mrdozerToros: Én nem akarok filozofálgatni az Ubuntu szellemiségéről. (Azzal nincs is baj.) De az ubuntu.hu-s átlag felfogást már ismerem.
Valamilyen újdonság, egy új kezdeményezés, lehet külföldi is:
-Áh, minek, van már ilyen/volt már ilyen.
-Úgyis befuccsol.
-Felesleges.
-Van már ilyen, pontosan ez a XY dolog is, minek még egy?
Kezdőnek válaszok, aki segítséget kér:
-Google a barátod (Mert feltételezni kell, hogy az illető hülye, és ott meg se nézte...)
-Már milliószor le volt írva (Persze megoldás azóta sincs rá, most se lesz.)
-Miért nem keresel máshol választ? (Az ilyen ember mit keres itt?)
Vagy leírnak csórinak 3-4 terminál parancsot, ami lehet, hogy működik, de így az életben nem fog tanulni semmit se. Legalább elmagyaráznák neki, mit jelent, mit csinál az a pár parancs.(És ha kezdőről van szó, a GUI-s megoldással ő jobban boldogul, ha van olyan is.)
És a legjobb, a helyi, magyar, itteni közösségi kezdeményezés:
-Minek, hagyd már abba, felesleges, volt már ilyen, és úgyis befuccsol! (Bizony, olyankor mindet egy mondatban, ömlesztve kapod. Aztán meg les az illető, ha burkoltan elküldik az anyjába jobb felfogású emberek.)
Amit hiányolok:
-Ez az, végre megmozdul valami, hajrá! (Néha van, de nem elég)
-Igen, tetszik, mivel segíthetnék benne? (Főleg az a ritka, hogy tettek is követik...)
-Büszke vagyok rá, hogy innen indult a dolog, itt találták ki! (Na, ilyenre most kapásból nem is emlékszem..)
stb.
Na ez itt a gond! Hogy akármilyen is az ubuntu szellemiség, itt a felfogás attól gyökeresen eltér. Ez olyan magyar szellemiség. Fikázzuk, húzzuk le (bár azt se tudjuk, miről van szó pontosan...), ha meg beindul, akkor már csak féltékenységből (ha nekem nem megy, másnak se menjen, és társai.) is gáncsoljuk, ahol tudjuk! Na, ezen kellene változtatni. De ebben az ügyben se te, se a moderátorok nem tehettek semmit. Bár meg lehet követelni, lehet embereket kiszelektálni (talán maradna itt vagy 20 ember...), de a legfontosabb az lenne, hogy a fejekben menjen végbe valami változás! Miért fikázod a másikat? Inkább segíts neki. Be lehet bukni így is? Ja. És? Legalább harcban estél el, legalább megpróbáltad! Ha pedig segíteni nem akarsz, nem tudsz, legalább bíztass, támogasd ahogy lehet, ahogy tudod. Van itt nehézség elég. De ha el se indulsz, sose érsz célba.