Hello! Teljesen új Linux felhasználó vagyok. Mindigis vonzott, de sosem vitt rá a lélek hogy felinstalláljam. Kb 1 hete megtört a jég és felraktam az egyik gépre az ubuntu 9.04et. Hát....kalapom emelem...komolyan. Fantasztikus kis OS :) Nade a lényeg: Annyira megfogott, hogy komolyan elgondolkoztam rajta, hogy a másik gépre is fel kéne rakni. Egyetlenegy problémám van ami miatt hezitálok, és az a WOW :S Olvastam hogy WINE-al lehet futtatni, viszont írták hogy ATI videókártyák eléggé rosszul viselik. Az a helyzet hogy nincs egy nagy erőművem (P4 3.0ghz, 1GB DDR1, ati x1850) és ami eléggé zavar, hogy néha gondol egyet a wow és disconnectel, vagy 3-4 másodperces 'lag' jelentkezik (csak a játékban, a ventrilo megy tovább mindkét esetben) próbálkoztam sokmindennel, és reménykedek benne hogyha OSt cserélek akkor mindez eltűnik:D (Valójában fogalmam sincs miért jelentkezik ez, van jópár ismerősöm aki gyengébb géppel játszik és nála nincsenek ilyen problémák) Itt jönne be a kérdésem, hogy tapasztalt e már valaki ilyesmit, illetve a wow jobban/rosszabbul fut ubin XPhez viszonyítva. Köszi előre is.
WoW :S
Nos, egy barátom lehozta a WOW-ot (Orig+Burning Crusade). Cedegával próbáltam először, totál csőd. WINE alatt elindult, felment, a patch-ek letöltése nem lett gyorsabb. A játék configjában a direct renderinget kellett OpenGL-re átírni, és működött is (enélkül nem mükszik). FPS-ben jobb volt, mint az ő gépén, új win-en, pedig neki jobb gépe van, grafika oké volt, lagot nem láttunk, de ez netfüggő amúgy is. 2 loginnal próbáltuk, mindkettő ment. Teszt közben még a TV is be volt kapcsolva, másodlagos monitorként, és így is nagyon jól ment. Bár nekem nVidia kártyám van, rendszer pedig akkor még a 8.04-es Ubuntu volt.
Az Ubuntu közösségi dokumentációjában (angol oldal) van a World of Warcraftról egy nagyon jó leírás.
Ulysses(Mindenek előtt a zárt videókártya driver legyen fent! https://help.ubuntu.com/community/WorldofWarcraft , Before you get started szekció) Naszóval. Ha még nem raktál fel WINE-t, itt a leírás: http://ubuntu.hu/node/11138 Aztán a fentebbi linkről (https://help.ubuntu.com/community/WorldofWarcraft), csináld meg a wow telepítést. (Bár én Acetone 2-vel szoktam mountolni .iso-t, vagy eredeti CD-nél még ez sem kell, katt a setup.exe-n, és ennyi.) Mielőtt elindítanád a feltelepített játékot, az leírásból (https://help.ubuntu.com/community/WorldofWarcraft) a "Configuration" szekcióból a config.wtf file-ban a SET gxApi "opengl" sor legyen benne. Alapban az idézőjelben valami direct3d vagy direct rendering lesz, írd át ilyenre. Aztán indíthatod is. Sok sikert! :)
A Disconnect meg nem operációs rendszertől függ, hanem hogy a WoW szerver valamiért leáll. Tapasztalatból mondom, bár a régi szerveremen sosem volt leállás.
Én épp most próbálkoztam WoW-al mióta megvan az új gép. Azt kell hogy mondjam simán megy, mondjuk a beragadó billentyűk okoztak egy kis fennakadást de találtam rá megoldást. Illetve ugye D3D nem igazán nyerő ezért át kell állítani OpenGL-re és megy is. ATI-kal rossz a tapasztalatom ha valamit sikerül is össze hozni vele az sem lesz tökéletes grafikai bugok sokasága, lassulás, kifagyások. Rendszer: Ubuntu 9.04 64bit Nvidia 180.44 Driver A végeredmény: http://www.youtube.com/watch?v=rBoc0pkniDw
Neked szerintem nem lesz zárt meghajtó az ati kártyához. És itt fog szerintem bukni a dolog.
Hali. Régi linuxos wowos vagyok. Első időben egy ATI HD3870-es videokártyával játszottam, a 9.x-es driverek óta gyakorlatilag kiválóan játszható. Aztán nemrég váltottam egy 8600GT-re, sokkal jobb lett. 70-80 fps majdnem max. beállítások mellett is elérhető, bár Dalaran szaggat egy cseppet, de az windowson is állítólag. A DC és alagg nem a Linux hibája, valszeg privát szerveren játszol :D Szóval, egy szónak is száz a vége, ATI kártyával is megy, csak egy kicsit reszelni kell hozzá, nvidia-val meg gyakorlatilag pöccre indul. Egy a lényeg, friss driverek legyenek.
TBGKöszi a tippeket. Normális, blizzard szervereken játszom, eredeti cd, minden. Ezértis nem értem a disconnectet. Eddig 1Mbps internetem volt, nemrég -valamikor júniusban- váltottam le 8asra, nem tűnt el a hiba. Gondoltam arra is hogy a T-Online és a Telia nemszereti egymást valamiért, de ugyanúgy van kismillió ember aki ugyanúgy T-s és nem discel:S
OnLyaddon?
OnLySzerintem nézd meg a routered beállításait (gondolok itt arra, hogy a tűzfala beállításaival van a gond), lehet, hogy az okozza a disconnectokat vagy még esetleg windows alatti tűzfal.
xd4nt3xHali Nekem is van egy kis problémám a wowal. Valószínüleg a billentyűzet beállításai körül lehet valami zűr mert olyan a játékba mintha az előre gombot nyomkodnám nagyon gyorsan és remeg a karakter, de ha az előre gombot nyomva tartom és közbe nyomok egy space-t(ugrás) akkor megszűnik a jelenség amíg el nem engedem az előre gombot és újra le nem nyomom. Ez a jelenség csak az Opensuse 11.2-ben(kde4.4-el) van amit Ubuntu 10.04 mellett használok kiegészítő oprendszerként. Tudom hogy inkább használjam az Ubuntut és ez amúgy se Opensuse fórum, de ha valaki tud bármi ötletet adni akkor az szóljon, nem egy nagy hiba de szeretném azt is kijavítani.
xd4nt3xKöszi, megvan.