valaki segítsen!!!

sziasztok! Egy T-mobilos ZTE MF 626-os usb modemet használok ubuntu 9.10 alatt. A NET működik rendesen. A probléma az hogy a win-ben beállított hsdpa/umts sávról, ha elinditom az ubuntuban, a modem egy idő után automatikusan átáll EDGE üzemmódra (gondolom a nagyobb térerő miatt) ami jóval lassabb mint a hsdpa/umts. Az volna a kérdésem, hogy lehetne fixen hsdpa/umts üzemmódra állítani? A guglin már végignéztem de sajnos nem találtam megoldást. Előre is köszönöm a segítséget.