kukimukiSzia. Néhány dolog nekem még nem egyértelmű, de hátha segíthetek. Szóval bejön egy kábel a lakásba, gondolom ethernet csatlakozással. Windows-on kell hozzá felhasználónév-jelszó páros? Ha igen, akkor valószínűleg sima pppoe kapcsolat. A kábelt dugd be a routerbe (valószínűleg észrevehető, hova kell dugni), majd egy másikat a routerből az egyik gépbe. A gépen beírod a böngészőbe a router IP címét (ezt a kézikönyve szokta tartalmazni), ezután turkálhatsz a beállításokban. Ott kellene beállítani a felhasználónév-jelszó párost a pppoe résznél. Nagyjából ennyi. Kérdés még, hogy esetleg fix IP cím, vagy MAC regisztrálás kell a nethez, mert akkor még kellene állítani néhány dolgot.

lev258Szóval, mint írtam, digi internet van, start net, tehát pppoe alapú. Windows alatt annak idején ment, itt is, csak nem igazán egyértelmű számomra, hogy a bejövő kábelt hová is dugjam, van 5 tökegyforma csatlakozó, név szerint WAN, Valamint LAN1-2-3-4. Dugjam a főkábelt a WAN-ba, a LAN1-2-vel meg kössem rá a routerre a gépeket? Ha ez megvan, akkor hogy tudom elérni a router ip-címét, ha nincs net? Vagy az megy így is? Próbálkozom!

kukimukiA digis kábelt a WAN-ba, a router és a gép közöttit a LAN-ba. Internet nem kell, a router IP címe nem webes dolog, csak azonosítja a kábel másik végén.

lev258Úgy néz ki, hogy sikerült! Csak jelenleg amikor beindul a rendszer, akkor nekem kell kattintanom, hogy csatlakozzon! De ez is nagy sikerélmény a számomra!

kukimukiAlapesetben a routerben van egy engedélyezett DHCP szerver. Ha rádugod a gépedet (LAN), kapsz tőle IP-címet. Ekkor a routert tudod pingelni, konfigurálni. A menüjében pedig beállítod a netkapcsolatot (WAN).

kukimukiEz rendben is van, bár a Hálózatkezelőben be tudod állítani automatikus csatlakozásra.

A másik feladatom a következő, és nem akar összejönni! Ugyan ezen router adja (adná) a kisfiam gépére az internetet a másik szobában, azon a gépen Crunchbang Linux 10 van telepítve, mivel ez fut normális sebességgel. Az a bibi, hogy nincs jogosultságom szerkeszteni a hálózati kapcsolatokat, "insufficient privileges" hibaüzenetet kapok. Szerkesztettem a visudo file-t, beleírtam a felhasználót, de semmi változás, nincs joga a felhasználónak a szerkesztéshez. Live cd alatt egyből megy a router által biztosított internetkapcsolat, tehát valami beállítási, jogosultsági probléma áll fenn. Keresem, kutatom a megoldást, de sajna nem találom! Szóval, aki tud azt kérem, hogy segítsen! Köszönöm!

Ennyivel később: 7 hónap

Ismét én vagyok, szervusztok! A gondom következő: Adott a topic címében szereplő router továbbra is. Az internet a digitől van, startnet. Mostanában azt tapasztaltam, hogy véletlenszerűen hirtelen megszakad az internet kapcsolat. Volt, hogy bekapcsoltam a gépeket (2db), és nem volt kapcsolat, volt hogy munkamenet közben szűnt meg a kapcsolat, volt, hogy naponta többször is, volt, hogy napokig semmi szakadozás nem fordult lő, mindez teljesen véletlenszerűen. Ilyenkor nem igazán segített az újraindítás, le kellett állítani a számítógépeket, a routert ki kellett húzni a konnektorból, majd néhány perc múlva bedugni, újraindítani a számítógépeket, és volt kapcsolat. Gondoltam egyet, a bejövő internetkábelt kihúztam a routerből, bedugtam az én gépembe, létrehoztam a kellő dsl kapcsolatot, jelenleg így használja a család, nincs is semmi gond az internet kapcsolattal, stabilan megy mindig, ez alapján kizárnám azt, hogy az internet szolgáltatás akadozik a szolgáltató részéről. Leírná valaki, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy újra a routerről kapják a számítógépek az internetet, és megszűnjön ez az ezerszer elátkozott szakadozás? Nem újra konfigolásra gondoltam, mert a beállított felhasználónév-jelszó páros rendben van, csak valami beállítási módosításra volna szükség, ami nekem nem megy. Annak idején amikor beállítottam a kapcsolatot a routerben, az első újraindítás után létrehoztam egy automatikus kapcsolatot, az működött is rendesen, majd jött egy ismerősöm valami port forwarding beállítás létrehozni, amiről lövésem sincs, hogy mi lehet. Ezután is működött rendesen az internet kapcsolat, ezt a szakadozást kb 2-3 hónapja tapasztalom. Szóval kérek mindenkit, hogy aki tud, az segítsen! Köszönöm!

kukimukiÉn annak idején kölcsön kértem egy más nevű készüléket azóta nekem is olyan van. (mert) Egy műszerész ismerős mesélte, hogy a lecserélt készülékek mindig vissza jönnek hozzá. "Pedig jóóaz!"

kukimukiIsmerős tünetek. Ne kínlódj tovább, főleg akkor, ha két évesnél több. Zsebbe kell nyúlni, és venni másikat. http://www.youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c http://www.jovo_technikaja.abbcenter.com/?id=112814&cim=1# Ez van. És tényleg. Pár szervizt megjártam ez ügyben a routerommal. Senki se tudott vele csinálni semmit.

kukimukiAzt mondják az SMC név mint olyan úgy épül fel, hogy SM mint szado-mazo kapcsolat közted és a készülék között, először te leszel a mazochista, majd bizonyos idő után a szadista, és a router lesz a szenvedő áldozat. A C betű pedig római számmal jelöli napokban azt az időegységet amely alatt a minimális konfigurálása történik, az esetleg mögötte tipusszámnak gondolt valami pedig az ehhez tartozó szorzószám amellyel a tényleges konfigurálási idő állítható elő... :D :D :D :D :D :D :D

kybersasA router lapján is lehet tápkonverter, annak az elkóját is igyekeznek a hőforrás közelében elhelyezni, hogy biztosan tönkre menjen.

• szim válaszolt erre.

Dr. SzösziAhogy mondod. A múlt héten a szomszéd gépében az alaplapon cseréltem 7db elkót. A gép állandóan kikapcsolt véletlenszerűen, mikor bemelegedett már nem olyan gyakran kapcsolt ki. Egy Epox socket 462-es alaplap, amiben az AMD proci hűtőbordája mellett 1 centiméterre sorakozik 6 db 3300 mikrós elkó, amiből 3 megvolt teljesen puffadva. A kis Barton magos AMD meg kb. úgy fűt mint a rezsó. Aki tervezte nem lehet ennyire marha, persze, hogy direkt csinálják. A beépített elavulás. Cseréltem mind a hatot és egyet az AGP port közelében. Igaz ez egy 7 éves cucc. Vót idejük kiszáradni. Most meg mán olyan mint az új! :-)

T_chrisSokan hülyeségnek tartják a beépített elavulást, de : Egy nyomtatóval tökéletesen ugyanúgy jártam, mint ahogy a filmben mutatják. Aztán jött a router, ugyanúgy, ahogy Kukimuki megírta. És közben két új alaplapom szállt el, és kísértetiesen a beüzemeléstől számítva egy év és egy hét múlva ! - de úgy ám, hogy a szervizben az a csoda tesztkártya is értelmezhetetlen dolgokat mutatott. Ezek után mire gondoljon az ember ?

kybersasNálam a TP-Link WR542G szoftvere haramabb elavult, frissíteni kellett, a hard stabil. Digiék Lan-ja 2 routerrel: lakásban Linksys WRV200, műhelyben említett WR542G lett szétosztva, egyelőre kifogástalanul. Tervezett elavulás: proci ventillátorát tanácsos évente kitisztítani, és a tápegység és alaplap esetlegesen púposodó elkóit kicserélni.

kybersasGondolj arra, hogy nálam most itthon a családban üzemben van egy Intel D845WN, egy Fujitsu-Siemens D1562, és egy Fujitsu-Siemens D157x alaplappal szerelt gép... :) 2.0, 2.2 P4, 2.4 Celeron procival... Van benne sdram, ddrram, nvidia fx 5500, 52x cd olvasó, melyikbe mit sikerült szerezni... :D

Ennyivel később: 10 év