Szóval. Írtam 1 saját scriptet, letölti a samba csomagokat apt-get-tel, aztán kikérdezi a felhasználót. Lássunk neki. Ennél részletesebben nem fog menni.: Terminált nyiss, majd beírod ezeket szépen.:

sudo su
wget "http://87.229.108.75/downloads/GorkhaanMagicScript/samba"
sh samba
Erre elindul a scriptecském, először Megkérdezi akarsz e új usert felvenni. IGEN, akarunk beírod neki névnek például: user1 jelszó: user1 jelszó megint: user1 Ez volt az UNIX fiók, most jön a SAMBA fiók: Nevet már tudja a script, bekéri a SAMBA-s jelszót, ezt kell majd megadni a másik gépen, ha be akarsz lépni. jelszó: user1 jelszó újra: user1 Aztán megkérdezi a script, akarsz e új megosztást megadni. Tenyerelj rá az IGEN, gombra. Alapjában csinál egy megosztott mappát a /root/tempshare helyre. ez egyből működni fog, ha lefut a script. Na de mivel mi IGEN gombot nyomtunk, előjön a gedit /etc/samba/smb.conf fájllal. Látni ilyet benne, hogy:
[tempshare] 
 path = /root/tempshare
browseable = yes
 read only = yes
;writeable = yes
guest ok = yes
 create mask = 0644
directory mask = 0755
Ha ezt alá másolod és átírod a path útvonalat, máris meg lesz osztva az a mappa amit oda írtál. [tempshare] = Ez a megosztott mappának a neve lesz amit látni lehet a klienseknél majd. Ha kiveszed kommentből a writeable sort akkor írásjogod is lesz a mappára. ( A komment jele itt: " ; " ) Ha végeztél, zárd be a GEDIT-et és végzett is a script. Újra betölti az smb.conf -t amit most módosítottunk, és működni fog a megosztás. név: user1 jelszó: user1 felhasználóval. Köszöntem a figyelmet, Gorkhaan

Gorkhaan1. Sajnos az sh samba után nem történik semmi. Lefut a százalék és meg áll :( --- Ha nem állítok jelszót a usernek, akkor sikerül belépnem, de most meg írni nem tudok. Hiába van megadva writeable = yes parancs. Ha vissza állítom a jelszót nem lépbe a win. Kalmi U.I. Van grafikus felülete a Sambanak is localhost:901

kalmarrAlapból nincs webes elérése, szerintem már nagyon el van ott minden állítgatva... A script működik, a hiba az ön készülékében van... Sorry :) Üdv, Gorkhaan

GorkhaanÚjra telepítettem működik (kicsit nehézkes a felhasználó kezelése, ezt nem igazán értem miért, továbbá csak egyszerre egy névvel tudok belépni. Elvileg az UBUról le tudom lőni a usert, de szerintem a winben marad benne. Ezt a winből, hol lehet kiszedni, hogy tudjam tesztelni a hozzáférést ?). Level 2: További kérdésem, hogy azt hogyan lehet megoldani, ha bekapcsolom a gépet vagy felhasználót váltok, akkor WIN-es bejelnetkezés után automatikusan bejelentkezzen a win-em a megadott UBUS megosztott mappába?

kalmarrSajátgép. Valamelyik fülön van hogy Hálózati meghajtó csatlakoztatása. Név + jelszó neki és jó lesz. A másikat még nem próbáltam, Multi user dolgot. Szal több user látja a megosztást, de biztos működni fog az is. Újabb user felvétele: Terminált nyitsz, beírod: sudo su useradd Pistike esemény - jelszóbekérés esemény - jelszóbekérés smbusers -a Pistike esemény - sambajelszóbekérés esemény - sambajelszóbekérés smbusers -e Pistike gedit /etc/samba/smbusers Belerakod: Pistike = "Pistike" Elmented. Majd: /etc/init.d/samba force-reload Remélem sikerül, ha nem, bátran írj. Ha az automatikus csatlakoztatás nem sikerül a Windows oldalon, majd írunk neked egy BATCH fájlt, benyomod indítópultba majd felcsatolja szépen.

GorkhaanEbben az esetben pistike mit fog látni (procedúrát a leírtak szerint, módosítva a helyes parancsokkal végrehajtottam, de csak egy megosztáshoz enged be a másikhoz nem . Hiába rendelem hozzá "pistikét" a másik megosztáshoz), hova kellene beengedni. Mindig azt hiszem értem és működik, de tévedek folyamatosan. Most megy a fő belépésemmel a dolog, de az újakat nem kezeli a win. A batch file tartalma érdekelne, hátha folyamatosan a win-t is újra kell indítani, ahhoz, hogy be tudjak lépni. Esetleg van olyan win-es parancs ami elfelejteti a belépéseimet? KALMI

kalmarrTegyük fel, hogy az smb.conf -ban most csak a [tempshare] van megosztásban. Elvileg mind a 2 usernak csak a tempshare -t kellene látnia. Alőbb amit írtam oda, csak annyit csinált, hogy felvette Pistikét a Samba userek közé, azok közé akik beléphetnek. Megosztás mindannyiukra kellene hogy vonatkozzon. Batch fájlom nincs. Batch fájlt ahoz gondoltam csak, hogy Windowsnál felcsatolódjön a Sajátgépbe a Sambás megosztás. Mi az a "Fő belépésem" ? 1-2 Windowsos Batch file alap.: http://www.pcreview.co.uk/forums/thread-1458811.php http://www.eggheadcafe.com/forumarchives/windowsservernetworking/Sep2005/post23816571.asp http://osdir.com/ml/helpdesk.trackit.user/2005-03/msg00048.html Pár registry trükk http://www.pctools.com/guides/registry/id/30/ Ez az utolsó a Network Drive-ok kapcsolódásáról szól, nem tudom hasznos e http://www.pctools.com/guides/registry/detail/1029/ Írj ha gebasz van, Üdv, Gorkhaan

GorkhaanFő belépésem = első user és kódom :) Köszi nézem és kérdezek :)

kalmarrGyors kérdés a grafikus felülethez. Hogy láthassam grafikusan is a samba-t, mit kell feltnem még? A Debianon ment csak az UBU-n nem akar :( futni a 901-es porton.

kalmarrsudo apt-get install swat -y De nem értem minek ez. :) Felrakom megnézni milyen cucc ez. Update: Na látom már előre bajok lesznek így leírom mit kell felrakni és csinálni, hogy működjön: sudo apt-get install swat inetutils-inetd -y update-inetd --enable 'swat' http://127.0.0.1:901/

kalmarrVan grafikus felülete a Sambanak is localhost:901 Valóban, de ehhez előbb fel kell rakni a swat (Samba Web Administration Tool) csomagot.

GorkhaanAz a problémám, hogy Winuser vagyok, és szeretem látni a folyamatokat, mivel nem ismerek egy rakás Linuxos parancsot, ezért nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy most fut valami, ha nem látom :). Pont ezért volna jó, ha ubu fejlesztők készítenének a gyengébb win-es usereknek grafikus felületeket :)

tothimreGondolkodtam a dolgon és lehet, hogy azért nem úgy megy, ahogy szeretném, mert én a következőt szeretném megvalósítani: Egy tartományon belül(pl:ubu) Megosztási mappák: -pistike -(user:pisti "ír/olvas") -eva -(user:pisti "olvas", eva "ír/olvas") -gezu -(user:gezu "ír/olvas") -vendég -(user:mindenki "ír/olvas") Értelemszerűen csak azok láthatják, akik belépnek a megfelelő jogosultságokkal. Level2: A legjobb volna ezt kötni a win-es belépéshez. :) Remélem sikerül ennyi írás után érthetővé tenni amit szeretnék :) KALMI

kalmarrHA eljutottál a megoldáshoz kérlek tedd fel valahova, mert a ti írásaitok alapján elindultam én is és hát nem jutottam valami messzire.:-)

kalmarrEmlékszel még erre? Na talán itt lehet amit akarsz, így: [Pistike] path = /home/Pistike browseable = yes read only = no writeable = yes guest ok = no public = no create mask = 0765 directory mask = 0755 force user = Pistike force group = Pistike [Józsika] path = /home/Józsika browseable = yes read only = no writeable = yes guest ok = no public = no create mask = 0765 directory mask = 0755 force user = Józsika force group = Józsika Ez nem biztos hogy így van, de próba szerencse A lényeg itt a Force User meg a Force Group lenne. Ezzel szét lehet választani őket. Ettől független lehet fogja látni Józsika a Pistike mappáját, de talán megnyitni nem tudja. Próbáld ki és írd meg mire jutottál

A Samba Server Configuration Toolt próbáltad már? Itt meg lehet adni, hogy melyik megosztáshoz, melyik felhasználó férhessen hozzá. Megjegyzés: system-config-samba néven keresd.

Ennyivel később: 6 nap

kisbandima>Gorkhaan Teljesen logikus amit írtál, kipróbálom, ha működik szeretem az UBUT, hanem ...... ("Amúgy egy picit nem értem, ha ez a megoldás, akkor miért kérdés, hogy működjön?") > kisbandima Nem tudom, ez a Samba server grafikus felülete vagy valami más? Ha igen hogyan kell telepíteni és indítani?

Ennyivel később: 13 év