Sziasztok Segítségeteket szeretném kérni a következő problémával. Kellett csinálnom egy olyan hálózatot ahol a wifis routeremhez csatlakoztattam egy második routert wifin. Client módban. Ez alapján csináltam: https://www.youtube.com/watch?v=lKApcaXeIfI Persze az ip-t be kelett lőnöm. Ugyan ilyen DD-WRT-t raktam egy régi routerre. Azért kelett, mert van egy eszközöm aminek kelett a net. Viszont vezetékelni nem akartam. Tehát erre a routerre kell rákötnöm és kap netet. Megy is a dolog gyönyörűen. Viszont az eszköznek van egy ipcíme ,mint egy routernek , ahol be tudom állítani a dolgait. Amit a wifin nem érem el. Egyedül úgy ha a 2. routerre lanon csatlakoztatok egy laptopot. Akkor simán elérem. Miért lehet ez? Segítségeket előre is köszönöm
Hálózati eszköz elérése
DD-Wrt-vel sosem foglalkoztam, és a videót se néztem végig, nehogy megtudjam mik lehetnek a pontos beállítások, de így elmondva szerintem a Remote Access-t kellene bekapcsolni a 2. routeren, és lehet hogy az 1. routeren meg kell egy portátirányítás. De mondom, szerintem, így a reggeli kávé előtt... https://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Remote_Access
krisztianmukliOkés megnézem . esetleg valami ip scanner nem mutatja meg?
playbackAhha, jó jó félreértettelek, azt hittem a 2. routered webes felületét nem éred el.... Mea culpa, mondom még kávé előtt voltam, olyankor semmit se szabad nekem elhinni. :D Na de visszatérve a dologra, ha jól értem ez a hálózati topológia. 1. router---wifi---2. router kliensként---eszköz Az általad linkelt videó alapján és eszerint a dokumentáció szerint: https://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Client_Mode_Wireless A 2. router DHCP szervere ad IP-t az eszközödnek, ami így nem lesz egy alhálózatban az 1. routerrel. Szerintem neked inkább a Client Bridge Mode lenne a nyerő beállítás, a sima Client mode helyett, mert ekkor a 2. routerre kötött gépek is az 1. routertől kapják az IP-t: https://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Client_Bridged
krisztianmukliSzia Jólértetted :) Kávé ide vagy oda... A második router webes felületét se és az eszközöm webes felületét se. a második routeren a dhcp szerver kivan kapcsolva. Az első routeré oszt ipt
playbackAmit te szeretnél az a Client Bridge mód, nem a sima Client mód, továbbra is fenntartom. A Client mód lényege (a dokumentáció szerint), hogy a 2. router a saját DHCP-szerverével oszt IP-t, a wifi hálózat amihez csatlakozik úgy funkcionál, mintha a WAN csatlakozóba dugtad volna vezetékkel. Ami a 2. routerre csatlakozik, az NAT-olva van, tehát külön nem látszik az 1. router felől. Ilyenkor ha a 2. router webes felületét akarod elérni, az 1. router hálózatából, az olyan mintha az internetről csatlakoznál rá, ehhez kell a Remote Administration. Továbbá jó lenne tudni azt is milyen IP-t kap a 2. router az 1. routertől, ezt az 1. router DHCP Client List táblájában kell látnod (vagy hasonló nevű, ha van neki ilyen). Ugyanis ezen az IP-n fogod tudni elérni az 1. router hálózatából (ha a távoli adminisztráció be van állítva). Ugyanígy a 2. router mögött ülő eszközöd a 2. routertől kap IP-t (ha most ki van kapcsolva a 2. routeren a DHCP, akkor elvileg nem kap, ha van neki statikus beállítva, akkor talán azon eléred). Client Bridge módban a 2. router hasonlóan működik mint egy switch, a rákötött eszközök ugyanabba az alhálózatba kerülnek, mint az 1. router és tőle is kapnak DHCP-n keresztül IP-t. Illetve a Client Bridge mód linkje alatt olyat is olvastam, hogy az újabb DD-WRT alatt nincs Client Bridge, helyette használd a Repeater bridge módot. De mivel sosem használtam DD-WRT-t, ezért nem akarok jobban beleokoskodni, én csak stock firmware-s routerekkel csináltam hasonló hálózatot, lehet az elnevezésekben, működési módokban különbség...
krisztianmukliRégi a DD-wrt vagy 5-6 éves biztos van. De valahol olvastam,hogy client módban 1 eszközt tud lanon lekezelni. Pont ezt akartam. Félig már sikerült is :D
krisztianmukliNa ez az érdekes. Remote Administracion ki van kapcsolva. Mégis elérem,csak más ip címen. Az eszköz "gyári" ip címe meg kicsit furán viselkedik. Valami nem kompatibilis :D Beütöm ....el is kezd töltődni majd felugrik,hogy:A(z) 192.168.1.99 túl hosszú ideje nem válaszol.
playbackAttól hogy a 2.-on ki van kapcsolva a DHCP, még nincs fix ip címe. Azt értsd meg, hogy ebben a felállásban két alhálózatod van! Az 1. routernek van egy alhálózata, ő osztja a rá csatlakoztatott eszközöknek az IP-t, ha jól sejtem a fenti hsz-ből, akkor a 192.168.0.x tartományban. A 2. routered erre az alhálózatra csatlakozik a WAN oldalán kap egy IP-címet az 1. routeredtől (a videóban amit linkeltél DHCP-n keresztül kapja az IP-t a 2. router, ha így állítottad be, akkor neked is így kell lennie). Ebben az esetben, ha az 1. routerre csatlakozol, a 2. router gyári 192.168.1.1-es címe nem fog működni, mert a 2. routernek ebben a hálózatban más a címe (amit kapott). A 2. router úgy fog viselkedni, mintha a WAN csatlakozójába dugtad volna azt a netet, amit az 1.-es routertől kap. A másik alhálózatod a 2. router és a rá csatlakoztatott eszközök, amik az 1. router hálózatából külön nem láthatóak, csak a 2. router címe érhető el és a 2. router fordítja le, hogy melyik hálózati csomag melyik rá csatlakoztatott gépre, vagy gépről továbbítódik. Ezt hívják NAT-olásnak. A 2. routeren ha kikapcsoltad a DHCP-t (a videóban ezt nem véletlenül nem mutatják), akkor a 2. routerre csatlakozó eszközök nem kapnak IP-címet a routertől. Így is használhatod, de akkor a kérdéses eszközön állíts neki statikus IP-címet. A 2. routerre csatlakozva működni fog a 192.168.1.1-es cím (hacsak át nem állítottad, és nem másik tartományból osztja az IP-ket a 2. router). Esetleg olyat tudsz csinálni a jelenlegi felállásban, hogy a 2. router DMZ-be teszed az eszközt, amit el akarsz érni az 1. router hálózatából, vagy ha tudod mely portokat kell átirányítanod, akkor azokat átirányítod a 2. routeren, hogy "kívülről", az 1. router alhálózatából is láthatóak legyenek. Erősítsd meg, jól értem, hogy ilyen a hálózatod, alsó sorban jeleztem, hogy melyik router felől nézve kinek mi az IP-címe, szerintem: wifi vezetékes kapcsolat 1. router - - - - - - - - - - - - - 2. router---------------------------eszköz 192.168.0.x 192.168.0.30 192.168.1.1 ?.?.?.? (192.168.1.x ha DHCP-n kap IP-t)
krisztianmukliSzia Igen így van kiosztva. Jól is működik így, nem akarom piszkálni. Csak az eszközt akarom elérni. Tökéletes lenne a DMZ, csak ahhoz tudnom kéne az ip címét. IP scanner nem mutatja. Ja és akkor miért kezdi el betölteni az oldalát? Beletettem a DMZ-be az eszköz ip-jét a 192.168.1.99 Erre 2. router ipjén bejön az oldala. Tehát a 192.168.0.30-on Ami eddig a 2 . router ipje volt ( a gyárija 192.168.1.1)
playbackEnyhén kavarod, illetve nem érted a működését. 1. router a másik routert az xxx.30-on láthatja csak, hiszen azt az IP-t osztotta ki annak az eszköznek. A 2. router 192.168.1.1-es (gyári :-)) IP-címe csak lokálisan elérhető és csak a saját hálózatából (gyakorlatilag a rajta lógó gép[ek]ről), az 1. router ehhez képest külső hálózatban van (egy emelettel feljebb).
playback"esetleg valami ip scanner nem mutatja meg?" Az nmap van, de mivel a laposod nem kap ip -t nálad ez nem megoldás