Üdv!
„Moderátornak jelentkezem.”
Bár tavaly megpályáztam a címet, valóban talán még nem volt hozzá elég ... tapasztalatom a háttérben, bár inkább a Linux részre vonatkozóan, hisz két szerverem is van amin körülbelül 10 oldal működik, az egyik 1000 feletti felhasználólétszámmal, a többi pedig több 100-as nagyságrendű felhasználói bázis így azért tudok egy s mást a moderációról...
Sokat járom a fórumot, így először is jól kiismerem magam, másrészt folyamatosan tanulok, már amennyire az időm megengedi. :) Több mint 1 éve csak Ubuntun töltöm a napjaimat, legalábbis amennyi időt a gép előtt töltök, hisz szerencsére már jó ideje közöm sincs a Windowshoz, így bármi van, ezen a rendszeren oldom meg. Persze programozó nem vagyok, és ha most olyan moderátorokat keresnek akik meg/át tudnak írni egy programot meg hibákat kijavítani meg ilyesmi akkor sajnos ahhoz még kevés vagyok. :) Minden esetre tanulom a dolgot, hisz az ország első infós sulijában ragad néhány dolog az emberre. ;) Azóta hogy Linux felhasználó vagyok volt szerencsém egy előadást is tartani a suliban, bár sajnos elég szűk körben volt rá lehetőségem, de ami tőlem telhető volt, azt a terjesztés érdekében megtettem és próbálkozom továbbra is.
Hogy az oldal rendszerén kéne e változtatni? Szerintem a mostani felépítést már mindenki megszokta, sokaknak a design átalakulása is nagy kavart jelentett, így a jelenleg működő rendszeren csak apránként lehetne olyan javításokat végrehajtani, amit a közösség is egyértelműen elfogad ergo ki kéne kérni a véleményüket, hisz egy közösség szava egy X lészámú staffal szemben... a lényeg az hogy felhasználóknak is legyen némi -építő jellegű- beleszólása az oldal életébe és akkor a staff a szerint dönt. Szóval ez a folyamat olyasmi, mint egy gyémánt folyamatos megmunkálása... A moderátor lenne a nép szavának közvetítője.
A helyes moderáció pedig elég nehéz kérdés, hisz mindenkinek más-más a helyes. Bár nem hiszem hogy itt egy Ubuntus közösségben olyan drasztikus témák merülnének fel, ahol egy moderátor szerepe elengedhetetlenül meg van követelve, azért ha néhány dologba bele kell szólni, az legtöbbször valamilyen veszekedés kirobbanása -bár ez nem vitalap, a mosdatlan, értelmetlen, célt nem érő beszédnek pedig pláne semmi értelme-, a tolerancia hiánya a kezdőkkel szemben, a felesleges, ismétlődő témák és így tovább. Egy moderáció során pedig a feleket is értesíteni kell, hogy miért, hogyan kellett volna, vagy ha eltűnt egy hsz, topic, akkor szintén valamilyen felhívást intézni számukra, miért, hogyan történt, mit kell másképp csinálni. Hiszem hogy a moderátorok feladata itt elsősorban nem is szó szerinti moderálás, inkább felügyelés, segítségnyújtás, eligazítás.
Számomra így nézne ki egy idilli moderátori atmoszféra, közösség.
Sok sikert kívánok a döntéshozatalhoz!