Üdvözlök Mindenkit!
Az utóbbi napokban erősen hezitáltam az új release-ek között. 8.10-et használtam (Linux Mint formájában), melyet jól "belaktam" ugyan, de nem egyszer gyűlt már meg vele a bajom. Éppen ezért úgy döntöttem esélyt adok az új Ubuntu-nak - nevezetesen a Jaunty Jackalope-nak.
Van egy helyes kis PC-m, melynek Intel Core 2 Duo processzora van. Eddig soha nem használtam még 64 bites operációs rendszert, gondoltam most kipróbálom - hátha jobban ki tudom majd használni a processzorom rejtette újdonságokat. Le is töltöttem a Jaunty Desktop AMD64-es képfájlt, majd pörköltem is kifelé.
Telepítés közben eszembe jutott az új fejleszésű "ext4" fájlrendszer, melyről egy rádióműsorban hallottam - lényegesen gyorsabbnak ígérkezik, töredezettségmentesen, előre lefoglalt helyen tárolja a fájlokat, továbbá (a RAM-hoz hasonlóan) képes több merevlemezt egybeolvasztani. Gondoltam, csak jobb lehet, így ezt választottam.
Telepítés után a konfigurálás nálam a következőképpen alakul (csak nagyvonalakban):
- kodekek
- AWN
- Screenlets + 1 db screenlet az asztalon
- és még pár alkalmazás, melyeket gyakran használok
majd ezután
- pár alkalmazás eltávolítása, amit nem használok
- takarítás
- elárvult csomagok keresése és törlése
restart.
Minden friss rendszernél végre szoktam hajtani egy "saját benchmark"-ot, ami a következőkből áll:
A bekapcsolástól mért idő:
- a bejelentkező képernyőig
- az asztal megjelenéséig
- a programok és szolgáltatások betöltésének befejezéséig (vagyis amikor kialszik a HDD piros LED-je)
A betöltés utáni RAM és SWAP használat
Alkalmazások indításának ideje:
- OpenOffice.org Writer
- Firefox
Miután elkészültem, és bekonfiguráltam, ledöbbenve tapasztaltam, hogy az új 64 bites, vadonatúj ext4 fájlrendszerrel rendelkező rendszerem érezhetően lassabban töltött be, valamint használat közben is sokkal lomhább volt, mint bármelyik előző telepítésem során. Ez a tény engem rendkívül bosszantott, és még csak hab volt a tortán egy bug, mégpedig állandóan bezárt az asztalkezelő (vagyis az ikonok megszűntek létezni az asztalomon).
Feltüzelve, gondoltam megkellene próbálni a jóöreg Hardy-t - az volt az első Ubuntu-m és azzal soha nem volt semmi baj. Fel is tettem a 8.04.2 LTS-t, ám csak utána döbbentem rá, hogy egyes szoftverek itt viszont már nem frissíthetők a végletekig, továbbá az Ibex csomagkezelőjének bővebb tartalmához is hozzászoktam.
Végül elkeseredve maradtam az új Jaunty 32 bites verziójánál és (a még alapértelmezett) ext3 fájlrendszernél. Viszont újra felcsillant a remény - ugyanis a "hagyományos" Jaunty az eddigi Ubuntu release-ek közül a legfürgébben startol és a Synaptic is jelentős tartalmakkal bővült!
Ezek után rádöbbentem, hogy a 64 bites technológia ma még nem igazán használható ki teljesen - legalábbis asztali környezetben.
Végül a 3 rendszerről készített mérési adatok: